Ni är inte min mamma

Finland 2021

25.40

I lager

NOMINERAD TILL RUNEBERG JUNIOR 2022

Det här är mitt hem.
Men det här är inte mitt hem.
Det är inte min säng, inte min stol.
Det är inte mitt skrivbord, det är inte min hylla.
Alla sakerna har jag bara lånat, mitt hem är bara lånat.

Aysha har kommit ensam till ett främmande land, Finland. Hon bor på en flyktingförläggning med andra barn. Ibland säger de andra i skolan något dumt och hon hittar inte orden att svara. De vuxna försöker sitt bästa, de lagar mat och dukar ut och pratar och stryker en över håret. Men de är inte mamma.

Det kommer bra och dåliga dagar. Ingen kan vara ens mamma, hemlängtan med doften av anjero finns alltid kvar. En vemodig, vacker bilderbok om att det finns sår som aldrig läks, saknad som aldrig försvinner. Och att det får vara så.

Ni är inte min mamma är Frank Furus debutbok. Förebilden till Aysha är ett av de ensamkommande flyktingbarn som han jobbat med. Genom sina gripande bilder illustrerar Linda Bondestam den inneboende känslan av annorlundaskap som resonerar i oss alla.

Utkommer i Sverige på Berghs förlag.
Utkommer på finska hos Etana.

En välkommen och nyskapande bild som också visar på vad allt barnlitteratur kan användas till. Bland annat till att skriva och teckna fram visioner av social hållbarhet, solidaritet och rättvisa. 

HUFVUDSTADSBLADET

En vemodig, vacker bilderbok om att det finns sår som aldrig läks, saknad som aldrig försvinner. Och att det får vara så.

Frank Furu

Författare

Linda Bondestam

Författare

ISBN 9789523333994
Utgivningsår 2021
Titel Ni är inte min mamma
Språk Svenska
Sidantal 40
Format Kartonnage
Läsålder 3-6 år