#VÅRTHAV-kampanjen samlade in över en miljon för skydd av Östersjön

Den 9 augusti ärades Tove Jansson och den finska konsten, och i år hade man verkligen en miljon anledningar att fira! Moomin Characters och John Nurminens Stiftelses gemensamma kampanj #VÅRTHAV, som började i januari 2020 och avslutades sista juli 2021, har samlat in över en miljon euro för skyddet av Östersjön. Ett enormt tack till alla muminfans som bidragit!

Havets betydelse har alltid varit tydlig i Tove Janssons konst. Under hela sitt liv tillbringande hon somrarna i skärgården, under senare hälften på den numera välkända ön Klovharun i det yttre havsbandet utanför Borgå. År 2020 hade det förflutit sjuttiofem år sedan publiceringen av den första boken om mumintrollen, Småtrollen och den stora översvämningen, och för att fira Toves kärlek till havet och samtidigt hjälpa till att rädda Östersjön skapades då #VÅRTHAV-kampanjen.

”Vi är otroligt glada över stödet för #VÅRTHAV-kampanjen och över att så många deltagit; barn och vuxna, små organisationer och stora företag. Östersjön var en stor inspirationskälla för min faster Tove Jansson och det värmer hjärtat att se hur entusiastiskt engagemanget varit att delta i kampanjen, särskilt i dessa undantagstider”, säger Sophia Jansson, konstnärlig ledare för Moomin Characters.

Mer än hundrafemtio företag och organisationer har deltagit i #VÅRTHAV-kampanjen; från kulturinstitutioner och kommuner till skolor och hjälporganisationer kring Östersjökusten och ännu längre bort.

”Att så många deltagit i kampanjen och att insamlingsmålet på en miljon euro överskreds, visar på ett rörande sätt att Östersjön är viktig för en enormt stor grupp av människor. Många bäckar små har lett till en summa som är otroligt viktig för arbetet att motverka hoten mot Östersjön – övergödningen, minskningen av den biologiska mångfalden och kulturens likriktning”, säger Annamari Arrakoski-Engardt, vd för John Nurminens Stiftelse.

De blågröna algerna som mot slutet av sommaren dyker upp i Östersjön är det givna samtalsämnet för alla som rör sig vid och på havet, och är ett tydligt tecken på att Östersjön inte mår bra. Algerna beror på övergödning främst orsakad av lantbruksgödsel som rinner ut i havet. Med hjälp av intäkterna från #VÅRTHAV-kampanjen har John Nurminens Stiftelse startat ett projekt för att återvinna gödsel och undersöka vad mer som kan göras för att förhindra övergödningen.

Ett av målen med #VÅRTHAV-kampanjen har också varit att uppmuntra barn och ungdomar att verka för Östersjön. Som en del av detta har 6 000 scouter aktivt medverkat i kampanjen, bland annat genom att lära sig känna igen blågröna alger och ordna en utställning för att sprida kunskapen om Östersjön. Förlaget Otava utbildning engagerade sig också genom att donera det pedagogiska Låt oss rädda Östersjön-läropaketet till skolor, så att barn och ungdomar kan lära sig mer om Östersjön och engageras i att lösa de utmaningar som finns, för att rädda vårt hav.

Förutom miljöutmaningarna för Östersjön har kampanjen också riktat in sig på att bevara mångfalden av kultur kring Östersjön, det hav som Tove Jansson älskade så högt och inspirerades av i sin konst. Med intäkterna från #VÅRTHAV-kampanjen stöder John Nurminens Stiftelse bland annat utställningar, evenemang och podcaster som handlar om Östersjöns kultur och dess rika arv.

Som en del av #VÅRTHAV har Förlaget tagit fram en nyutgåva av Anteckningar från en ö, boken som Tove Jansson och hennes livspartner Tuulikki Pietilä skapade om sitt sommarparadis Klovharun. Förlaget ger också ut en jubileumsutgåva av Pappan och havet samt andra havs- och skärgårdsrelaterade titlar av Tove.

#VÅRTHAV-kampanjen kulminerar på Östersjödagen 26 augusti. I Helsingfors öppnas dagen med ett evenemang på utomhusscenen Espan lava som leds av konferenciern Baba Lybeck. Eventet kan följas både på plats och virtuellt. Som en av programpunkterna ordnas en paneldiskussion om hur företag kan hjälpa Östersjön, där även vd för Moomin Characters Roleff Kråkström deltar.

Hela programmet för Östersjödagen ser du genom att klicka här!

__________

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan