Öppna lådor

Finland 2021

31.80

Boken finns snart att beställa!

Per-Erik Lönnfors bok om kvinnan han var gift med i närmare femtio år, framtill hennes död 2008, fick sin början när han vågade öppna en fil på datorn som hustrun hade lämnat efter sig. Texterna hon skrivit visar sig bestå av episoder ur hennes liv – allt från barn- och ungdomen i New York till senare öden i Helsingfors och Finland. Per-Erik får genom berättelserna uppleva sin hustru Pearl på nytt, och blir bekant med sidor hos henne han aldrig förr känt till.

Hennes liv inspirerar honom att minnas sitt eget. Från de anspråkslösa förhållandena under uppväxten i Fredriksberg i Helsingfors till allt mer betydande positioner i arbetslivet både i Finland och i USA. Perioden som vd först för Hufvudstadsbladet och senare för Finska notisbyrån innebar att hustrun fick axla mycket av ansvaret för familjen, men så småningom skapade hon sig sitt eget liv som universitetslärare i Helsingfors. Vi får ta del av hennes färggranna släkt, där det ingår både cypriotiska, chilenska och judiska inslag – det sistnämnda något som kom att mötas av fördomar i de förment toleranta finlandssvenska kretsarna.

Öppna lådor är en skildring av ett långt och kärleksfullt äktenskap, människor och miljöer som för länge sedan försvunnit och inte minst därför ter sig så magiska.

 

En skildring av ett långt och kärleksfullt äktenskap

ISBN 9789523333956
Utgivningsår 2021
Titel Öppna lådor
Språk Svenska
Sidantal 180
Format Danskt band
OmslagAnders Carpelan