Lyser och lågar

Finland 2022

33.50

Boken finns snart att beställa!

Värme och ljus är förutsättningen för överlevnad under vintrarna i Finland. I denna berättelse eldar man i spisar och kakelugnar, tänder oljelampan på bordet och ger sig ut i mörkret med stallyktan i handen. På samma sätt är det lågan i idealistens bröst som håller entusiasmen vid makt och hänförelsens eld som åstadkommer stora ting under slutet av 1800-talet, de stora folkrörelsernas tid i Finland.

I Ulla-Lena Lundbergs nya roman blir Finns folkhögskola ett centrum för skildringen. Själva grundandet är en triumf, och här utspelar sig livgivande samtal och diskussioner. Under förryskningsperioden är avvägningen mellan aktivism och laglydighet ett konfliktämne. Folkhögskolan är opolitisk och bör vara en oas av lugn och civilisation, men…

Lundberg vore inte Lundberg om den här tiden, från Vasa brand och Krimkriget fram till inbördeskriget och 1920-talet, inte åskådliggjordes genom ett antal huvudaktörer. De är tre par ur tre generationer i samma familj som vi får följa från analfabetism över fruntimmersskolor och universitet till istadig skolvägran. Långa perioder måste Finlands öden stå tillbaka för det enskilda livet, alla personliga sorger, allt tvivel, hela det oändliga slitet under långa vardagar. Framför allt den allt uppslukande syrekrävande kärleken.

Utkommer i augusti 2022

Utkommer på finska hos Teos

Ulla-Lena Lundberg

Författare

ISBN 9789523334700
Utgivningsår 2022
Titel Lyser och lågar
Språk Svenska
Sidantal 400
Format Inbunden
OmslagMika Tuominen