Här är våra fyra kandidater till Runeberg Junior 2022!

Förlagets bilderböcker Mumindalens alfabet, Fidel och jag i storstan, Ni är inte min mamma och Om du möter en björn är alla nominerade till Runeberg Junior 2022!

Juryns motiveringar:

Mumindalens alfabet 

Mumindalens alfabet av Annika Sandelin med ursprungliga bilder av Tove Jansson för läsaren på en poetisk ABC-resa. Boken öppnar porten till Mumindalen och det är härligt för både liten och stor att stiga in och möta hela kavalkaden av figurer. De fantastiska dikterna på rim och de härliga och farliga äventyren lockar och inspirerar till läsning.

Fidel och jag i storstan

Fidel och jag i storstan av Lena Frölander- Ulf är en mörk bilderbok om rädslor. Storstaden med sina blinkande ljus, reklam och buller kan vara skrämmande. För att inte tala om hundparken. Illustrationernas perspektiv får läsaren att hisna samtidigt som det kryllar av detaljer och underliga typer dyker upp ur svärtans mörker. Men allting ändras i ett trollslag. Kanske allting inte är som det ser ut?

Ni är inte min mamma

Ni är inte min mamma skriven av Frank Furu och illustrerad av Linda Bondestam är en vacker och gripande berättelse om ett ensamkommande flyktingbarn. Det är barnet självt som berättar hur det känns att vara annorlunda och att sakna ett språk att uttrycka sig med. Illustratören uttrycker starkt i bild barnets känslor: ilskan är en rytande panter och ensamheten är bäcksvart. Drömmen om mamma är vackert sandfärgad. Illustrationerna bjuder oss att stiga in i en liten människas liv, ensam i ett nytt och främmande land. Bokens korta och melankoliska text skapar tillsammans med illustrationerna en stark känsloupplevelse hos både läsaren och lyssnaren.

Om du möter en björn

Om du möter en björn av Malin Kivelä, Martin Glaz Serup och illustrationer av Linda Bondestam är en humoristisk, lekfull och lärorik bilderbok som passar både stora och små. Bokens tips på vad man ska göra om man möter en björn under en skogsutfärd, kombinerade med fartfyllda och överraskande illustrationer får läsaren att inspireras av berättelsen sida upp och sida ner.

Priset tilldelas en finländsk barnbok för barn i åldern 6–9 år. Det slutliga valet görs av barnjurygrupper från daghem och skolor i Borgå. Vinnaren offentliggörs i februari 2022.

Se alla kandidater här!

Förlaget gratulerar!

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan