För första gången på trettiofem år kan Bokmässan i Göteborg inte arrangeras i fysisk form. I digitalt format besöker vi istället i år Bokmässan den 24–27 september 2020, kostnadsfritt på Bokmässan Play! Förlagets program ser du nedan.
FREDAG 25 september
Hur går vi vidare efter Brexit?
Klockan 13.40 (14.40 finsk tid)
Scen: Globala torget
Storbritannien har drabbats av ett nervöst sammanbrott. Bara ett år före den historiska folkomröstningen om brexit intresserade utträdet ur EU bara en procent av befolkningen. Idag har frågan splittrat Storbritannien i två läger som blir allt argare på varandra. Charlotta Buxton, aktuell med reportageboken Landet som äter sig självt diskuterar hur det har varit att bo i länderna under Trump och Brexit och hur klyftor kan läkas i samtal med DN-journalisten Katrine Marçal.
LÖRDAG 26 september
Kvinnor i inre och yttre exil
Klockan 13.45 (14.45 finsk tid)
Skådespelaren och regissören Moa Gammels romandebut Gertrud är fritt skriven efter Hjalmar Söderbergs pjäs. Dagens Gertrud är en före detta fotomodell med skådespelardrömmar som lever bland exilsvenskarna i LA. Hon har tröttnat på att vara fast i andras objektifiering och sin egen passivisering. Musikern och sångaren Anna Järvinen debuterar med Dröm natten till idag, en tät tillståndsroman där berättaren befinner sig i Stockholm. Hennes åldrande kropp gör motstånd, en sorg pockar, likaså det lämnade Finland. Ett samtal om kvinnans frihet och om konsten, skönheten och begäret. Programledare: Caroline Ringskog Ferrada-Noli, författare.
Illustratören i centrum
Klockan 15.30 (16.30 finsk tid)
Hur hittar en illustratör sin stil? Varifrån kommer inspirationen? Och vilken roll spelar illustrationer för att främja barns inlärningsförmåga? Illustratörerna Emma Virke (Kom dagen, kom natten), Helena Willis (Lasse-Majas detektivbyrå), Johan Egerkrans (Triceratops och andra horndinosaurier) och Clara Dackenberg (Landet som icke är) samtalar om skapande, sina olika bildvärldar och bildberättandets betydelse i litteraturen. Programledare: Tara Moshizi, journalist.
I fokus: Alex Schulman, Stephan Mendel-Enk, Kjell Westö
Klockan 17.15 (18.15 finsk tid)
Tre bröder åker tvärs över landet, tillbaka till torpet som ingen av dem besökt på tjugo år, för att sprida sin mors aska. Två av dem är blodiga. Alex Schulmans Överlevarna handlar om att återuppleva sin barndom som vuxen. Jacobs bror återvänder till Göteborg från Israel och i den redan prövade familjen uppstår snart slitningar. Stephan Mendel-Enks Apan i mitten är en fristående fortsättning på Tre apor. Tritonus är Kjell Westös moderna skärgårdsberättelse om musik och gemenskap, framgång och ensamhet och om vad som händer när man inte kan fly in i anonymiteten. Programledare: Daniel Sjölin, författare.
Tritonus med Kjell Westö
Klockan: 19.00 (20.00 finsk tid)
Scen: Se Människan
Tritonus är den musikaliska termen för det dissonanta djävulsintervallet, och romanen Tritonus pendlar mellan harmoni och dissonans, i sökandet efter svaren på några akuta frågor: hur kan vi leva tillsammans, med alla våra olikheter, i en tid som vår? Kjell Westö i ett samtal med Dan-Erik Sahlberg, programchef Sigtunastiftelsen.
MÄSSERBJUDANDE:
TA TRE, BETALA FÖR TVÅ!
Under den 21-27.9.2020 kan du ta tre böcker men betala för bara två. Erbjudandet gäller alla titlar så att den billigaste boken följer på köpet. Erbjudandet fungerar automatiskt i vår nätbutik när du handlar tre eller fler böcker och kan inte kombineras med andra rabattkoder.
Vi ses på Bokmässan Play!