Rea!

Mamma talar fyra språk om vartannat och säger att allt är som det ska

Mamma

  • Pappersbok
  • Ljud- och e-bok
15.90 (25.90)

Finns i lager

Information

  • ISBN: 9789523332195
  • Utgivningsår: 20190815
  • Titel: Mamma
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 200
  • Format: Häftad
  • Omslag: Tom Backström

Det är lågkonjunktur, tidigt nittiotal och i TV-rutan tappar björnen Baloo björnungen Kit Cloudkicker i en oändlig loop. Tony pressar sig närmare skärmen medan hans mamma bär hem extra lådor från fabriken och packar dem om nätterna. Mamma talar fyra språk om vartannat och säger att allt är som det ska. Varje lördag dyker pappa upp och uttrycker faderskärlek och misstänksamhet. I radhuslägenheten börjar saker flytta på sig. Någon rör sig i deras hus. Men allt är som det ska. Jesus på väggen ler med sitt brinnande hjärta, mamma jobbar ännu mer, och på tv tappar björnen Baloo björnungen Kit Cloudkicker. Men allt är som det ska.

I romanen Mamma fortsätter Adrian Perera skärskåda arbetarklassens villkor, migration och trasiga familjer ur barnperspektiv. Romanen med rötter i skräckgenren håller läsaren fången i den lilla pojken Tonys kropp under sex dagar, ständigt medveten om föräldrarnas kompromisslösa kärlek. Där andra författare tar till blod och stympning använder Perera språket för att skapa obehag.

Adrian Perera, född 1986, debuterade 2017 med diktsviten White Monkey. Boken erhöll Svenska Yles litteraturpris samma år och har kallats för en vändpunkt i den finlandssvenska litteraturen. Perera är bosatt i Helsingfors. Mamma är hans första roman.

Även om Mamma är en roman är den stundtals mer poetisk än White Monkey någonsin. Adrian Perera karvar fram bilder som får modernisterna att blekna.

LYSMASKEN

Att tala om förnyelse inom litteraturen blir lätt klichéer. Men jag tvekar inte i det här fallet: Adrian Perera lyckas hitta ett nytt sätt att skriva om uppväxt, ett sätt som inte nöjer sig med att följa den snitslade bana som föregångare har markerat.

BLOGGEN BERNUR

Porträttet av mamma Constance är särskilt lyckat. Hon är på pricken fångad, med sin brutna svenska och engelska, med sin vilsenhet och utsatthet, som ensamstående, smått religiös, envis och excentrisk mor, en främmande fågel på en liten finländsk ort.

SVENSKA YLE

Perera är skicklig när han gestaltar barnets rädsla och ilska, den klaustrofobiska otrygghet som Anthony och kanske också hans mor framlever sina dagar i.

HUFVUDSTADSBLADET

En helt unik och mycket känslosam debutroman.

NÖJESGUIDEN