1948 – saker vi inte lärde oss i skolan

Förlaget
Förlaget

Patrik Berghäll är känd för sina fartfyllda historiska romaner om Finlands krig mot Sovjetunionen, där fakta och fiktion blandas på ett sätt som kittlar både fantasin och viljan att veta mer. Var det faktiskt så där? Fanns de där personerna verkligen?

Enligt författaren är ungefär hälften sant och hälften påhittat, och det gäller också höstens nyhet Farans år 1948, där Berghäll undersöker de efterkrigstida stämningarna i Finland och världen. Rädslan för en kommunistisk statskupp var allvarliga i både Helsingfors och Washington, dit romanens hjälte agent Jan Seger skickas av marskalk CGE Mannerheim för att utbilda sig och förbereda motståndet.

Utan att ge upp för mycket av den spännande intrigen, som sträcker sig från fånglägren i Sibirien till CIA:s boot camps på amerikanska östkusten, kan vi lista bara några saker vi lärde oss i boken – saker man inte fick höra om på skolans historietimmar.

• Det fanns långtgående planer på en kommunistisk statskupp i Finland under åren efter kriget.

• Kuppen skulle ske på natten 26-27 april 1948. Helsingfors polis hade ställts i alarmberedskap. Rörliga polisens och röda Valpos vapen hade uppsamlats och låsts in i Storkyrkans krypta.

• Norr om staden hade trupper med specialutbildning i urban krigsföring utplacerats. De hade tydliga order om att skjuta mot folkmassor.

• Krigsfartyg låg under natten för ankar utanför presidentslottet.

• Det fanns kontakter mellan finsk och amerikansk underrättelsetjänst. Det var något som måste hållas absolut hemligt för Sovjetunionen.

• USA:s underrättelsetjänst CIA följde noga med händelserna i Finland 1948. Eventuellt hade agenter infiltrerat Finlands kommunistiska parti.

Och Berghäll avslöjar mycket mer, bland annat om hur sovjetiska agenterna tränades och utförde sina uppdrag, hur orolig president JK Paasikivi verkligen var då Prag övertogs av kommunisterna i februari 1948, och vilken roll de nordiska länderna spelade under den kritiska tiden.

____

Patrik Berghäll deltar i Den stora deckarpanelen på Åbo bokmässa i dag kl 15.20 på Agricolascenen. Recensionsdag för Farans år 1948 är fredag 11.10. Missa inte heller Patriks samtal med Staffan Bruun på Helsingfors bokmässa söndag kl 16.30 på scen Blåbärslandet.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan