Wahlroos ger texten färg med skarpt tecknade porträtt av näringslivets påverkare och toppar både i Finland och i Sverige. Han analyserar också hur vissa kända släkter i Finland och Sverige förvaltat sin förmögenhet med framgång, medan andra förlorat sin.

Regnmakarna

Information

  • ISBN: 9789523335547
  • Utgivningsår: 20230901
  • Titel: Regnmakarna
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 400
  • Format: Inbunden
  • Omslag: Timo Numminen

Björn "Nalle" Wahlroos var aktivt med och omformade det finländska näringslivet på 1990-talet. Som grundare och vd för investeringsbanken Mandatum satt han vid förhandlingsborden där storföretag såldes, omstrukturerades och fusionerades. Arrangemangen omfattade hela företagssektorn från banker till skogs-, metall- och mediebolag. Finland genomgick en djup ekonomisk kris på 1990-talet, samtidigt blev just krisen startskottet till en febril förnyelse av hela landet, som slutligen fann sin plats som en del av väst.

Regnmakarna – Ett slags dagböcker 1992–2001 är den andra delen av Wahlroos memoarer. Den första delen, Från barrikaderna till bankvärlden, utkom 2021. Här beskriver han hektiska arbetsår som kulminerade i internetbubblan vid millennieskiftet. Tack vare Wahlroos noggranna dagboksanteckningar får vi nu en unik insyn i viktiga förhandlingar och avgörande beslut som tidigare inte nått utanför näringslivets inre krets. Wahlroos ger texten färg med skarpt tecknade porträtt av näringslivets påverkare och toppar både i Finland och i Sverige. Han analyserar också hur vissa kända släkter i Finland och Sverige förvaltat sin förmögenhet med framgång, medan andra förlorat sin.

Det är oerhört spännande bilder från finansvärldens inre kretsar och ränkspelet kring ägandet av finländska storföretag.
ÖSTERBOTTENS TIDNING