Bjorn-Wahlroos-Forlaget-Wide

Förlaget ger ut andra delen av Björn Wahlroos memoarer i höst

Förlaget publicerar i höst andra delen av Björn Wahlroos memoarer. I boken Regnmakarna – Ett slags dagböcker 1992–2001 beskriver Wahlroos 1990-talets ekonomiska omvälvningar. 

Förlaget ger ut andra delen av Björn Wahlroos memoarer Regnmakarna i höst. Investeringsbanken Mandatums VD och ägare Björn Wahlroos satt på 1990-talet vid förhandlingsbord där storföretag såldes, omstrukturerades och sammanslogs. Oroligheterna påverkade hela affärsfältet – från banker till skogs-, metall- och mediebolag – samtidigt som hela Finland förändrades från grunden.

Wahlroos mest hektiska arbetsår kulminerade i millenieskiftets internetbubbla. Boken avslutas år 2001 då Wahlroos blev verkställande direktör och största ägare i finanskoncernen Sampo.

“I andra delen av mina memoarer fortsätter jag berätta om finska företags och deras ledares framgångar och motgångar i en tid då marknadsekonomin förändrades i grunden som ett resultat av recessionen samt av att handeln med öst avslutades. Finland anslöt sig till västvärlden för gott – politiskt, ekonomiskt, och lite senare även militärt”, beskriver Wahlroos sin bok.

Utgångspunkten för Wahlroos memoarer är hans unika dagboksanteckningar. Verket kommer också att publiceras på finska av Otava med titeln Sateentekijät – Eräänlaiset päiväkirjat 1992–2001. Björn Wahlroos, född 1952, är ekonomie doktor. Han är ordförande i styrelsen för Sampo Oyj och UPM-Kymmene Oyj.

Förlaget publicerade första delen av Wahlroos memoarer Från barrikaderna till bankvärlden år 2021. Den skildrar bankmannen Wahlroos första fyra decennier från födseln 1952 till 1992 då han lämnade jobbet som vice vd på Föreningsbanken och grundade investeringsbanken Mandatum.

Texten bjuder bland annat på anekdoter om Wahlroos omtalade, upproriska ungdom. Som ung ville Björn ”Nalle” Wahlroos göra revolution. Men det blev inte på barrikaderna utan i finansvärlden Wahlroos åstadkom den största omvälvningen.

Berättelsen är från verkligheten, men har komponenter man kan kräva av en fullfjärdrad finansthriller. Och är lika svår att lägga i från sig.

SVENSKA DAGBLADET

– Jag har förunnats mer än ett liv. Jag har fått göra karriär som akademiker, företagare och företagsledare. Att skriva memoarer känns nästan som en skyldighet. Det är ett sätt att dela med mig en liten del av erfarenheterna och privilegierna, sade Wahlroos om den första boken. Han har själv skrivit båda delarna på både svenska och finska.

Regnmakarna – Ett slags dagböcker 1992–2001 utkommer i september 2023.  

Läs hela höstkatalogen 2023 här!

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan