Rea!

Jaget måste flyta ut i världen en aning, bara så går det att leva på riktigt. Kroppen måste känna världens tyngd mot huden. Bara så kan kroppen vila.

Riesling och mjölk

  • Pappersbok
15.90 (30.40)

Finns i lager

Information

  • ISBN: 9789523333727
  • Utgivningsår: 20200315
  • Titel: Riesling och mjölk
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 200
  • Format: Kartonnage

Iris lever på gränsen i Berlin där det nästan alltid är natt. Hon blir knullad mellan nedklottrade väggar på Golden Faultier, hon vet inte om hon vill, men hon låter det ske. Längre fram i tiden finns ett annat slags mörker: Barnets ögon likt svarta hål. I dem kan man se universums tomhet.

Elsa Kemppainen debuterar med en mörk skildring av en ung kvinnas tillvaro inuti och intill den egna kroppen. Livet måste kännas, det spelar ingen roll hur. Men vem drar gränserna för hennes existens? Och vem bestämmer hennes värde?

Romanens utspelar sig i barndomens Helsingfors, i Berlin år 2008, och i en nutid där ett litet barn river allt som känns bekant. Frågan om det går att bli hel, och om det är målet, ringlar som en blodsvans genom berättelsen.

Riesling och mjölk är en stark debutroman om vänskap som gör ont, om en generationsupplevelse för den klick av unga som åkte för att leva det fria livet i Berlin, och om att bli mamma.

En lyhördhet för det konkreta och en känsla för rytm, både i själva språket och i kompositionen. Det är med spyor, mensblod och smink Kemppainen tecknar huvudpersonens utsatthet. Hon kan konsten att komma nära inpå de skiftande nuen, så nära att det luktar.

ÅBO UNDERRÄTTELSER

Elsa Kemppainen skriver med en råhet och rakhet som verkligen river och rispar upp sårigheter i själen.(...) Riesling och mjölk är en stark skildring av en ung kvinnas längtan efter att bli bekräftad och hennes väg mot trevande tillförsikt, tilltro och tålamod.

SVENSKA YLE

Kemppainen närmar sig ämnet med ömhet i en finstämd balansgång mellan det fysiska och emotionella när Iris fortfarande, tio år senare, ligger och väntar på livet, trots att det händer runt henne. De här partierna är bokens starkaste, råa och direkta, som med ungdomsårens sår och hårdhet i bakgrunden till slut landar i något mjukt och snällt, kanske i en förlikning.

HUFVUDSTADSBLADET

Elsa Kemppainen debuterar med en roman som handlar om när ingen respekterar ens gränser, inte ens man själv.

ÖSTNYLAND

Det finns mycket i romanen att tycka om – allra mest skildringen av ett Berlin där natten aldrig tar slut och den komplicerade vänskapsberättelsen mellan Iris och Louise.

BTJ

Det kostar mod och ansträngning att uttrycka ett separat jag. Mitt i den kampen placerar Kemppainen Iris i denna välskrivna, angelägna och bitvis mycket mörka roman.

VASABLADET

Kemppainens debut ger prov på en skicklig skildring av ett intensivt livsskede.

NY TID

Varför inte byta ut en uttjatad klassiker till "Riesling och mjölk" för elever i högstadiet – tänker jag – där gruppdiskussionerna skulle kretsa kring genus, jämlikhet, självkänsla, vänskap, svek, sex, tillit.

ÖSTERBOTTENS TIDNING