Punni-priset för år 2022 ges till Frank Furus och Linda Bondestams bilderbok Ni är inte min mamma . Barnboksinstitutets Punni-pris delas ut till en finländsk barn- och ungdomsboksskapare för ett debutverk eller för en modig öppning i barn- och ungdomslitteraturen.
Frank Furu, bosatt i Jakobstad, har arbetat med ensamkommande flyktingbarn i nästan tio års tid. Ni är inte min mamma är hans debutverk. Linda Bondestam är en helsingforsisk illustratör och bilderbokskonstnär.
Huvudpersonen Aysha har anlänt som ensamkommande flykting till ett främmande land. Hon bor i Finland på en mottagningscentral, vars arbetstagare är mycket vänliga och hjälpsamma. De är ändå inte hennes mamma. Aysha saknar sin mamma väldigt mycket, och saknaden bryter ofta fram som sorg och gråt. I den osäkra situationen ökar känslan av utanförskap av att ett gemensamt språk saknas. Under dåliga dagar får Aysha lyckligtvis hjälp och stöd av barn och vuxna på centralen. Tröst ger också hoppet om att få återse mamman och familjen.
Enligt juryn är boken en modig och viktig debut. Furus första bok granskar med ett flyktingbarns ögon den nya levnadsmiljön, skildrar barnets erfarenheter och frustration bland välmenande vuxna och beskriver rörande längtan efter mamman. Boken ökar förståelsen och empatin för barn – och vuxna – som blivit tvungna att lämna sina hem på grund av krig.
Ni är inte min mamma är en okonstlad och övertygande helhet, där den sakliga texten och de jordnära illustrationerna stöder varandra på ett underbart sätt. Trots att texten är knapp, är Furus berättande starkt och får läsaren att stanna upp. Bondestams skickliga bilder fyller ut de stora känslor som uttrycks i berättelsen med exakt förevigade uttryck och gester hos barnen och de vuxna.
Boken ökar förståelsen och empatin för barn – och vuxna – som blivit tvungna att lämna sina hem på grund av krig.
Furus och Bondestams verk förskönar inte anpassningsprocessen hos ensamkommande flyktingbarn. Föremål som förekommer i bilderna förankrar redan konkret till Finland, men minnen och drömmar för ändå länge tankarna hem till mamma och andra närstående. Ayshas uppväxt och hemkänsla avbildas vackert genom årstidernas växlingar, och då sommaren kommer är det lite lättare att finnas till.
Att läsa boken är en holistisk upplevelse, som känns i alla delar av kroppen och lämnar avtryck för en lång tid. Bokens händelser inleds hösten 2015 under flyktingkrisen, men Ayshas berättelse är än mer aktuell på grund av kriget i Ukraina. Ni är inte min mamma lönar sig att läsa tillsammans med barn, och situationerna i boken och känslorna de väcker är bra att diskutera efter lässtunden. Trots att det förekommer sorg i boken, ger den också hopp för läsare i alla åldrar, skriver juryn.
Boken har getts ut på finska med titeln Mutta te ette ole äiti (översättning Katri Tapola, Etana Editions 2021).
Barnboksinstitutets Punni-pris delas ut till en inhemsk barn- och ungdomsboksskapare för ett debutverk eller för en modig öppning i barn- och ungdomslitteraturen. Kirsi Kunnas Punni är en rolig och vis berättelse om att acceptera diversitet (Tiitiäisen tarinoita,, WSOY 1957).
Som sakkunniga i prisjuryn verkade servicechef Jarna Hara och t.f. bibliotekschef Päivi Mukkonen. Klassläraren/lektorn Johanna Asplund var representant för barnboksinstitutets stödförening och ungdomsrepresentant var Salla Mustalammi. Juryns ordförande var Barnboksinstitutets bibliotekarie Anna Tiitinen.