Dags för hybrid bokmässa i Göteborg – kolla vårt erbjudande!

Även i år kommer Göteborgs bokmässa att se lite annorlunda ut. Utställningen har ställts in och montrarna kommer tillbaka 2022. På mässgolvet byggs istället rymliga tv-studior, med plats för publik. Programmet sänds digitalt på Bokmässan Play den 23-26 september. Förlagets program ser du nedan. Under veckan erbjuder vi dessutom tre böcker till priset av två i vår webbshop!

Bilderbokens möjligheter

”Han lärde sig att läsa bilder” sa en mamma om sin 3-årige son, som djupdykt i en bilderbok med sinnrika bilder – som han fått i Läsrörelsens satsning med böcker på restauanger över hela Sverige. Berättelserna sätter inga gränser för barnet, när de samspelar i bild och ord. Medverkande: Susanna Ekström, litteraturpedagog och f.d. universitetsadjunkt, Ulla Rhedin, fil. dr, verksam vid HDK-Valand i Göteborg med fort- bildning i bilderboksberättande, Per Gustavsson, illustratör och författare, och Linda Bondestam, illustratör och författare – de två senare aktuella med nya böcker. Programledare: Gunilla Kindstrand, journalist.
Torsdag 13.15–13.45
Studio H2

Globala Nyheter med Anna-Lena Laurén

Globala Torget bjuder in den populära journalisten Anna-Lena Laurén att ge er en djupdykning i de senaste nyheterna från jordens mest drabbade platser.
Fredag 13.50
Globala torget

Papporna, poesin och existensen

Hur började allt? Varifrån kommer vi? Måste vi ibland resa bort för att hitta hem? Med Ingenting och allt har poeten Naima Chahboun tillsammans med konstnären Magdalena Cavallin skapat ett allåldersverk som inte väjer för det svindlande och existentiella. Fakta om pappor och Kärleken är att jag vill att du finns är Augustprisvinnaren Oskar Kroons nya böcker om pappor, universums mysterier och tonårskärlek som övervinner allt. Bildkonstnären Anders Holmer är aktuell med Farväl, en ordlöst bildrik berättelse om vanmakt, fantasi, acceptans och försoning. Var för sig har de skapat tre finstämda och egenartade universum, där barnet tas på allra största allvar. Programledare: Jenny Tunedal, poet och litteraturkritiker.
Fredag 14.45–15.15
Studio F4–5

NY NORDISK GASTRONOMI

Ur Sveriges och Finlands månghundraåriga gemensamma historia har det uppstått ett spännande kök. Kökschef Lukas Hemnell berättar om den speciella blandning av svensk och finsk matkultur som präglar Restaurang Plats på Hanaholmen, ett kulturcentrum för Sverige och Finland utanför Helsingfors. Recepten i Restaurang Plats – nordisk gastronomi från Hanaholmens kök, lyfter fram den rika nordiska smak- paletten och hyllar kvaliteten på lokala, närodlade och hållbara råvaror. Här bjuds på rena smakupplevelser och oväntade kombinationer för alla som är nyfikna på den nya nordiska gastronomin. Programledare: Alexandra Zazzi, kock.
Fredag 16.30–17.00
Studio F1-3

Minne, förlust och föräldraskap

När Bechi i Koko Hubaras romandebut Bechi berättar för sin jeminitisk-judiska mamma att hon är gravid dras spänningar från flera årtionden upp i ljuset. I Balsam Karams Singulariteten letar en kvinna efter sitt barn tills hon blir galen av sorg. I Pooneh Rohis Hölje ammar Mona sitt nyfödda barn utan att minnas vem hon är och hur hon har hamnat där. En ny generation författare diskuterar identitet, förlust och föräldraskap. Programledare: Rakel Chukri, journalist.
Lördag 09.00–09.30
Studio E

Vad händer i Ryssland?

Hösten 2021 är det 30 år sedan Sovjetunionen föll samman. I Sovjetunionens skendöd tecknar Kristian Gerner en inifrån-skildring av undergången, hur medborgarna upplevde de dra- matiska åren fram till unionens upplösning och hur de i dag ser på vad som hände. Vem är egentligen Aleksej Navalnyj, och varför är Vladimir Putin så rädd för honom? I Putins värsta fiende skriver Kalle Kniivilä ett porträtt av den världskände demokrati- kämpen. Den prisade utrikeskorrespondenten Anna-Lena Laurén beskriver i Sammetsdiktaturen det politiska spelet i Kreml och vardagen i köken hos vanliga ryssar. De tre Rysslandskännarna möts i ett samtal lett av journalisten Sara Stenholm Pihl.
Lördag 12.30–13.00
Kongresshallen

Finsk författarmatiné

Författare i ett främmande land – röster med anknytning till Finland, bland annat Anna Järvinen, möts i den traditionella finska författarmatinén i samband med Bokmässan.
Lördag 15.00
Digitalt via Göteborgs stadsbibliotek

Att läsa sig in i livet

Vi läser böcker men läser vi också våra liv? Författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt undersöker i essäsamlingen Läsa tankar de fyra legendariska författarna Ann Radcliffe, Fjodor Dostojevskij, George Eliot/Marian Evans och Ursula K. Le Guin. Brandt reflekterar över läsningen som livshållning och vikten av att inte låta samhällets krav på anpassning mala ner det personliga och egensinniga inom oss. Hör henne berätta om boken.
Lördag 14.35
Forskartorget

Sammetsdiktaturen

Det är farligt att vara oppositionell i Ryssland. Anna-Lena Laurén i ett samtal med Björn Vikström.
Lördag 15.00
Se Människan

Bland främlingar och genier: ett läsande liv

Hur lär man sig att leva genom att läsa? Tatjana Brandt undersöker i Läsa tankar fyra legendariska författare och hur författarnas liv och verk talar till varandra utan att helt komma överens. I Främlingsfigurer diskuterar Mara Lee konstruktionen av främlingen, och tar stöd av kanoniserade författare för att undersöka intrass- lingen mellan kärlek, begär och främlingskap. Ett samtal om den subversiva kraften i att skriva och läsa. Programledare: Ingrid Elam, kritiker.
Söndag 09.00
Studio E

Gränslös vänskap

Vissa vänskapsrelationer rinner ut i sanden, och vissa kryper in under huden och stannar med oss resten av livet. Det här är ett samtal om de vi bär med oss. Moa Romanova följer upp seriealbumet Alltid fucka upp med På glid, där tre tjejkompisar tar sig an Los Angeles. Elin Willows berättar om tre olika vänskaper som inte skapar ett eget rum, utan utgör rummet – där linjen mellan vänskap och förälskelse stundvis blir otydlig. Rachel Mohlins debutroman Dungen handlar om barndomsvännerna Adina och Malin, från ett frikyrkligt Småland på 80-talet till Stockholms innerstad. Programledare: Mattias Österlund, journalist.
Söndag 13.15
Studio E

Du hittar hela mässans program här!

MÄSSERBJUDANDE:
TA TRE, BETALA FÖR TVÅ!

Under den 20-27.9.2021 kan du ta tre böcker men betala för bara två. Erbjudandet gäller alla titlar så att den billigaste boken följer på köpet. Erbjudandet fungerar automatiskt i vår nätbutik när du handlar tre eller fler böcker och kan inte kombineras med andra rabattkoder.

Vi ses på Bokmässan Play!