Dags för Göteborgs bokmässa 2024 – här är Förlagets program

Kom till monter B08:01 för fantastiska bokerbjudanden och givande författarmöten!

Bokhöstens stora nordiska höjdpunkt är här, men alla har inte möjlighet att närvara på mässan i Göteborg. För dig som inte kan åka bjuder vi på 20 % rabatt på alla normalprissatta böcker i vår nätbutik.

Använd koden BOK24 för –20 procent på alla normalprissatta böcker fram till den 30 september.

I år står Förlaget för ett maxat program både vad författare och moderatorer beträffar. 

Följande författare deltar på mässan den 26–29 september.

Maria Turtschaninoff Mantikoran 
Johanna Holmström Vargens unge
Katja Bargum och Jenny Lucander Fjärilarnas rekordbok
Lena Frölander-Ulf Rafsa Stentramp
Linda Bondestam Chop Chop
Luke Harding Invasion
Kaj Korkea-aho Hur man möter en mamma
Lars Sund Prinsessan av Vasa
Anna Härmälä Singelmamman
Henrika Andersson Nagu-nalle och gammelmårrorna
Milja Sarkola Min psykiater
Nora Hämäläinen Granhäcken. Om ensamheter
René Nyberg Mellan Sverige och Ryssland
Rosanna Fellman Det Jakobstad ingen vill ha
Sanna Sofia Vuori Skyll på Lejon!
Susanne Ringell Att avskalas ett liv

Torsdag 26.09.2024

Litterärt utbyte mellan grannar
9.30-10.00, Dagens Nyheters scen

DN:s biträdande kulturchef Åsa Beckman, författaren Maria Turtschaninoff samt litteraturkritikern Kaneli Kabrell diskuterar skillnader och likheter i den svenska, finlandssvenska och finska litteraturen tillsammans med Hufvudstadsbladets kulturchef Andrea Svanbäck. Vad kan vi göra för att öka intresset för varandras texter? 

Hejdå Tellus. Rymden nästa?
10.30-10.50, Rymdenscenen

Hur ska det gå för oss? Måste vi lämna jorden inom kort och kolonisera en annan planet eller är människans saga slut? Går det att tematisera jordens undergång i bilderboksformat och samtidigt inge hopp? Linda Bondestam skriver böcker som gör småbarn lyckliga trots att mänskligheten utplånas. Bondestamsamtalar med Annina Rabe.

Att skriva för de allra minsta
11.30-12.00, Lilla Finland (B08:42)

Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam om hur det är att skriva böcker förmålgruppen 0-3 år. Moderator: Michaela von Kügelgen.

Skräck som botemedel
12.30-13.00, Lilla Finland (B08:42)

Maria Turtschaninoff och Annina Rabe om huruvida skräck kan hjälpa barn att handskas med det svåra.

Chop Chop
13.00-13.20, Se människan

Roboten Chop Chop har fullt upp. Allt ska gå fort och även den som gör sitt bästa räcker inte till. Det gäller både människa och robot. Men varför är det så bråttom? Civilisationskritik blandad med humor och vemod. Linda Bondestam i samtal med Karin Rubenson, präst och teologiedoktor vid Göteborgs universitet.

Kusliga kollektiv i norr
13.30-14.00, Lilla Finland (B08:42)

Johanna Holmström och Andrea Svanbäck om berättelser om kuslig gruppdynamik uppe i ensligheten. 

Maria Turtschaninoff: Mantikoran
13.40-13.50, Rabén & Sjögren (B05:22)

Möt författaren Maria Turtschaninoff som pratar om sin senaste bok Mantikoran.

Små kryp, stor medvetenhet
14.00-14.25, Förskola på bokmässan

I alla tider har barn varit intresserade av insekter och kryp. Men kan dessa små men viktiga varelser också vara nyckeln till att rädda vår planet? Hur används insekter som inspiration för ökad klimatmedvetenhet hos barn och hur kan man öka barnens läsglädje med hjälp av faktaböcker? På vilket sätt samspelar författare/forskare och illustratör för att göra fakta begriplig utan att förenkla för mycket? Samtal med författaren Klara Bartilsson, författaren, biologen och vetenskapsjournalisten Katja Bargum och illustratören Jenny Lucander, som är aktuella med Fjärilarnas rekordbok. Modererat av Yukiko Duke.

SEMINARIUM: Hallå klimatångest. Vart är vi påväg?
15.00-15.45, Seminariescen F2

Måste vi lämna jorden inom kort och kolonisera en annan planet? Både Linda Bondestam (Chop Chop – en tapper jordbos berättelse) och Nicolai Houm (Atmosfärbarnen) skriver barnböcker där jorden blivit obeboelig av klimatförändringar och där huvudkaraktärerna har fått flytta ut i rymden. Men för att förstå framtiden, behöver man också blicka bakåt, som i Sarah Sheppards bok Länge leve evolutionen – om livet på jorden under 4,6 miljarder år. Vad har jorden varit med om tidigare, hur gick det då? Hur ska det gå nu? Journalisten Shora Esmailian leder ett samtal om klimat, massutdöende och rymden i barnboken. 

Det goda och det onda gosedjuret
15.00-15.20, En liten scen

Gosedjuret är en tidlös karaktär i litteraturen, där det figurerar som projektionsyta för barnets känslor och som ställföreträdande aktör. I Skyll på Lejon! av Sanna Sofia Vuori är gosedjuret en busunge, och i Nagu-nalle och gammelmårrorna av Henrika Andersson är nallen en livslång kamrat. Hurdana roller kan ett gosedjur få i barnets liv? Hur kan gosedjuret användas i böcker och pedagogik för att lättare förmedla det svåra? En diskussion modererad av Pekka Heino

Tips för blivande författare
15.00-15.25, SkrivaScenen

Både författaren Johanna Holmström, aktuell med spänningsromanen Vargens unge, och poeten Rosanna Fellman, vars tredje diktsamling Det Jakobstad ingen vill ha, viger en stor del av sin tid till att lära ut kreativt skrivande både i skolor och på sina egna kurser. Vilket är det bästa sättet att fullfölja sin dröm om att skriva en bok – och går det att lära sig att skriva?

Rusta barnen – med skönlitteratur, äventyr och MIK!
15.30-15.50, Yttrandefrihetsscenen

Orosmolnen tätnar i en alltmer dystopisk samtid, och kriskommunikation samt tillförlitliga källor spelar en avgörande roll i ett samhälle splittrat av kris, oro och konflikt. Hur kan vi använda skönlitteratur och MIK för att rusta våra barn för en komplex och osäker verklighet? I Svartforsa lockas ungdomar av desinformation av ett populistiskt parti, och i Rafsa Rotlös kämpar ett murmeldjur för sitt folks rätt till sin kultur och sina historier. Medverkande: Lena Frölander-Ulf, Pär Sahlin och Jonna Bruce.

Estradpoesi med Rosanna Fellman
16.30-17.00, Lilla Finland (B08:42)

Poeten Rosanna Fellman uppträder med estradpoesi ur sitt nya verk Det Jakobstad ingen vill ha.

Fredag 27.09.2024

Boksamtal: Skogen som karaktär
10.00-10.20, Grön scen

I Lena Frölander-Ulfs och Johanna Holmströms böcker är skogen något av en huvudkaraktär. Vad är det med skogen som gör det till en så fascinerande plats för berättelser och hur kan vi problematisera människans förhållande till den i litteraturen? Samtalet modereras av Yukiko Duke. 

Framtidshopp i en dystopisk värld
10.30-10.50, En liten scen

Barn tar del av svåra händelser som dels pågår i deras egna familjer och närkrets, dels pågår i världen. Hur kan litteraturen stödja barnen och skapa framtidshopp? Hur kan vi vuxna göra det? Författarna Maria Turtschaninoff (aktuell med Mantikoran) och Peimaneh Mollazehi (aktuell med Det viktigaste) tar upp krig, konflikter och svåra familjerelationer i sina böcker för barn. Samtalet modereras av Annina Rabe.

Boksamtal: Små kryp, stor medvetenhet
11.30-11.50, Grön scen

I alla tider har barn varit intresserade av insekter och kryp. Men kan dessa små varelser också vara nyckeln till att rädda vår planet? Hur används insekter som inspiration för ökad klimatmedvetenhet hos barn? Samtal med författaren Katja Bargum och illustratören Jenny Lucander (aktuella med Fjärilarnas rekordbok). Modererat av Annina Rabe.

Ensamma i rymden?
11.30-11.50, Rymdenscenen

I sin essäbok Granhäcken. Om ensamheter presenterar filosofen Nora Hämäläinen ensamhet som ett grundvillkor för människans varande. Men vad är ensamhet? I samtalet diskuteras ensamhetens filosofiska, strukturella och arkitektoniska bakgrundsfaktorer och belyses den mångfald av upplevelser som ordet rymmer, samt de många omständigheter som gör oss ensamma. Moderator: Pekka Heino, journalist. 

Död, dödare, dödast
12.00-12.30, Lilla Finland (B08:42)

Henrika Andersson och Lena Frölander-Ulf diskuterar hur man bäst tar upp död I böcker för barn. Rakt på sak eller med vackra metaforer? Moderator: Pekka Heino.

Litteraturen som formare av jaget
12.00-12.25, SkrivaScenen

I Lars Sunds nya roman Prinsessan av Vasa är minnet ett starkt tema: att minnas sitt eget liv, sanna och falska minnen, att leva sig in i andras minnen. Att återkomma till författare och böcker är något Svante Weyler ägnat sig åt i sina memoarer Böckerna och meningen med världen. Weyler var en gång i tiden Lars Sunds förläggare. Här samtalar de om minnet och jaget i läsandet och skrivandet.

Den ofullständiga modern
12.30-13.00, Lilla Finland (B08:42)

Anna Härmälä skriver om en mor som inte är fullständig. Kan litteraturen hjälpa oss få en mer realistisk syn på moderskapet? Moderator: Pekka Heino.

Hur talar man om det svåra med barn?
13.00-13.30, Lilla Finland (B08:42)

Lena Frölander-Ulf och Linda Bondestam samtalar med Mia Österlund.

Att växla genre
13.00-13.25, SkrivaScenen

Johanna Holmström fick sitt genombrott med den prisbelönta novellsamlingen Camera Obscura och tilldelades 2023 Karin Boyes litterära pris. Med sin nya bok Vargens unge växlar hon genre till spänning. Här berättar hon hur det är att gå från ett renodlat, kritikervinnande litterärt berättande till spänning, som ofta betraktas som mer lättläst och kommersiellt.

Formad av sin uppväxt
13.30-14.00, Lillla Finland (B08:42)

Barndom, ungdom och uppväxt är aktuella teman i Philip Teirs och Kaj Korkea-ahos senaste verk. Hur påverkar de tidiga åren oss? Moderator: Pekka Heino.

Faktaböcker väcker läsglädje
14.00-14.30, Lilla Finland (B08:42)

Katja Bargum, Jenny Lucander och Mia Österlund om att uppmuntra barns nyfikenhet via faktaböcker.

Att teckna smärta
14.00-14.30, Serie- och fantastikscenen

Anna Härmälä (Singelmamman) och Klara Wiksten (Mors dag) är båda aktuella med serieromaner som behandlar moderskap och svåra känslor. Hör dem i ett samtal om att gestalta det svåra och smärtfyllda genom bild och humor, och om serieberättandet som det perfekta mediet för viktiga och känsliga berättelser. Författarna intervjuas av Annina Rabe.

Att leka gud
14.30-15.00, Lilla Finland (B08:42)

För sina fantasyserier har Malin Klingenberg och Maria Turtschaninoff byggt upp hela universum. Hur känns det att leka gud? Moderator: Johanna Lundin

SEMINARIUM: Förälder på egna villkor
15.00-15.45, Seminariescen F2

Trots en ökad tolerans präglas synen på hur en familj ska se ut fortfarande av heteronormativitet och traditionalism. Efter en uppväxt inom väckelserörelsen är det långt ifrån självklart för författaren Kaj Korkea-aho att han som homosexuell man har rätt att skapa familj. I sin bok Hur man möter en mamma dokumenterar han sin och maken Nikos sökande efter en mamma till deras barn. Vägen till föräldraskap är kantad av oro, hopp och gruvliga besvikelser. Korkea-aho och Mark Levengood pratar om hur det är ta farväl av drömmen om kärnfamiljen och bli förälder på egna villkor.

Kriget i Ukraina nu, då och imorgon
15.00-15.30, Lilla Finland (B08:42)

Luke Harding och Anna-Lena Laurén om kriget i Ukraina, dagens Ryssland och om hur framtiden ser ut för Europa. Moderator: Pekka Heino.

Tove Janssons betydelse för Finlands litteratur
15-15.20, Hanaholmens scen

Ett samtal med litteraturforskaren Mia Österlund om det stora intrycket Mumins skapare Tove Jansson haft på det finländska litteraturfältet.

Maria Turtschaninoff & Peter Bergting
15.20-15.30, Rabén & Sjögren (B05:22)

Möt författaren Maria Turtschaninoff och illustratören Peter Bergting som pratar om sin senaste bok Mantikoran.

SEMINARIUM: Ukraina och Ryssland – historia och framtid
16.00-16.45, Seminariescen G4

I Invasion – Rysslands blodiga krig och Ukrainas kamp för överlevnad beskriver den brittiske journalisten Luke Harding vad som hänt sedan invasionen inleddes. Romanen Kameleont är Lena Einhorns berättelse om hur en grå pärmbärare navigerade genom det postsovjetiska samhället mot den högsta makten. I Krig och straff: Putin, Zelenskyj och vägen till Rysslands invasion undersöker den ryske journalisten Michail Zygar hur 350 år av propaganda, dålig historisk forskning och folksägner ledde till invasionen. Under ledning av Ivar Ekman, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, talar de om krigets bakgrund, konsekvenser och hur dessa länders framtid kan se ut.

SEMINARIUM: Fantasy. Skräck. Magi.
16.00-16.45, Seminariescen F3

Få saker kan skapa ett så oemotståndligt, kittlande sug efter läsning som det övernaturliga och fantastiska. Här samlas fyra eminenta författare, som alla är aktuella med böcker som tänjer på det vardagliga och öppnar upp till nya tankesätt och världar. Varför skriver de barn- och ungdomsböcker med övernaturliga inslag? Hör Sara Bergmark Elfgren, Maria Turtschaninoff, Ellen Strömberg och Tuvalisa Rangström i ett samtal om det övernaturligas lockelse och kraft. Leder samtalet gör journalisten och författaren Jack Werner, som också programleder Creepypodden. 

Jävla Jakobstad!
16.00-16.30, Lilla Finland (B08:42)

Philip Teir, Rosanna Fellman och Lars Sund talar med Andrea Svanbäck om varför småstaden Jakobstad präglat deras författarskap. 

SEMINARIUM: Nu spräcker vi kärnfamiljsbubblan!
17.00-17.45, Seminariescen F2

Det är förvånansvärt svårt att prata om moderskapets vara eller icke-vara på ett balanserat sätt. Mammarollen romantiseras och kritiseras i nästan lika hög grad. Varför är moderskapet så polariserande? Anna Härmälä, aktuell med Singelmamman, blev dumpad efter förlossningen och har processat singelmödraskapet via serietecknandet. Caroline Ringskog Ferrada-Nolis första diktsamling utgår från förluster. Det handlar om ett missfall, om en bror som dog ung, om familjen och om en kraft som kan få en att vilja lämna. Här samtalar de båda om kärnfamiljer och moderskap utanför tvåsamhetsnormen. Programledare: Björn Hedensjö, psykolog.

Att bygga upp spänning
17.30-18.00, Lilla Finland (B08:42)

Johanna Holmström, Axel Åhman och Johanna Lundin samtalar om hur man gör för att bygga upp spänning för barn och vuxna.

Rysslands innersta väsen
18.00-18.30, Lilla Finland (B08:42)

René Nyberg och Luke Harding om Rysslands folksjäl och politik, både historiskt och i dag och om hur landet förändrats. Moderator: Pekka Heino.

Lördag 28.09.2024

Hoppfull undergång 
10.00-10.20, Grön scen

Hur ska det gå för oss? Måste vi lämna Jorden inom kort och kolonisera en annan planet eller är människans saga slut? Går det att tematisera Jordens undergång i bilderboksformat och samtidigt inge hopp? Linda Bondestam skriver böcker som gör småbarn lyckliga trots att mänskligheten går under. Bondestam samtalar med Annina Rabe.

Övernaturligt lockande
10.00-10.20, Serie- och fantastikscen

Skräck, fantasy och magi kan skapa ett oemotståndligt, kittlande sug efter läsning. Vi har samlat fyra bokaktuella författare som öppnar dörrar till nya tankesätt och världar för ungdomar och barn i slukaråldern. Hör Sara Bergmark Elfgren, Maria Turtschaninoff, Ellen Strömberg och Tuvalisa Rangström i ett samtal om det övernaturligas lockelse och kraft. Moderator: Johanna Lundin.

Min psykiater
11.30-11.50, Se människan

Har terapin ersatt själavården i det moderna samhället och i så fall till vilket pris? Om terapins begränsningar och om vad som går förlorat när vetenskapen tar över religionens roll. Milja Sarkola i samtal med Cristina Grenholm, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap och kyrkosekreterare. 

SEMINARIUM: Faktaböcker väcker läsglädjen
12.00-12.45, Seminariescen J2

Allt fler barn hittar till läsning och nya upptäckter genom sakprosa och faktaböcker. Facklitteratur lockar till läsning och lärande, men fakta kan också smygas in i det skönlitterära skrivandet. Kunskapen kommer på köpet när saga och fiktion blandas i en spännande historia. Journalisten Tara Moshizi leder ett samtal mellan Andreas Palmaer, Katja Bargum och Beppe Singer kring hur man skriver fakta som får alla barn att vilja läsa!

Tredje gången gillt
12.00-12.30, Lilla Finland (B08:42)

Lars Sund och Lena Frölander-Ulf om hur man håller ihop en helhet och hur det känns att avsluta en trilogi. Moderator: Yukiko Duke.

Masterclass med Ellen Strömberg och Maria Turtschaninoff
12.00-12.25, SkrivaScenen

Två av Finlands största författare i ett samtal om skrivande. Hur gör de egentligen? Och hur är det att skriva för olika åldersgrupper? Lyssna till Ellen Strömberg och Maria Turtschaninoff om hur det är att skriva för barn och unga.

Linda Bondestam läser högt!
12.00-12.30, Lästältet

Det är sent på jorden. Men Chop Chop har fullt upp: Leverera paket, hugga träd, klippa hår. Stå vid löpande band i hönsfabriken. Sköta barn. Röja minor. Alla jobb delas ut med chefens jäktade ord: Raska på, chop chop! “Chop Chop, det är väl jag det”, tänker den lilla roboten. Chop Chop programmeras att göra allt. Tempot rusar uppåt – Chop Chop levererar. Chop Chop gör alltid sitt bästa. Men det räcker aldrig. Då blir det sparkis. Och nytt jobb-jobb. Chop Chop sover inte. Chop Chop äter inte. Chop Chop tar aldrig kaffepaus. Människor blir trasiga och trötta. Ont I hjärtat, ont i själen. Chop Chop är aldrig sjuk. Men Chop Chop har hört ryktas: en gång byggde människorna själva katedraler. Bibliotek. Symfonier. Pyramider. 

Avsked från kärnfamiljen
12.30-13.00, Lilla Finland (B08:42)

Kaj Korkea-aho och Anna Härmälä om att ha en familj som inte ser ut som normen. Moderator: Annina Rabe.

Yttrandefrihet i krigets skugga
12.30-12.50, Yttrandefrihetsscenen

I Invasion – Rysslands blodiga krig och Ukrainas kamp för överlevnad beskriver den brittiske journalisten Luke Harding vad som hänt sedan invasionen inleddes. Hur svårt är det att rapportera från ett krigsområde, hur får man fram sanningen och vilka är riskerna med att berätta den. Harding intervjuas av Urban Lindstedt.

Maria Turtschaninoff: Signering
13.00-13.45, SF-Bokhandeln

SEMINARIUM: När föräldrar sviker
13.00-13.45, Seminariescen F3

Ett samtal om den dysfunktionella familjen i litteraturen, om när föräldrarna inte lever upp till förväntningarna, ombesvikelse, otrygghet, förtryckande föräldraskap och skam. Är det litteraturens uppgift att stödja barn I dysfunktionella familjer? Hur använder man sina egna erfarenheter som en drivande kraft i berättandet, och hur skriver man om familjeproblematik ifall man inte har egna erfarenheter? En diskussion med Lena Frölander-Ulf, aktuell med kapitelböckerna om Rafsa, Malin Klingenberg (Slättens Systrar) och Mark Levengood.

Fett! Den tjocka bilden
13.30-13.55, Lärarscenen

Om kroppen i barnbokslitteraturen och hur den avbildas i illustrationer. Hur är det med representationen just då det gäller karaktärer som avviker från normen? Hur gestaltas de, vilka roller har de, vilka andra egenskaper har de? Finns det stereotyper i sättet att skildra karaktärernas roller och egenskaper? Hur kan vi vara normkritiska och nydanande gällande ett tema som vi ofta närmar oss med stor försiktighet? Författaren Linda Bondestam, aktuell med boken Chop Chop samtalar med författaren Mats Wänblad och litteraturforskaren Mia Österlund.

Krig – regel snarare än undantag
14.00-14.45, Yttrandefrihetsscenen

Diplomaten René Nyberg talar med Carl Bildt och Pekka Heino om Europas krigiska historia.

Från romaner till spänning
14.00-14.20, Crimetime

Att börja skriva en sorts böcker för att sedan växla till en annan genre kan vara både utmanande och roligt. Karin Smirnoff, Carl-Johan Vallgren och Johanna Holmström byter erfarenheter utifrån att ha skrivit böcker i olika genrer.

SEMINARIUM: Ursula Le Guin: författare, filosof, anarkist
15.00-15.45, Seminariescen H1

“We live in capitalism. It’s reality seems inescapable. So did the divine right of kings. Any human power can be resisted and changed by human beings. Resistance and change often begin in art, very often in our art; the art of the words. We will need writers who can remember freedom.” Ursula Le Guin var en unik författarröst, med sina tankeväckande, provocerande och visionära science-fiction romaner. Författarna Ken MacLeod, Sara Bergmark Elfgren och Maria Turtschaninoff diskuterar en av scienfictiongenrens klarast lysande stjärnor. Programledare: Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet.

Att hitta ro i ensamheten
15.00-15.30, Lilla Finland (B08:42)

Susanne Ringell och Nora Hämäläinen pratar om hur människan kan hitta ro i ensamheten och lära sig att njuta av den efter ett helt liv av tvåsamhet. Moderator: Pekka Heino.

Ansiktsmålning med Linda och Jenny
15.00-15.20, En liten scen

Genialiska generationsromaner
15.00-15.25, SkrivaScenen

Hur skriver man trovärdiga generationsromaner där alla karaktärer får sin egen, autentiska röst? Lars Sund (aktuell med Prinsessan av Vasa) och Susanna Alakoski (aktuell med Dotterdottern) följer i sina romaner familjer över långa tidsspann. Hur bär de sig åt för att berättelsen ska hålla över tid?

Krig – regel snarare än undantag
15.30-16.00, Lilla Finland (B08:42)

Diplomaten René Nyberg talar om Europas krigiska historia och om insikten om att konflikter på vår kontinent snarare varit en regel än ett undantag. Moderator: Pekka Heino.

Serier jorden runt
15.30-15.50, Serie- och fantastikscenen

Anna Härmäläs serier på Instagram uppmärksammades av världspressen och ledde till att hennes första serieroman Singelmamman utkom samtidigt i USA, England, Sverige och Finland. Yukiko Duke intervjuar Härmälä om processen och mottagandet.

Ensamma navelskådare
16.30-17.00, Lilla Finland (B08:42)

Milja Sarkola, Nora Hämäläinen och Annina Rabe om den moderna människans självupptagenhet och dess följder.

Fascismens finesser
17.00-17.30, Lilla Finland (B08:42)

Lena Frölander-Ulf, Anna-Lena Laurén och Ebba Witt-Brattström om fascismens, totalitarismens och ondskans förutsägbarhet.

Söndag 29.09.2024

Att skriva självbiografiskt
10.00-10.25, SkrivaScenen

Kaj Korkea-aho skriver i sin nya bok Hur man möter en mamma om förhållandet med den egna mamman och sökandet efter en mamma till sitt egna barn. Stefan och Michael Einhorn gör i Handbok I miss(lyckat) föräldraskap upp med sitt eget förhållande till varandra och föräldraskapet. Hur är det att blotta sig och skriva om sitt eget liv? 

SEMINARIUM: Ge mig terapi!
11.00-11.45, Seminariescen F4

Psykisk ohälsa blir allt vanligare i dagens samhälle, samtidigt som allt fler söker sig till olika former av terapi. Vilka problem går egentligen att lösa i terapisoffan och när blir det för mycket navelskåderi? Konstnärerna Anna Odell och Milja Sarkola (aktuell med romanen Min psykiater) har i sina verk på olika sätt befattat sig med mentalvårdens och det egna psykets topografi. Under ledning av psykologen och författaren Lydia Sandgren diskuterar de kultureliten, psykisk ohälsa och förhållandet till terapeuten.

Att bearbeta sitt trauma i konst
11.00-11.30, Lilla Finland (B08:42)

Susanne Ringell och Anna Härmälä har skapat verk baserade på sitt livs Kanske mest traumatiska händelser. Går det att genom konsten hela sig själv? Moderator: Annina Rabe.

Finlandssvensk literatur nu och imorgon
12.30-13.00, Lilla Finland (B08:42)

Förläggarna Sara Ehnholm-Hielm, Tapani Ritamäki och Anna Friman om den finlandssvenska litteraturens egenheter. Moderator: Wivan Nygård-Fagerudd

Tillsammans är man mindre ensam
12.35-12.50, Forskartorget

Ensamhet kan ses som ett grundvillkor för människans varande. Men det finns flera slags ensamheter – och förmodade sanningar om ämnet, bland annat att människor idag skulle vara ensammare än förut. Vilka är ensamhetens filosofiska, strukturella och arkitektoniska bakgrundsfaktorer? Filosofen Nora Hämäläinen, docent i filosofi vid Helsingfors Universitet, utforskar ensamheten i sin essä och här i programmet tillsammans med publiken.

Att skriva för öron
13.00-13.30, Lilla Finland (B08:42)

Milja Sarkola talar om hur ljudboken kan bli ett eget verk samt om hur det är att som teaterregissör skapa nytänkande ljudböcker som fångar lyssnaren. Moderator: Andrea Svanbäck.

Maria Turtschaninoff läser högt!
13.00-13.20, Lästältet

“Du får honom aldrig”, viskar jag. “Det ska jag se till.” M FÖR MANTIKORA. Tre rader tänder. Lejonhuvud, människokropp, tassar och klor och svans. Dödligt farlig. Mytologisk människoätare. Det gamla uppslagsverkets beskrivning passar alldeles tydligt in på pappas nya flickvän Nina. Hon ler för mycket, med alltför många tänder. Varje dag lagar hon läcker mat för att göda familjemedlemmarna. Pappa är så kär att han är blind för faran – men lillebror Jonas måste räddas. Det finns bara ett problem: det behövs ett enhörningshorn för att förgöra en mantikora. Var hittar man ett sådant i Helsingfors?

Skräck som botemedel
14.00-14.20, Serie- och fantastikscenen

Skräck har under de senaste åren blivit en allt mer populär kategori inom barn-och ungdomslitteraturen. Kan skräck hjälpa barn att handskas med svåra situationer och maktlöshet? I Maria Turtschaninoffs nya kapitelbok Mantikoran förvandlas den nya styvmodern till en mytologisk människoätare och Tuvalisa Rangströms böcker om Mörkeråsen är en Stranger Things i bokform. Samtalet leds av Yukiko Duke.

Att skapa ur smärta
14.30-14.55, SkrivaScenen

När det otänkbara inträffar tvingas människan hitta sitt eget sätt att behandla sina känslor. Susanne Ringell har i sin bok Att avskalas ett liv skrivit av sig sorgen medan Anna Härmälä i serieromanen Singelmamman processat förvirringen i bild. Här berättar de om hur det är att skapa och publicera sitt eget sorgearbete.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan