En samtidsroman om maktdynamik och begär

Röda rummet

Information

  • ISBN: 9789523333895
  • Utgivningsår: 20210815
  • Titel: Röda rummet
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 408
  • Format: Inbunden
  • Omslag: Mika Tuominen

NOMINERAD TILL NORDISKA RÅDETS LITTERATURPRIS 2022!

NOMINERAD TILL RUNEBERGSPRISET 2022!

Hur många berättelser behöver man berätta om sig själv innan man garderat sig mot människorna? Finns det något skyddande lager som är tillräckligt när man väver in det mest ömtåliga man har?

Ju högre i tak desto djupare måste man böja sig. Lust och makt, skuld och lån, ingår i spelet om en dyr lägenhet i södra Helsingfors, vars tjocka väggar gömmer både dekadenta fester och raffinerad extas.

Till en början är det bara en kul grej: en tidningsannons där en ung författare lovar skriva en bok i utbyte mot en förmånlig bostad. Men när en förmögen äldre man erbjuder ett intressant renoveringsobjekt på en fin adress, märker den unge författaren att han blivit indragen i något som inte är lika oskyldigt som det först ser ut. Han börjar teckna ner en berättelse som leder till en labyrint av komplicerade relationer i ett nattligt Helsingfors, där dominans och underkastelse är som järn mot magnet. Han målar det röda rummet på nytt och på nytt, tills det är alldeles vitt.

Röda rummet är Kaj Korkea-ahos samtidsroman om maktdynamik och begär, om att sälja sin konst, sin egendom och sig själv. Den förändrar inte bara ens syn på bostadsdjungeln i Helsingfors, den förändrar ens sätt att se på världen.

Utkommer på finska hos Otava.

Den här romanen om musik, makt och underkastelse är en bladvändare med en air av sorg över en förlorad kraft. 

AFTONBLADET

Febrigt intensiv läsning för den som vågar.

PEKKA HEINO / QX

En mörk samtidsroman om att känna sig avvikande och om begär och drömmar, våra egna och andras, och hur långt vi är beredda att gå för att uppfylla dem.

VI LÄSER

Röda rummet kommer att nomineras till de mest åtråvärda litterära priserna vi har och det skulle inte förvåna mig ett dugg om Kaj Korkea-aho kammar hem ett av de tyngsta.

ÖSTERBOTTENS TIDNING

Kaj Korkea-aho tar både lust och smärta på allvar och bjuder på ett välskrivet spektrum av manlig homosexualitet.

HUFVUDSTADSBLADET

En roman som håller läsaren i ett skruvstäd och Korkea-aho borrar sig djupt in i frågor om makt, begär och tillit.

SVENSKA YLE

Korkea-aho har skrivit en svindlande berättelse om makt, relationer och längtan efter ett eget hem.

ÖSTNYLAND

Askarruttamaan jäävä, hieno nykyromaani.

HELSINGIN SANOMAT