Nio av Förlagets författare och illustratörer premierades i samband med Svenska litteratursällskapets 140-årsfest. Karl Emil Tollanders pris på 50 000 euro tilldelades Lars Sund för den episka Österbottentrilogins sista del: Prinsessan av Vasa.
Priserna duggade tätt över Förlagets författare och illustratörer på SLS stora fest. Förutom Lars Sund premierades Susanne Ringell, Nora Hämäläinen, Katja Bargum, Jenny Lucander, Anna Härmälä, Agneta Enckell, Rosanna Fellman och Tua Forsström.
Här följer priserna med motiveringar:
Karl Emil Tollanders pris på 50 000 euro och den Tollanderska medaljen till Lars Sund
För boken Prinsessan av Vasa.
Huvudpersonen i den fängslande romanen är en nutida tjej med grönt hår och diagnos. Hon är en i raden av Sunds starka och levande kvinnliga gestalter: liksom Dollar-Hanna och Iris Kvarnström är hon en överlevare. I sitt författarskap undersöker Lars Sund hur omständigheter och förändringar i samhället formar människors liv. Den historiska romanen som genre utvecklas i hans händer i en humoristisk och gränsöverskridande riktning. Sunds mångsidiga berättande har vidgat den finlandssvenska romanens stilregister och breddar dess rum genom att knyta ihop hemma och borta.
Ett pris på 30 000 euro ur Bo Carleskogs fond till Susanne Ringell
För boken Att avskalas ett liv.
Skoningslöst, precist och klart gestaltar författaren livet som änka i autofiktiv form. En mörkt lysande nerv leder läsaren och bokens jag djupare ner i smärta och förlust. Döden och livet slingrar sig om varandra i en avskalad och avklarnad text som är omskakande, förtvivlad och hoppfull på samma gång.
Ett pris på 30 000 euro ur Astrid och Bertel Appelbergs fond till Nora Hämäläinen
För boken Granhäcken.
Ensamhet och dess förmodade orsaker är ett omdiskuterat ämne i dag. Insiktsfullt utforskar Hämäläinen olika slags ensamheter ur flera perspektiv, utan att hemfalla till förenklade eller förgivettagna förklaringsmodeller. Hämäläinens kritiska och intellektuella tänkande utmynnar i en ypperligt välskriven essä.
Ett pris på 13 000 euro var ur Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond II till Katja Bargum och Jenny Lucander
För boken Fjärilarnas rekordbok.
Den är en djupdykning i fjärilarnas fascinerande värld och deras superkrafter. Bargums engagerande text avslöjar överraskande och spännande sakförhållanden. Lucanders händelserika illustrationer åskådliggör fakta och kryddar med finurliga detaljer. Kombinationen av bild och text skapar en bilderbok som är såväl informativ som humoristisk.
Ett pris på 20 000 euro ur Paul Werner Lybecks testamentsfond till Anna Härmälä
För serieromanen Singelmamman.
Mia har lämnats av sin partner och måste nu ensam ta hand om sitt lilla barn. Serieromanen om deras liv är både roande och djupt rörande. Ensamhet, hjärtlösa kommentarer, trötthet men också den lilla familjens lycka beskrivs med både skärpa och värme. Bildberättelsen löper smidigt och berikas av smakfulla stilvariationer. En svår livsfas får en konstnärligt balanserad och identifierbar gestaltning.
Ett pris på 10 000 euro ur Carl Gustaf Estlanders minnesfond till Agneta Enckell
För diktsamlingen obeskrivligheten.
Dikterna upprättar en existentiell spänning mellan föräldrar och barn. Med finess utmanar Enckell läsaren att undersöka barndomens polyfona rum, där föräldrarnas röster ekar inuti barnet. Verket kopplar samman språk, barndom och mytologi och påminner om barndomens universalitet.
Ett pris på 5 000 euro ur Håkan och Katarina Anderssons fond för talekonst och språkfärdighet på svenska i Finland till Rosanna Fellman
För hennes mångsidiga engagemang för det talade ordet i olika former. Hon är en pionjär och eldsjäl inom estradpoesin, engagerad ordkonstledare för barn och unga samt aktiv föredragshållare. Fellman har utforskat och stärkt talekonstens roll som ett viktigt verktyg för samhällskritik och samhällsförändring i Finland och lyft fram dialekten som uttryck.
Fellman senast verk är Det Jakobstad som ingen vill ha, som tilldelades Svenska Yles litteraturpris.
Medaljen Allt vi äga samman tilldelas Tua Forsström
För hennes insatser för samarbetet mellan Finland och Sverige. Hennes viktiga författarskap har satt djupa spår i den nordiska lyriken, också i Sverige. Som den första finländska ledamoten i Svenska Akademien har Forsström framgångsrikt sammanfört litteraturen och språket i våra länder.