Anna Järvinen: Melodier till ’Dröm natten till idag:’

Anna Järvinen
Anna Järvinen

Musikern Anna Järvinen romandebuterade hösten 2020 med en tät tillståndsroman som hyllats av en unison kritikerkår, och en bok som hon själv hör i form av rytmer, stavelser och pauser. Nu bjuder hon in oss till en parallell värld av musik, som kan ”ligga vid sidan om texten”.

”Jag har alltid skrivit. Det blev mitt sätt att förstå världen. På vägen lärde jag mig också klara stunder genom att addera toner till varandra. Och att teckna så det svarta rann ur mig.

När jag fick frågan om jag kunde göra en lista med musikstycken till dröm natten till idag:, tänkte jag först att det ju är en enkel sak, det finns så många sånger däri. Tänkte jag.

Och sen kom jag på att musiken i dröm natten till idag: redan finns där. Det är vokalerna konsonanterna stavelserna pauserna och tomrummen som svänger mot varandra och det har jag inte möjlighet att störa.

Jag kunde inte göra en lista av den musik jag lyssnade på när jag skrev boken eftersom det var grannarnas dammsugare, damtrion på gården och regnet och framförallt tystnaden i stan, som inte finns på Spotify.

Jag har därför samlat nio melodier. Som kan finnas vid sidan om min text. Men också kan lämna den utan att någon part trasas.

Några har valt tydlig ordning och andra lämnat det bara öppet.

Med vänlig hälsning,
Anna Järvinen i Stockholm 22 september 2020.”

Anna Järvinen (f. 1970) är en sverigefinsk kompositör, sångerska och musiker bosatt i Stockholm. Hennes stora genombrott kom med soloalbumet Jag fick feeling (2007) och i år är hon även aktuell med sitt femte soloalbum Vestigia Terrent. 2016 ledde Järvinen teveprogrammet Anna Järvinen och kvinnorna där hon träffade tio kvinnor med rötter i Finland. ’Dröm natten till idag:’ är Järvinens debutroman.

_____

Flera låtlistor till Förlagets böcker:

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan