Kaj Korkea-aho nominerad till NR:s litteraturpris

Förlagets författare Kaj Korkea-aho är en av Finlands två kandidater till Nordiska rådets litteraturpris 2022. Han nomineras för sin hyllade roman Röda rummet.

Motiveringen lyder:

En ung och lätt deprimerad författare och musiker tröttnar på sitt fattiga konstnärsliv och lockas av tanken på snabba klipp och genvägar till lyckan. Tänk om någon ville ge honom en flott lägenhet i utbyte mot att han skrev en roman? Vår protagonist lägger halvt på skämt in en annons i den lokala dagstidningen och får ett svar av en person som förefaller vara en blandning av Hercule Poirot och Mefistofeles.

”Vi ska säkert komma överens” säger Aimo Kangas och föreslår att huvudpersonen ska köpa hans fantastiska lägenhet till ett pris som ligger hästlängder under det skäliga. Frasen fortsätter ringa i jag-berättarens öron och får under berättelsens gång en allt mer komplicerad klang. Komma överens?

Tillsammans med romanens jag-berättare försöker läsaren förhålla sig till den milda och belevade Aimo. Snart framgår det att han önskar att vår huvudperson ska skriva en bok om honom och hans längtan efter underkastelse. Är det fel att djupast begära att få lägga sitt liv i någon annans händer och sväva i ett tillstånd av ansvarsfri maktlöshet? Men Aimos mjuka och sofistikerade väsen kombineras med en manipulativ ådra som ger boken ett drag av spänningsroman.

Romanen förhåller sig öppet och inkännande till sina karaktärers längtan och kretsar känsligt kring begärets gåtfulla och motstridiga yttringar.

Titelns röda rum syftar inte på August Strindbergs monumentala verk utan är ett rum i en lägenhet, en kammare för drömmar, utlevelse och så småningom också övergrepp. Romanens huvudperson dras till och repelleras av denna lägenhet. Sammanbitet försöker han måla om det röda rummet med vit färg samtidigt som han fortsätter att träffa Aimo och obemärkt glider allt djupare in i den äldre mannens tankevärld.

Kaj Korkea-ahos text utmanar träffsäkert många av samtidens föreställningar om makt och övertag, utlevelse och lust utan att komma med pekpinnar eller färdiga svar. Romanen förhåller sig öppet och inkännande till sina karaktärers längtan och kretsar känsligt kring begärets gåtfulla och motstridiga yttringar.

Kaj Korkea-aho är en finlandssvensk författare, kolumnist och komiker, och har tidigare gett ut romanerna Se till mig som liten är (2009), Gräset är mörkare på andra sidan (2012) och Onda boken (2015). Den sistnämnda har översatts till sex språk.

Röda rummet (2020) var även nominerad till Runebergspriset 2022.

Se alla nominerade här!

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan