Edvin Endre vill göra film av Kaj Korkea-ahos prisade roman Röda rummet

Kaj Korkea-ahos roman Röda rummet kan bli film. Ett produktionsbolag har köpt filmoptionen till berättelsen. En av de mest unika historier jag läst på länge säger skådepelaren Edvin Endre, initiativtagare till projektet.

– Kajs bok är en av de mest unika historier jag har läst på länge. Jag tror jag läste ut boken på 2-3 dagar för det var omöjligt att lägga ner den. Jag är så otroligt glad över att Kaj har lagt sitt förtroende i mig och i Aurora Studios att utveckla hans fantastiska mörka berättelse om passion till film, säger skådespelaren Edvin Endre som alltså även är initiativtagare till adaptionen. Just nu kan han bland annat ses i Netflix dramaserie The playlist, om hur Spotify skapades, där han spelar Daniel Ek som grundade bolaget. Han gör även rollen som Snusmumriken i den engelska versionen av Gutsys Muminanimationsserie. 

Endre kan inte säga något om tidsplanen för Röda rummets del mer än att det kommer ta tid.

– Vårt fokus ligger 100% på att göra en fantastiskt bra adaption som gör boken rättvisa men även funkar bra för långfilmsformat.

Vårt fokus ligger 100% på att göra en fantastiskt bra adaption som gör boken rättvisa men även funkar bra för långfilmsformat.

Författare Kaj Korkea-aho, hur känns det att din roman kan bli film?

– Det är roligt när ens bok väcker andras kreativitet! Och jag tror Röda rummet skulle göra sig alldeles utmärkt som film. Boken handlar mycket om komplicerade inre processer och tillstånd. Sexualitetens nycker, extasens landskap, undergivenhet, dominans. Det var svårt att skriva om, och på film kommer det kräva smarta regilösningar och duktiga skådespelare. Men jag tror på folket som arbetar med projektet, deras visioner har varit imponerande.

Han säger att det speciella här var att gnistan kom från en ung och begåvad skådespelare i Stockholm som av en händelse läste boken och blev så personligt engagerad av berättelsen att han ville köpa filmoptionen.

– Inom några dagar hade han engagerat producenter och börjat utveckla manuskript. Hans passion och tro på bokens filmpotential har varit fantastisk att bevittna.

Röda rummet är Kaj Korkea-ahos samtidsroman om maktdynamik och begär, om att sälja sin konst, sin egendom och sig själv. Lust och makt, skuld och lån, ingår i spelet om en dyr lägenhet i södra Helsingfors, vars tjocka väggar gömmer både dekadenta fester och raffinerad extas. Berättelsen förändrar inte bara ens syn på bostadsdjungeln i Helsingfors, den förändrar ens sätt att se på världen.

Boke utkom hösten 2021 och nominerades till Runebergspriset samma år och till Nordiska rådets litteraturpris 2022.

Elina Ahlbäck Literary Agency representerar Kaj Korkea-aho och har förhandlat optionsavtalet med Aurora Studios.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan