Mattias Björkas: Anne Frank och den ljusnande framtid

Mattias Björkas
Mattias Björkas

Att använda Anne Frank i reklam avslöjar avgrunder i både moral och bildning.

”WHAT A WONDERFUL thought it is that some of the best days of our lives haven’t happened yet”. Vilken underbar tanke ja, blir man inte alldeles varm inuti. I vintras skyltade köpcentret Hansa i centrala Malmö med detta citat invid ett fönster med Prada-parfymer. Och vilken känd författare sades stå bakom detta destillat av livsglädje och tillförsikt? Anne Frank.

Det går inte annat än att känna empati med den reklamare som letat på citatsidor, hittat något lämpligt upplyftande, och sedan bara inte förstått det makabra i att sälja parfymer med just Anne Franks framtidsdrömmar. Efter kritik från bland annat Judiska centralrådet tog köpcentret bort citatet, men inte innan marknadsavdelningen gått ut i försvar med att säga att fokuset legat på det fina citatet, inte på Anne Frank. Väl så, då inget tyder på att hon sagt något sådant. Däremot kan man hitta det tillskrivet henne på en mängd olika citat-sidor på nätet.

MAN KUNDE REDUCERA denna copy-mardröm till en lektion om faran med bristande historiekunskaper eller dålig källkritik. Eller filosofera kring det lämpliga i att använda Anne Frank i reklam över huvud taget. Friskolegymnasiet Societas lanserade sitt koncept genom att på instagram visa upp en bild på Anne Frank vid skolbänken med budskapet ”Vi låter våra elever bilda sig med klassiska verk och annan bildande och karaktärsdanande litteratur”. Anne Frank blir en symbol för tillvarons allvar, hon ska signalera djup och solid bildning i det flyktigaste och mest banala sammanhang mänskligheten känner till – den svenska friskolemarknaden.

Visdomsordens patos kan användas för att rättfärdiga vilka grymma handlingar som helst.

Men jag vill hävda att problemet med citatet sitter djupare än i slapp bildning, att det sitter i själva formen snarare än i innehållet. Alla anslag med dylika kontextlösa citat borde betraktas med största misstänksamhet. Slavoj Zizek har nån gång pratat om visdomsord som ett instrument för den rådande ideologin, just för att de är så flexibla. Visdomsordens patos kan användas för att rättfärdiga vilka grymma handlingar som helst. De inger en känsla av självklarhet, stoppar om tanken och lägger den till sömns. De stänger dörren för ifrågasättande, och jag vill hävda att inspirerande citat från kända människor hör hemma i samma kategori. De är korta, eleganta och redo att användas i valfritt syfte.

I KÖPCENTRET HANSA i Malmö användes det falska Anne Frank-citatet för att fylla en med, vad vet jag, känslan av att man bör unna sig något nytt och fint inför de stundande bra dagarna som man inte vet när de behagar infalla. Men man kan också tänka sig citatet som en nazistisk motivationsfras för fortsatt kamp för en arisk framtid.

På så vis var det kanske bra att just detta citat inte var anonymt utan tillskrevs just Anne Frank. Avsikten var att ta fram något fluffigt abstrakt, men den omedvetna åkallan av Förintelsens väldigt konkreta fasor öppnar upp kritik: För vissa har alla de bästa dagarna redan passerat.

__________

Mattias Björkas är finlandssvensk musiker bosatt i Stockholm. Hans band Vasas flora och fauna utkom med boken Atlas – noter texter och bilder på Förlaget 2019. (Foto: Ronni Kurtz)

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan