Riesling & musik – en mörkare låtlista

Elsa Kemppainen
Elsa Kemppainen

Elsa Kemppainens drabbande debutroman ‘Riesling och mjölk’ rör sig mellan dekadensen i Berlin och mammalivet i Helsingfors. Och i bakgrunden spelar alltid den lika drabbande musiken.

Klicka på playlistan på Spotify eller Youtube, och läs Elsas kommentarer till låtarna nedanom!

PJ HarveyTo Bring You My Love
En av mina favoritartister som hängt med under många år, också under tiden då jag mest lyssnade på svårmodig gubbmusik. Medan jag skrev Riesling och mjölk lyssnade jag sällan på musik, men inte minst Polly Jean finns ändå grundmurad i historien. När jag såg henne live i Berlin någon gång kring 2008 inledde hon med den här låten.

Einstürzende NeubautenYü-Gung
När jag bodde i Berlin lyssnade jag mycket på Neubauten och de är en av de största Berlinsymbolerna för mig. Numera har mina öron blivit om inte gamla, så åtminstone otränade, och tröttnar snabbt så jag avnjuter min Neubauten i små små doser. De har också mer softa låtar men personligen tycker jag de mer industriella och skräniga är bäst.

Beach House10 mile stereo
För mig fångar Beach House alltid det där vemodet med att ha absolut ingen aning om vart man är på väg, men att det säker blir okej på något sätt. Bandet har varit starkt närvarande i både mitt Berlin och mitt Helsingfors, en mjukare shoegaze som är lätt att sjunka in i.

NicoJanitor of Lunacy
Lite mer Berlinmusik. Nicos album Desertshore och The Marbel Index har gjort speciella intryck på mig. De är inte trevliga att lyssna på, men kan de något hisnande när de väl öppnar sig. Det är synd att Nico fortfarande kopplas så starkt till Velvet Underground trots den fantastiska solokarriären.

Nick Cave and the Bad SeedsSad Waters
Låten Sad Waters finns med när Iris och Louise går till en karaokebar i Berlin. I verkligheten skulle den låten nog aldrig finnas på en karaokelista. Låtnamnet Sad Waters tilltalar mig, det hade kunnat bli namnet på min roman om inte dumma Cave tagit det först. Det är enklare att rekommendera album än låtar av Cave och det finns inga “greatest hits” som skulle ge rätt bild av produktionen.

Joni MitchellA Case of You
En Berlinkompis lärde mig lyssna på Joni Mitchell och sedan dess har jag aldrig slutat. Det är något väldigt naket och avväpnande över hennes röst och skivan Blue är en helhet som tål att lyssnas på från början till slut.

(Foto: Marvin Meyer / Unsplash)

__________

Elsa Kemppainen (f. 1987) är journalist från Helsingfors. Riesling och mjölk är hennes skönlitterära debut.

Här hittar du några fler låtlistor som våra författare gjort upp till sina böcker:

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan