Janne Strang: Valkompass för kulturfrågor

Janne Strang
Janne Strang

Frågor om konst och kultur har lyst med sin frånvaro i kandidattesterna inför riksdagsvalet. FRLGT bjuder här på en valkompass för dig som ännu undrar vilket parti som företräder din syn på konst och kultur.

POLITIKER ÄLSKAR KULTUR, så länge de inte behöver bevisa det. Det råder en bred samstämmighet bland partierna om att kulturbudgeten måste höjas, och om konstens och kulturbranschens betydelse för samhället. Regering efter regering skriver plikttroget in de ambitiösa målsättningarna i sina program, men när det kommer till kritan gör man ingenting för att förverkliga dem. Och när det kniper är det kulturen, bildningen och barnen som ska betala. Vi såg beslutsfattarnas verkliga prioriteringar realiseras i grotesk version under pandemin, och trots ursäkter och beklagande lärde man sig ingenting – samma kompakta oförstånd för kulturens betydelse och ekonomi går igen i finansministeriets färska budgetförslag inför valet.

Som författaren Hannele Mikaela Taivassalo skrev i sin krönika förra veckan gäller det (särskilt) under valkampanjen att se upp för guldkantade löften och tårdrypande festtal om konstens betydelse. I stället är det dags att kräva ett helt nytt allvar av politikerna i deras syn på konstens och kulturens roll i samhället. ”Vi behöver omförhandla hela den allmänna attityden till kultur och bildning”, skriver Taivassalo.

Debuterande deckarförfattaren Simon Ventus som till vardags arbetar vid Wasa Teater, lade i sin kolumn ut några hårda siffror som man också ekonomer borde kunna förstå: År 2019 fick kulturbranschen statligt understöd på sammanlagt 1,2 miljarder euro. Samma år producerade branschen tjänster för tretton miljarder euro.

UNDER DEN SENASTE regeringsperioden har kulturministerns post på ett respektlöst sätt missbrukats som inkubator för unga politiska broilers utan något som helst intresse eller insikt i branschen. I alltför stora skor och pösiga polyesterkostymer har dessa framtidens ledare på kulturministeriets viktigaste stol fått öva sig i att fatta ”smärtsamma beslut” och försvara dem inför medierna och branschfolket. Det finns inget allvar här. Som Ventus skriver: ”De kreativa branscherna förtjänar en kulturminister som förstår kulturens ekonomi.” Det är det inte många som gör.

Att frågor om kultur och konst totalt saknades i flera ledande finska mediers kandidattester inför riksdagsvalet den 2 april, är bara ett ytterligare bevis på hur landet ligger. På riktigt. Så vi på FRLGT satte ihop en valkompass med frågor om kultur och ekonomi, som kanske kan hjälpa dig att identifiera din egen syn på konst och sånt, och finna det parti som företräder dig.

Mycket nöje!

VALKOMPASS OM KULTURFRÅGOR

1. Hur stor andel av statsbudgeten borde gå till att stöda kultur och konst?

a) Inget alls, de får hanka sig fram bäst de kan.
b) En procent, som alla länge lovat.
c) Lika stor andel som till försvaret.
d) Blank check!

2. Vad heter Finlands nuvarande kulturminister?

a) Ingen aning och bryr mig ej, läser endast börsen och sporten.
b) Någon centerbroiler som spelat teater som barn.
c) Finland har inte haft en kulturminister sedan Claes Andersson.
d) Vi är alla våra egna livs kulturministrar.

3. Vad tänker du på när du hör ordet ”kultur”?

a) Jag osäkrar min pistol.
b) Kultur är allt som inte är natur.
c) En folkgrupps uttryck för självförståelse.
d) Färggranna strumpbyxor och hasch.

4. Hur mycket är det rimligt att författare förtjänar?

a) Så mycket de kan få av att sälja sina böcker.
b) Lika mycket som en sjuksköterska.
c) I klass med en mellanchef.
d) Alla konstnärer är gudar och borde ha direktörslön!

5. Är konst och kultur en god investering?

a) Kan vara, om man lyckas inhandla verket vid rätt tidpunkt.
b) Visst, konst behövs som motvikt till kapitalismen.
c) Ja, både för välmåendet och samhällsekonomin.
d) Hmm … om det vore det, borde jag inte vara stenrik?

6. Vem är den största nu levande finska konstnären?

a) Kimi Räikkönen.
b) EGS.
c) Konst är ingen tävling.
d) Käärijä!

__________

FACIT:

Flest a) Du hör uppenbart hemma på den hårda högerkanten där skatter är stöld, fattiga är latmaskar och framgång ett bevis på att Gud älskar dig mer än andra. Du har inte läst en bok sedan du blev tvingad till det på högstadiet, inte ens Zlatans biografi som din dåvarande flickvän gav dig. Tack för att du gjorde testet, nu kan du återvända vill Nordnet!

Flest b) Du är betalande medlem av antingen Sdp, Vf eller Gröna, och du vet redan vem du ska rösta på. Det är beklagligt att kulturen alltid ska behöva lida och skäras ner, och du kämpar med hjärta och god vilja för det, och gråter en skvätt när teatrar, ungdomsgårdar och småskolor måste stänga … men man måste ju förstå rEaLitEterNA!

Flest c) Du har stenkoll på dina värderingar. Du behöver inga råd av oss.

Flest d) Hmm … du behöver nog ett helt eget parti. Eventuellt något mer.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan