Vi är lajon! får hedersomnämnande

Vi är lajon! får en hedersutmärkelse från Finlands Barnboksinstitut i samband med utdelningen av Punnipriset.

Bilderboken Vi är lajon! av Jens Mattsson och Jenny Lucander får en hedersutmärkelse från Finlands Barnboksinstitut i samband med utdelningen av Punnipriset 2020.

Vi är lajon! är en ömsint, humoristisk och hjärtskärande vacker berättelse om kärleken mellan två bröder och förmågan att med hjälp av lek ta sig vidare genom den ordlösa sorgen när någon blir sjuk.

Prismotiveringen lyder bland annat Mattssons textdebut har hittat ett perfekt par i Lucanders bilder. Storebror och lillebror leker farliga lejon på savannen. Verkligheten kommer in i bilden där storebror blir sjuk. Savannen flyttar in på sjukhuset där döden smyger sig in i det större lejonets rum. Lucanders detaljrika bilder stöder berättelsen och för barnens lek och känslor väldigt nära läsaren. Bilderna visar barnens verklighet och deras fantasivärld, samt föräldrarnas oro. Bokens allvarliga ämne kommer bäst till sin rätt när barn och vuxen läser tillsammans.

Jens Mattsson arbetar som barnboksredaktör. Debuten är ett resultat av otaliga sagostunder och möten med barn samt insikten om att det alltid behövs fler böcker om de eviga ämnena: Livet, döden och leken.

Jenny Lucander är barnbokskreatör som illustrerat flera hyllade böcker. Lucander och Minna Lindebergs bilderbok Vildare, värre, Smilodon nominerades till Runeberg Junior 2017, Nordiska rådets pris för barn och ungdomslitteratur 2017 samt Rudolf Koivu-priset för den vackraste bilderboken i Finland 2017.

Punnipriset delas årligen ut till en finländsk barn- och ungdomsförfattare för ett debutverk eller ett modigt verk inom genren. Årets vinnare är Eino Nurmistos debut Homopojan opas (Nemo).

Förlaget gratulerar!