I denna berättelse eldar man i spisar och kakelugnar, tänder oljelampan på bordet och ger sig ut i mörkret med stallyktan i handen.

Lyser och lågar

Information

  • ISBN: 9789523334700
  • Utgivningsår: 20220801
  • Titel: Lyser och lågar
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 400
  • Format: Inbunden
  • Omslag: Mika Tuominen

Värme och ljus är förutsättningen för överlevnad under vintrarna i Finland. I denna berättelse eldar man i spisar och kakelugnar, tänder oljelampan på bordet och ger sig ut i mörkret med stallyktan i handen. På samma sätt är det lågan i idealistens bröst som åstadkommer stora ting under slutet av 1800-talet, de stora folkrörelsernas tid i Finland.

I Ulla-Lena Lundbergs nya roman blir Finns folkhögskola ett centrum för skildringen. Själva grundandet är en triumf, och här utspelar sig livgivande samtal och diskussioner. Under förryskningsperioden är avvägningen mellan aktivism och laglydighet ett konfliktämne. Folkhögskolan är opolitisk och bör vara en oas av lugn och civilisation, men...

Lundberg vore inte Lundberg om den här tiden, från Vasa brand och Krimkriget fram till inbördeskriget och 1920-talet, inte åskådliggjordes genom ett antal huvudaktörer. De är tre par ur tre generationer i samma familj som vi får följa från analfabetism över fruntimmersskolor och universitet till istadig skolvägran. Långa perioder måste Finlands öden stå tillbaka för det enskilda livet, alla personliga sorger, allt tvivel, det utmattande vardagsslitet – och inte minst den allt uppslukande kärleken.

Utkommer på finska hos Teos.

En storartad och kraftfull berättelse. Ulla-Lena Lundberg skildrar hur det är att hitta sin plats i en värld i förändring
VASABLADET

Ingen skildrar död så bra som Ulla-Lena Lundberg
HUFVUDSTADSBLADET

Ulla-Lena Lundberg skriver en släktkrönika som det lyser och lågar om
SVENSKA YLE

Efter en tio års paus återvänder författaren Ulla-Lena Lundberg med nya romanen Lyser och lågar. Och hon gör det med känsla och eftertryck.
ÖSTNYLAND

Historia keittiöstä nähtynä, kaikesta pieneksi katsotusta ja juuri siksi niin suuresta. Ulla-Lena Lundberg tekee sen paremmin kuin kukaan.
HELSINGIN SANOMAT

Storslagen hyllning till folkbildningens betydelse
ÅLANDSTIDNINGEN

Lyser och lågar är verkligen en liten guldgruva för den som intresserar sig för Finland runt förra sekelskiftet, välskriven,
oupphörligt intressant och gripande, en berättelse där det är ”kvinnorna som håller världen i händerna”.
BTJ