Om ormar och människor, om olika generationers syn på naturen och om hur det svårt det kan vara för pappor att be om förlåtelse riktigt på allvar.

Freja och huggormen

  • Pappersbok
25.80

Finns i lager

Information

  • ISBN: 9789523335264
  • Utgivningsår: 20220320
  • Titel: Freja och huggormen
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 32
  • Format: Kartonnage
  • Omslag: Jenny Lucander

”MÖRDARE!” ropar jag till pappa.
Han ser förvånad ut. Sen säger han att det var trist att döda ormen.
”Varför gjorde du det då?!” säger jag och springer bort.

Freja och hennes familj är på sommarstugan. Vid verandan bor en huggorm. Lillebror Hugo är bara ett år och tultar obekymrat omkring. Vad ska de göra? Pappan försöker fånga ormen i en hink men misslyckas och tar till slut livet av den. Freja ser när han dödar huggormen och kan inte förlåta honom.

En bilderbok om stunden när ett barn för första gången ser sin pappa göra fel, hur han krymper i hennes ögon. Om ormar och människor, om olika generationers syn på naturen och om hur svårt det kan vara för pappor att be om förlåtelse riktigt på allvar.

Det här är den andra boken om Freja och hennes familj. Om den första boken Freja och kråkungen skrev Lotta Olsson i Dagens Nyheter: ”En varm familjeskildring om att släppa taget. Inte för andras skull, men för sin egen. Allt laddat med lika delar humor som allvar.”

Tål att läsas många gånger. (...) Varje uppslag är som ett konstverk i sig, och en fröjd för ögat, både för barn och vuxna.
SYDSVENSKAN

Här finns en vardagsrealism med existentiell räckvidd. Text och bild är perfekt avvägda och kramar ut allt ur den somriga skärgårdsidyllen.
HUFVUDSTADSBLADET

Tillsammans har Sonck och Lucander skapat en både spännande och varm bok om att hantera känslor – både inom barnet självt och inom relationerna i en familj.
SVENSKA YLE

Det här är en mycket bra bilderbok som ställer frågor om liv och död och om en orm inte har lika stor rättighet att finnas som något annat levande.
BTJ

Mångbottnad och på samma gång rolig, dramatisk och känslosam. 
ÅLANDSTIDNINGEN

Boken visar oss med lyhördhet och värme hur man kan hantera konflikter inom en familj, att pappor också kan göra misstag, att man kan tycka om varandra ändå och göra bättre nästa gång.
VASABLADET

Pappafokuset är en värdefull breddning av bilderboksrepertoaren och utan tvekan en igenkännbar verklighet i många familjer.
LYSMASKEN