När Sveriges ambassadör i Finland Anders Ahnlid läste Mauri Kunnas nya bilderbok om Finlands och Sveriges gemensamma historia ville han genast bjuda in skolklasser till ambassaden. Evenemanget blev en dundersuccé, där bara en bråkdel av de intresserade skolklasserna rymdes med.
”När jag kom hit fick jag veta att det bästa sättet att närma sig Kalevala var Hundarnas Kalevala (Mauri Kunnas bilderbokstolkning av det finska nationaleposet). När den här nya boken kom var det genast klart hur många paralleller det fanns mellan den och vår ambassad, säger Anders Ahnlid, Sveriges ambassadör i Finland.
”Vår ambassad är ju byggd för att spegla gemensam finsk-svensk historia. Vi har målningar, konstverk, och skulpturer som är direkt anknutna till vad som berättas i boken.”
Sveriges ambassad ligger på paradplats vid Salutorget mitt i Helsingfors, med utsikt över det glittrande havet och torgförsäljarna med sina fiskstånd och grönsaker. Ambassadens fasad är en kopia av det svenska slottet och i entrén möts man av Gustav Vasa som grundade Helsingfors 1550.
På en annan målning finns Johan III som var hertig av Finland.
I övre våningen representerar varje rum ett århundrade. I det gustavianska rummet med sina lätta och ljusa färger och vackra kristallkronor finns en målning av Fredrik I som gav sitt namn till Fredrikshamn (Hamina på finska) och Drottning Lovisa Ulrika som gav sitt namn till Lovisa.
Alla de personerna kommer till liv när Henrik Skarevik från Kulturcentret Hanaholmens Svenska.nu-nätverk visar bilder ur Mauri Kunnas bok och berättar om den svenska tiden. Med sina piercings, sin mörka tuppkam och sina humoristiska berättelser fångar han effektivt elevernas uppmärksamhet och väver in hel del allmänbildning bland kuriosa som vem som införde accis-skatt på bland annat peruker i Finland.
Barnen får också veta att en av de kungar, Karl XI, som finns avbildad i ett av ambassadens rum under pråliga kristallkronor inte alls var så imponerande som han ser ut på den enorma oljemålningen.
”Han kallades Gråkappan och var en ganska nördig kung, trögtänkt och färglös. Men när han klev upp på hästryggen och fick ett svärd i handen blev det annat ljud i skällan” förklarar Skarevik.
Efter föreläsningen får eleverna gå en tipspromenad runt ambassaden, där de får använda sig av Kunnas bok och ambassadens konstverk för att svara på frågor om Finlands svenska historia.
Emilia och Aino som går i skola i Nordsjö i Östra Helsingfors bläddrar koncentrerat i Mauri Kunnas bok för att hitta svaret på när deras hemstad grundades och av vem. För Emilia är Mauri Kunnas bok bekant, hon har den hemma i bokhyllan.
”Frågorna är nog litet svåra”, tycker flickorna.
En grupp pojkar från samma klass tycker för sin del att uppgifterna var lätta.
”Den här dagen har varit jättefin, det har varit roligt att göra uppgifterna och lyssna på berättelserna”, säger Arpan och får medhåll av kompisarna, som inflikar att ambassadens målningar är fina.
Det är just sådana positiva reaktioner hos ambassadören hoppades på.
Intresset för evenemanget bland skolorna var stort – över 20 skolor anmälde sig, men bara fyra rymdes med. Därför vill ambassaden och Svenska.nu ordna liknande dagar under hösten.
”Vårt jobb är att se till att förbindelserna mellan Sverige och Finland är så goda som möjligt. En stor del av utgångspunkten för våra goda förbindelser är vår gemensamma historia. Vi tycker det är viktigt att det arvet förs vidare också till nya generationer. Vi kan inte ta hit alla skolungdomar, men vi kan ta hit några, och vi tycker det är väl värt att göra det”, säger ambassadör Ahnlid.
Anette Wasenius är lärare i Lauttasaaren ala-aste, den finska lågstadieskolan på Drumsö i Helsingfors. Wasenius klass är en språkbadsklass, som kommer från finska hem och har börjat lära sig svenska redan på dagis som 2-3-åringar.
”Det här är en underbar idé, och en unik möjlighet att bekanta sig med ambassaden. Vi har precis studerat Finland under Sverige i historie-undervisningen, så det var passlig tajming. Mina elever lämnade just igår in sina historiehäften där de svarade på frågor om den svenska tiden”, säger hon.