Förlaget gav ut tre av Årets vackraste böcker 2021

Förlaget
Förlaget

Förlaget gratulerar vinnarna till Årets vackraste bok. Från vänster Tove Schakir, Maria Sann, Tom Backström och Jaakko Suomalainen. (Foto: Hanna Ylöstalo)

Till de vackraste böckerna 2021-kollektionen valdes 27 böcker ur sex olika kategorier: skönlitteratur, fakta- och läroböcker, konst- och fotoböcker, barn- och ungdomsböcker, serieteckningar samt specialböcker. Förutom till kvalitet relaterades antalet prisbelöningar i de olika kategorierna också till antalet värderade verk. Dessutom belönades de elva bästa pärmarna.

Förlagets tre vinnare kan du se här nedan!

Lukas Hemnell & Nina Weckström: Restaurang Plats – Nordisk gastronomi från Hanaholmens kök

Kategori  Fakta och läromedel
Förlag  Förlaget
Grafisk design  Kobra Agency
Fotograf  Robert Lindström
Tryckeri  Balto Print, Litauen
Papper  Maestro Print 140
Font  Hanaholmen

Juryns bedömning: ”Omslaget till boken om Restaurant Plats matfilosofi är harmoniskt, men upprepar ett traditionellt nordiskt visuellt narrativ. Inlagan gör dock verket intressant – den solgula färgen och illustrationerna samt de lyckade layoutlösningarna ger ryggrad och visuellt intresse. Den mustiga färgpaletten får innehållet att stråla. Bokens storlek är anspråksfull, kanske hade ett mindre format skänkt den än mer karaktär.”

Henrika Andersson & Maria Sann: Bokstavsvärldar

Kategori  Mest lyckade omslag
Förlag Förlaget
Grafisk design  Tove Schakir, Maria Sann
Tryckeri  Balto Print, Litauen

Tove Schakir: ”Så roligt att Bokstavsvärldarnas omslag blev vald till en av årets vackraste! Maria Sann har gjort ett otroligt fint arbete kring illustrerandet av Bokstavsvärldarna och den vackra boken har väckt mycket med intresse och inspiration bland vänner och kolleger. Även finskspråkiga föräldrar har beställt boken via mig. Samarbetet kring formgivandet av boken löpte fint och jag är lycklig över att ha fått jobba med ett så kreativt team. Tack Maria, Henrika och [redaktör] Amanda Mannström för uppdraget!”

Maria Sann: ”Tack! Vilken otrolig ära att boken fick sitt andra pris! En viktig tanke, som genomlöper hela boken, är att det skulle vara en blandning av ritade tvådimensionella figurer och sånt som ger en känsla av djup. På frampärmen ser man det i form av bubblorna i bokstaven B som är riktiga, skannade såpbubblor, A-stegen har tredimensionellt djup med skugga, medan C är en tecknad skiva melon. Den röda texten på frampärmen skapades ”för hand”, om man kan säga så, eftersom den är ritad på en iPad. För att det inte skulle bli för allvarligt står ett ensamt litet hallon på frampärmen. Jag vill tacka Tove som bland annat har valt ett ypperligt typsnitt för boken. Det blev samtidigt kul, nutida och lättläst!”

Elin Willows: Nya namn

Kategori  Mest lyckade omslag
Förlag  Förlaget
Grafisk design  Tom Backström
Tryckeri  Jelgavas Tipogrāfija

Tom Backström: ”Processen var så smärtfri som bokdesign bara kan vara. Behaglig faktiskt! Och ett modellexempel på bokdesign som lyckad group effort. Elin Willows själv hittade Janika Norrgård Löfqvists målning, som hon föreslog åt [redaktör] Hanna Ylöstalo. Hanna diggade, precis som jag då hon i sin tur visade den åt mej.

Använder man en illustration/målning som ursprungligen är ett självständigt verk – och som sedan får nya meningar i ett nytt sammanhang – så vill man gärna visa respekt och kanske inte lägga så mycket till i bildväg. Så egentligen behövde jag, eller lät jag mej, göra väldigt lite. Mest var det frågan om att arbeta fram en typografi som på något naturligt vis bildar en bro mellan bild och text.

En målning som täcker hela överdraget tycktes dra något slags stilmässiga paralleller till 1970–80-talens ungdomsböcker i mitt huvud.

Tom Backström

Något jag kanske tänkte på mera då pärmen redan var färdig var att en målning som täcker hela överdraget tycktes dra något slags stilmässiga paralleller till 1970–80-talens ungdomsböcker i mitt huvud. Det i sin tur skapar en underton av äventyr, vilket jag tycker är i synk med berättelsen på ett fint, lite oväntat sätt.

Och ja, i år tycker jag faktiskt det var glädjande att se vilket brokigt och varierande sortiment av böcker de prisbelönta utgjorde! Det att man vid bordet där böckerna ställdes ut inte fann sig tänka ”Aha, det är det här exakta slaget av bokpärm som juryn diggar” utan det nästan kändes som man besökte en bokbutik eller bibba där alla böckerna bara råkade vara riktigt sabla fina, var en enbart bra sak. Både ett intressant och trovärdigt tvärsnitt verkade det som. Och framför allt: gott sällskap!

Läskimooses [av Matti Hagelberg] tycker jag är helt fantastisk, så det priset [Årets vackraste bok] gick nog till rätt adress”, säger Tom Backström.

Kommittén för Finlands bokkonst syfte är att fästa uppmärksamhet på böcker som bokkonstnärliga helheter. Vid valet av årets vackraste böcker strävar kommittén efter att finna böcker, där form och innehåll stöder varandra på bästa möjliga sätt. Värderingen beaktar den grafiska helhetsplaneringen från typografi till färdigt tryckalster. Förutom klassisk boktryckarkonst uppskattar kommittén fräscha och innovativa lösningar.

Vid valet av årets vackraste böcker strävar kommittén efter att finna böcker, där form och innehåll stöder varandra på bästa möjliga sätt.

Kommittén noterar att läsintresset ökade under det första året av coronabegränsningar och den trenden fortsatte 2021. Årstillväxten av den totala bokförsäljningen har redan i två år legat på cirka tio procent. Försäljningen av elektroniska böcker har ökat avsevärt och samtidigt har försäljningen av tryckta böcker varit oförändrad. Läsarna har inte övergett den traditionella boken, vilket också avspeglas i tävlingen De vackraste böckerna. Ett rekordstort antal på 219 verk deltog i tävlingen 2021. Det visar en stor uppskattning av såväl den tryckta boken som tävlingen.

De vackraste böckerna 2021-kollektionen kommer att turnera i hemlandet och i europeiska länder. Alla vinnande böcker kan ses på bland annat Nationalbiblioteket i Helsingfors fram till 31.5 2022 (öppet må–fre 9–18). Böckerna kommer dessutom att delta i tävlingen Best Book Design from all over the World-tävlingen i januari 2023.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan