Ulla-Lena Lundbergs efterlängtade nya roman är här!

Ulla-Lena Lundberg, en av Finlands främsta författare, är i höst bokaktuell med historisk berättelse om kamp för frihet och självständighet med kärlek och folkbildning i fokus. Hennes förra roman Is (2012) vann Finlandiapriset och blev den bäst säljande romanen i Finland någonsin.

Ulla-Lena Lundbergs nya roman Lyser och lågar börjar med Vasa brand 1852. Vi får följa tre kärlekspar ur tre generationer, från analfabetism via fruntimmersskolor och universitet till skoltrötthet och skolvägran. I centrum står Finns, en historisk folkhögskola i Esbo.

Själva grundandet av folkhögskolan är en triumf – här utspelar sig livgivande samtal och diskussioner. Under förryskningsperioden vid 1900-talets början blir avvägningen mellan aktivism och laglydighet en svår samvetsfråga. Finland måste bli fritt, men får man bryta mot lagen? Parallellerna till dagens krigförande Europa är kusligt tydliga.

Lyser och lågar handlar om den brinnande kampen för folkbildning och upplysning, men också om de personliga sorgerna och vardagsslitet. Och naturligtvis om den glödande, allt uppslukande kärleken.

Ulla-Lena Lundberg är född på Kökar och numera bosatt i Diktarhemmet i Borgå. Hon är fil.mag. vid Åbo Akademi där hon även har titeln hedersdoktor. Lundberg har skrivit ett tjugotal hyllade verk, bland dem hennes episka sjöfartstrilogi.

Romanen Lyser och lågar utkommer i augusti 2022 på svenska hos Förlaget och på finska hos Teos. Du kan köpa boken genom att klicka här.

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan