Korkea-ahos och Fagerholms hyllade romaner blir teater i Helsingfors

Kaj Korkea-ahos hyllade roman Röda rummet blir pjäs på Lilla Teatern. Även Monika Fagerholms prisbelönta roman Vem dödade Bambi? går upp både på Teater Viirus och Helsingfors stadsteater i höst.

Det börjar som ett skämt: en ung författare publicerar en tidningsannons där han lovar skriva en bok i utbyte mot en förmånlig bostad. En ensam gentleman erbjuder ett intressant lägenhet på en fin adress och snart märker den unge mannen att han blivit indragen i en märklig lek. Han börjar teckna ner en berättelse som tar honom till en labyrint av lust och makt i ett nattligt Helsingfors, där dominans och underkastelse är som järn mot magnet.

Röda rummet är ett intensivt drama om ensamhet, maktdynamik och begär. Den handlar om att uppfylla sina egna och andras drömmar och hur långt man är beredd att gå. Boken var nominerad till Nordiska rådets litteraturpris och Runebergspriset 2022.

Kaj Korkea-aho säger själv att Röda rummet är en utpräglad Helsingforshistoria, så det är med glädje och stolthet han ser fram emot att se uppsättningen på just Lilla Teatern.

Jag är glad att få leva i en tid då Röda rummet får visas på en anrik teaterscen i hjärtat av min hemstad

Milja Sarkola är en regissör jag beundrat och följt ända sedan jag såg I taket lyser stjärnorna som hon gjorde på just Lilla Teatern. Hennes föreställningar på Q-teatern och Viirus har också hört till mina starkaste teaterupplevelser. Bolla som hon regisserade på Stadsteatern var också suverän! När jag förstod att hon tackat ja till att regissera Röda rummet kände jag att historien är i de bästa möjliga händer. Jag är mycket ivrig att se resultatet!

– I sitt hjärta är Röda rummet ett sorts kammarspel om maktutövning, och en beskrivning av en subkultur som sällan fått plats på teaterscener. Jag är glad att få leva i en tid då Röda rummet får visas på en anrik teaterscen i hjärtat av min hemstad, fortsätter Korkea-aho.

Föreställningen ingår i Milja Sarkolas trilogi på Helsingfors Stadsteater (Bolla 2021, Minä valitsin sinut 2022). I rollerna ses Riko Eklundh, Mikko Kauppila, Minni Gråhn, Pia Runnakko, Alexander Wendelin och Joachim Wigelius. För dramatiseringen står Tuomas Timonen. Regi och svenskspråkig översättning: Milja Sarkola. Kostym: Samu-Jussi Koski.

Premiären blir den 14.9.2023 på Lilla Teatern i Helsingfors. Föreställningen textas på finska och svenska. Köp biljetter till Lilla Teatern här!

Även Monika Fagerholms prisbelönta roman Vem dödade Bambi? (Förlaget, 2019) går upp som pjäs både på svenska på Teater Viirus i regi av Jakob Öhrman och på finska i höst hos Helsingfors stadsteater i regi av Riikka Oksanen.

Romanen tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2020 och är en berättelse om att vilja glömma och om att klamra sig fast vid minnen. Om berättelser som faller sönder och familjer som går i bitar. Det är också en roman om oskuld och tillit och en kärlek som aldrig dör. Premiären på Helsingfors stadsteater blir den 31.8 och på Virus 6.10.2023. Köp biljetter till Viirus pjäs här!

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan