Fredrik Lång tilldelas Tollanderska priset 2021

Svenska litteratursällskapets största pris, Karl Emil Tollanders pris och 40 000 euro, går i år till författaren Fredrik Lång.

Karl Emil Tollanders pris om 40 000 euro och den Tollanderska medaljen tillfaller filosofie doktorn och författaren Fredrik Lång för verket Geosofi eller Bilder på en utställning. En idéhistorisk resa genom en världsdel. Utifrån en bred beläsenhet driver Lång tesen att människans världsbild är förankrad i konkreta livsformer. Författaren vidgar det europeiska idélandskapet och påvisar till exempel ylleindustrins betydelse för renässansen och livegenskapens för det ryska 1800-talet. Verket har formen av en guidad rundtur, med porträtt av ett imponerande antal intellektuella märkesmän. Helheten bildar en anslående syntes, som stimulerar till nya frågor. I Långs rika och mångsidiga produktion ingår studier av den europeiska tankens förvandlingar från antiken framåt, samt psykologiskt skarpsinniga romaner om människans villkor och kärlek i det tjugonde seklet.

Fredrik Lång, född 1947, är forskare och författare. Hans litterära produktion består av närmare 30 verk i form av idéromaner, essäer, aforismer och filosofiska verk. Fredrik Lång har mottagit många pris, bland annat Statens litteraturpris 1985 för Sommaren med Sue och Finlandspriset 2002.

Långs essäistiska texter förenar bildning med nyfikenhet, vilja att se och förklara med en tydlig önskan att få mig som läsare att inte bara följa med, ledd av honom, utan själv tänka vidare.
SVENSKA DAGBLADET

Fredrik Långs bok är ett resultat av en tänkare som är djupt originell och närmast besatt av en tanke, detta att skapa ett eget filosofiskt helhetssystem.
VASABLADET

Fredrik Lång ägnar sig i sin nya bok åt filosofi som tankeverksamhet i den bemärkelsen att den skapar nya problem. Det är i sig befriande. Boken erbjuder inga korta och koncisa svar på frågeställningen, utan en anhopning problemställningar och utgångspunkter för fortsatt undersökning.
HUFVUDSTADSBLADET

Karl Emil Tollanders pris och Tollanderska medaljen delas ut av Svenska litteratursällskapet i Finland på Runebergsdagen den 5 februari. Priset har delats ut sedan år 1913, och är sedan 1971 Svenska litteratursällskapets främsta utmärkelse som delas ut årligen. Det har sitt namn efter bankiren Karl Emil Tollander (1854–1911).

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan