Det är kärva tider i världen. Något kommer att hända. Och när det händer blir det större än det förra kriget.

Farväl Nappari

Information

  • ISBN: 9789523335219
  • Utgivningsår: 20230220
  • Titel: Farväl Nappari
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 250
  • Format: Häftad
  • Omslag: Anders Carpelan

Året är 1938, John är 28 år. Han har nyss fått ett ultimatum: byta sitt brittiska pass till ett finländskt, eller få sparken från jobbet. Utanför på gatan står hans tvåsitsiga Ford Coupe Deluxe. John tvekar inte en sekund. På vägen hem stannar han utanför Akademiska bokhandeln, köper en kartbok och kollar vilket land som ligger längst bort från Finland. Nya Zeeland. So let it be New Zealand. Men när det gäller kärlek har han betydligt svårare att välja: Inga eller Rakel? Rakel eller Inga?

Det är kärva tider i världen. Något kommer att hända. Och när det händer blir det större än det förra kriget. Vad betyder ett hemland egentligen när man lagt det bakom sig? John ger sig av på en färd som aldrig ska ta slut.

I en självständig fortsättning på romansuccén Flickorna på Nappari från 2013 berättar Fredrik Lång vad som hände med Rose och Osborne och deras barn under 1900-talets 20- och 30-tal. I centrum står sonen John, vars öde det blev att vara hemma överallt och ingenstans i världen. Nappari gård, som ligger i landskapet Satakunda, ägdes av släkten Tigerstedt under den tid som Fredrik Långs Nappari-romaner handlar om.

Komplext om tillhörighet hos en som aldrig tänker återvända.
HUFVUDSTADSBLADET

Liten till omfånget men större än sina 221 sidor. Fredrik Lång skriver inkännande och stundom med poetiska kvaliteter.
ÖSTERBOTTENS TIDNING

Språket följer tidsandan, kluvenheten är hela tiden närvarande.
LYSMASKEN

En skildring av en man som korsar sitt spår, som skär av banden till släkt och vänner för att skapa sig en ny framtid på andra sidan jordklotet – på vinst och förlust.
SVENSKA YLE

Utklädd till kärleksroman – men handlar om uppbrott och avsked från ett trångsynt Finland.
ÅBO UNDERRÄTTELSER