Tapani Ritamäki: Skärgårdens bokfest är sommarparadiset

Tapani Ritamäki
Tapani Ritamäki

Litteraturtillställningen Skärgårdens bokfest ordnas vartannat år på den vackra ön Jurmo. I år fick Förlagets redaktör Tapani Ritamäki äran att besöka den unika sammankomsten.

Skärgårdens bokfest ägde rum 9–11 juli på Jurmo och visade sig bli ett evenemang som överträffade mina redan från början högt ställda förväntningar. Arrangörerna Sonja och Patrik Bengtfolks tog hand om sina gäster på bästa tänkbara sätt, alltid närvarande men aldrig påflugna. Ett fungerande arrangemang kännetecknas ju av att det är osynligt.

Jurmo är en vackerkarg ö långt ute i havsbandet utanför Nagu. Där vistas de inbjudna författarna från fredag till söndag eftermiddag, vilket ger dem rikligt med tid att umgås med varandra, med arrangörerna och med bokfestgästerna. Ingen stress är mottot varje år – denna gång parat med Min vrå, min ö i tillvaron.

Vy från ett fönster över Jurmo och havet. (Foto: Tapani Ritamäki)

De inbjudna författarna 2021 var Fatima Bremmer, Anders Larsson, Sture Lindholm, Susanne Ringell och Kjell Westö. Själv berättade jag om förläggarens yrke.

På söndagen hölls gudstjänst och Susanne Ringell talade om psalm 825 som hon själv skrivit (med musik av Carita Holmström), och turerna med att få den godkänd som ett av bidragen i psalmboken. Sång av Fransilia Bengtfolks och Kristoffer Back intill det vackra kapellet var ett imponerande extra inslag.

Skärgårdens Bokfest ordnas vartannat år och blir man som författare inbjuden kan man skatta sig lycklig. Det går också att delta som publik och hyra in sig i nån av gäststugorna på ön, eller ta en färja eller annan båt. Sen är det bara att äta välrökt lax, lyssna på författare och spatsera omkring och inse att närmare paradiset kommer ingen. Nästa chans att ta sig in i paradiset blir sommaren 2023.

_________

Tapani Ritamäki är förläggare och redaktör vid Förlaget. (Foto: Skärgårdens bokfest)

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan