Låtar med Hjärta

Förlaget
Förlaget

Inspirerade av Malin Kiveläs nya roman Hjärtat samlade vi på Förlaget våra favoritlåtar med ordet ”Hjärta”. Det blev en fin liten samling pophistoria från fyra olika decennier.

Gyllene Tider – Ljudet av ett annat hjärta (1981)

Gyllene Tiders låtskrivargenier Per Gessles och Mats Perssons okomplicerade tuggummipop manar fram minnen från en mer oskyldig tid, med tidsenligt småsexiga inviter inbakade i lyriken ”Kom och kom – kom – kommunicera / kom och kom lite mera / Kom och kom lite mer”. Duon tryggade senare sin pension med Listen To Your Heart (1988) som Gessle och Marie Fredriksson gjorde till en av Roxettes största hits. Också den hade kunnat få en egen plats på vår hjärtalista.

Kent – Hjärta (2009)

Tystnad. Tagning! Svårt att tro att det i höst är redan tio år sedan Kent släppte sitt åttonde album Röd som bland guldkorn som Töntarna och Taxmannen också innehöll den fantastiska singeln Hjärta. Svårt också att hålla tårarna från kinden när Jocke Berg tar i ända från tårna i refrängen, och utplånar allt annat. ”Som det strålar från ditt hjärta / Som en motorväg av ljus / Genom hålet i mitt hjärta / Kommer räddningen till slut…” 

Håkan Hellström – Mitt hjärta är ett jordskred (2018)

Hela folkets Håkan chockade i fjol både sina fans och kritiker med plattan Illusioner, där han och kompositörkompisen Björn Olsson lämnade den fartfyllt studsande poppen för en samling svulstiga ballader till ackompanjemang av Göteborgs Symfoniker. Det funkar fint, och mitt i den tunga känslosmeten slår dessutom den svarta humorn oväntat till: ”Mitt hjärta är en galen general / Mitt hjärta är en fågel som vill sjunga / Men jag ger den sprit och piller / För att den ska tystna…”

Lisa Ekdahl – Du sålde våra hjärtan (1994)

Det finns knappast en människa i hela Norden, som var nykter och vid liv i medlet av nittiotalet, som inte har starka personliga minnen av Lisa Ekdahls debutalbum. Den största hitten var onekligen Vem vet men det är ”den svenska sparvens” drabbande uppgörelse med sitt ex i Du sålde våra hjärtan som fortfarande lyser starkast. Lustigt nog låg den här pärlan ”gömd” alldeles i slutet av albumet, som om hon visste att den blir svår att överträffa. Särskilt med halsen snörpt. ”Jag lämnar dig här / jag måste gå nu / ja, jag lämnar dig här / för jag vill aldrig, aldrig, aldrig bli som du…” 

Eva Dahlgren – Blå hjärtans blues (1991)

Under hela åttiotalet tog hon sats och sprängde sedan banken 1991 med albumet En blekt blondins hjärta. De storslagna melodivågorna och skriande gitarrsolona ekar ännu av det hyperromantiska gångna decenniet, men Eva Dahlgrens bästa tid låg ännu framför henne. Och självförtroendet var det verkligen inget fel på – plattan öppnade med den föga anspråkslösa låttiteln Jag är Gud. Och visst, saldot blev fem tunga Grammisar och en halv miljon sålda skivor det året. ”Röster i mörkret / Från en annan tid / Nålen skär i hjärtat / I pressad svart vinyl …”

Vi bad förstås Malin Kivelä att ge sina egna favoriter, och hon svarade med att önska “lite sliskiga och pinsamma gamla saker” som Bonnie Tylers Total Eclipse och bandet Heart som var hennes favorit i 12-årsåldern. Och såklart tar vi dem också!

Bonnie Tyler – Total Eclipse of the Heart (1983)

Det var när walesiska Bonnie Tyler hörde amerikanska kollegan Meat Loafs episka Bat Out Of Hell (1981) som hon kontaktade hans producent Jim Steinman, som donerade Total Eclipse till henne i stället för, som han tänkt, till kanadensaren Rory Dodd (som visserligen fick sjunga bakgrund på den färdiga inspelningen). Låten blev en omedelbar hit och sålde som bäst 60 000 ex per dag, och blev förstås Tylers överlägset största framgång. Sjung med nu: ”Forever’s gonna start tonight / Forever’s gonna start tonight …”

Heart – These Dreams (1985)

Mustiga Heart fick vänta tills sitt åttonde(!) album på det stora genombrottet, men sen skedde det med besked. Den självbetitlade plattan sålde femdubbel platina och fungerade som ljudfond till otaliga hemmafesthångel över hela världen. Här är 1980-talet i ett paket, så på med schifongen och burra upp frillan. Nu kör vi! ”These dreams go on when I close my eyes / Every second of the night I live another life …”

Vilken låt med hjärta är din favorit? Var det någon vi glömde? Här ligger de utvalda spåren i en nätt liten Spotifylista:

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan