Kaj Korkea-aho och Quynh Tran nomineras till Runebergspriset 2022 för sin hyllade romaner Röda rummet och Skugga och svalka.
Motiveringen för Kaj Korkea-ahos samtidsroman Röda rummet lyder att den är psykologiskt skicklig och pulserande med driv och stark attraktionskraft. Den skildrar en värld som för de flesta läsare är obekant och sluten. Romanen är konstruerad som ett slags film noir om gaykultur, extrema fetischer, där läsaren ständigt utmanas till att alternera mellan fiktion och verklighet. Röda rummet är på samma gång en färgrik och mörk skildring.
I sin mystisk gläntar den på dörren till företeelser som kan kännas obekväma för läsaren, men textens starka framåtdriv fängslar och gör boken framkomlig.
Texten tangerar frågeställningar kring begär, maktdynamik, narcissism, sexuell och konstnärlig självuppoffring, samtidigt som olika minoritetskulturer ges synlighet. Det här är kort och gott ”en bra bok”, för att låna en sliten definition, och ett exempel på god berättarkonst. Allt det här, musikalitet, humor, dans, masochism … de är våra råaste, mest utsökta egenskaper!
Motiveringen för Quynh Trans uppväxtskildring Skugga och svalka lyder att romanen bjuder på en ovanligt kvalitativ debut. Boken är en målerisk, stämningsfull och visuell familjeskildring med stark närvaro. I centrum står en lillebror som iakttar och skildrar vardagslivet i en vietnamesisk flyktingfamilj som bor i en österbottnisk stad. Familjen som består av mor och två söner hålls samman trots oliktänkande kring lycka, framgång och livet i största allmänhet.
Barnets erfarenheter och upplevelser skildras på ett sätt som varken blir förenklat eller naivt. Själva registrerandet utgår från barnets blick, men sammanlänkas med den vuxnas position som innebär möjligheter att röra sig i större rumsliga och tidsmässiga spann.
De strama men samtidigt detaljrika och rapsodiska skildringarna för tankarna till solblekta fotografier från barndomens landskap. Där lägger berättarjaget och tidens tand skickligt nya filter i omlott över det förgångna: Stunderna av väntan drogs ihop och med ens hade himlen slutit sig om höstsolens sista strålar av blekgrönt ljus.
Till urvalsjuryn hörde i år författaren Johanna Hulkko, kritikern Vesa Rantama och litteraturredaktören Camilla Lindberg. Juryn valde priskandidaterna bland 284 verk, vilket är ett rekordantal.
”Den moderna finländska litteraturen är mångsidigare och högklassigare än någonsin. Det är en glädje att för första gången i prisets historia välja tio priskandidater”, berättar juryn.
Vinnaren av Runebergpriset väljs bland kandidaterna av en prisjury med tre medlemmar. Årets jury består av författaren Marja-Leena Tiainen, kritikern Merja Leppälahti och doktorand i nordisk litteratur Hanna Lahdenperä.
Vinnaren offentliggörs på Runebergsdagen den 5 februari 2022.
Runebergspriset är ett litteraturpris som utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands svenska författareförening. Priset instiftades år 1986. Prissumman betalas av tidningen Uusimaa och Borgå stad. Prissumman är 20 000 euro.