Känslornas svall

Finland 2018

Rea!

24.90 14.90

I lager

Ljud- & E-böcker

Vandrar hem i mörkblå skymning mellan växande snödrivor. Kråkor, bussar som stannar och stockas, mänskor som måste passera varandra ovanligt nära på de smala upptrampade gångarna. Det känns som om de förstulet utbytta blickarna säger: Vi vet. Trump vann.

Anna Rotkirch fick impulsen att föra månadsbok dagarna efter Donald Trumps seger. Liksom många andra reagerade hon känslomässigt – mådde fysiskt illa, undvek att egentligen titta på honom, blev omväxlande uppgiven, rasande och besatt. På nätterna dök han upp i hennes drömmar. Världspolitiken klev in i vardagen, vänskaperna och arbetet på ett nytt sätt. Istället för den klassiska feministiska principen ”det personliga är politiskt”, blev det politiska nu personligt.

Här behandlas ett år, från november 2016 till oktober 2017. Månad för månad varvar Rotkirch det lilla och det stora i en impressionistisk dagbok. Det kan handla om Sipiläs regering och flyktingarnas rätt till familjeåterförening, om britternas reaktioner för och emot Brexit, om Rysslands hårdnande samhällsklimat och om Emanuel Macrons oväntade seger i Frankrike.

Men även om det mest personliga: frågan om hur kvinnors åldrande får synas, en professionell kris, ett barns skadade ben, vänskap.

Känslornas svall är ett tidsdokument, ett stycke liv och en kartläggning av vad som sker när känslor så starkt bryter in i politiken. Hur märks hotet mot demokratin i vardagen, kan satir och sagor fungera som moraliska kompasser, vem är rädd för sociala medier? Med forskarens nyfikna men sakliga blick och skarpa penna försöker Rotkirch förstå, dokumentera och ifrågasätta vad hon själv och människor i hennes omgivning kände under detta år som skakade världen.

Anna Rotkirch går helskinnad men omskakad genom året med Trump och ställer obehagliga frågor. Känslornas svall” är ett personligt och inkännande dokument om vår tid.

ÖSTERBOTTENS TIDNING

Känslornas svall är en lisa för själen och ger läsaren utrymme att ställa både stora och små frågor till sig själv.

HUFVUDSTADSBLADET

Vad händer när känslor så starkt bryter in i politiken?

Anna Rotkirch

Författare

ISBN 9789523331396
Utgivningsår 2018
Titel Känslornas svall
Språk Svenska
Sidantal 150
Format Häftad
OmslagUlla Donner