Det var återigen dags att lösgöra sig från det gamla och gå vidare.

Från barrikaderna till bankvärlden

Information

  • ISBN: 9789523334274
  • Utgivningsår: 20211015
  • Titel: Från barrikaderna till bankvärlden
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 415
  • Format: Inbunden

Boken skildrar bankmannen Björn Wahlroos första fyra decennier från födseln 1952 till 1992 då han lämnade jobbet som vice vd på Föreningsbanken och grundade investeringsbanken Mandatum.

Texten bjuder bland annat på anekdoter om Wahlroos omtalade, upproriska ungdom. Som ung ville Björn ”Nalle” Wahlroos göra revolution. Men det blev inte på barrikaderna utan i finansvärlden Wahlroos åstadkom den största omvälvningen.

Efter att ha lämnat den akademiska världen bakom sig var Wahlroos på 1980-talet i full färd med att förnya Finlands finansliv. Här, i den första delen av sina memoarer, beskriver han de omtalade Kouri-affärerna, det nya Nokias födelse och många andra finansstrider. Texten bygger på hans egna dagboksanteckningar.

Som 40-åring hade Wahlroos redan gått igenom många livsskeden – en radikal ungdom, en professorstjänst på universitetet och en karriär i bankvärlden. Det var återigen dags att lösgöra sig från det gamla och gå vidare, trots att Finland plågades av lågkonjunktur och framtiden låg höljd i dimma.

– Jag har förunnats mer än ett liv. Jag har fått göra karriär som akademiker, företagare och företagsledare. Att skriva memoarer känns nästan som en skyldighet. Det är ett sätt att dela med mig en liten del av erfarenheterna och privilegierna, säger Wahlroos, som själv skrivit boken på både svenska och finska.

Utkommer på finska hos Otava. Ljudboken är inläst av Mikael Andersson.

Berättelsen är från verkligheten, men har komponenter man kan kräva av en fullfjärdrad finansthriller. Och är lika svår att lägga i från sig.

SVENSKA DAGBLADET