Allt han ville bli var en känd trollkonstnär. Att göra ett trick så otroligt att hela världen skulle tala om det.
Allt han ville bli var en känd trollkonstnär. Som Houdini, Copperfield och Penn & Teller. Då han fyllde fem fick han ett trolleriset av i julklapp, då han var åtta uppträdde han redan på barnkalas. I tonåren jobbade han som inhyrd clown och magiker, samtidigt drömde han om ett trick så otroligt att hela världen skulle tala om det.
En dag skaffade han två skinande nyslagna 25-cents mynt och gick ut i parken. Han valde ut ett lämpligt träd och skar med fickkniv en smal skåra i stammen, alldeles vid roten, och gömde ett av mynten i glipan. Det andra lade han i en träask och förvarade i ett bankfack.
… långsamt växte hålet i stammen igen och myntet omslöts av bark.
Regelbundet gick den unge magikern ut i parken för att kolla att myntet satt kvar, och långsamt växte hålet i stammen igen och myntet omslöts av bark.
Åren gick, han lämnade staden för studier och reste runt ibland, men återvände så ofta han kunde till parken för att hålla koll på var exakt i stammen myntet låg. Han lärde känna trädet, det blev som en vän som man delar sin uppväxt och alla ens hemligheter med.
Karriären som trollkonstnär höll han vid liv genom universitetet och uppträdde senare på mindre klubbar i stan med en ironisk magishow. Hans charm och fingerfärdighet var uppenbara men han saknade en hit.
Men snart var det dags för den.
Tjugotvå år efter att han pillat in myntet i trädstammen bjöd han in till show i parken, intill trädet med myntet i. Som vanligt gjorde han några av sina vanliga illusioner, lite korttrick och standup, och bad sedan publiken att slänga upp några mynt – här kommer ett trick ni aldrig sett. Det kom en handfull slantar flygande, han tackade och valde en av dem. ”Oj så skinande, det här tar vi!” Publiken skrattade och en volontär bads fram för att inspektera myntet: ”Vad ser du?” ”Jag ser ett blankt 25-cents mynt från 1988” konstaterade volontären. ”Fint! Jag ska nu trolla det här myntet in i stammen på trädet här!” sa trollkonstnären vänd mot publiken. Efter några magiska rörelser med händerna daskade han till trädstammen med handflatan, precis där han visste att myntet inne i stammen låg. Det andra myntet som legat i handen lät han försvinna in i ärmen. ”Voila! Nu är myntet inne i trädet.”
Efter några magiska rörelser med händerna daskade han till trädstammen med handflatan.
Han gav nu volontären en kniv, pekade ut stället på stammen där myntet låg och bad honom börja gräva. Publiken sökte sig närmare, vissa höll upp sin mobiler och det tog faktiskt en stund – ”fortsätt bara, den ligger där och jag behöver den till parkeringsautomaten” – men spänningen höll i sig och när kniven plötsligt stötte på något hårt inne i stammen var det som om en iskall bris blåst igenom parken. När volontären till slut pillade ut 25-centaren från 1988 ur trädstammen var det med delade känslor av misstro, förvirring, upprymdhet och rent illamående som applåderna tilltog: Vad satan var det som hände!? Hur liksom, va? Omöjligt! Helt sjukt. Fick du det på video!?
Det fanns förstås en naturlig förklaring, men även om man logiskt sökte sig till den är den så osannolik att ens förnuft sparkar bakut. Att någon i två decennier skulle ha förberett sig för en simpel trollerishow i parken, att någon under halva sitt liv förberett en kupp bara för att lura mig känns så orimligt att man knappt vågar tillåta sig tanken. Det är sådana funderingar som tar en till ett madrasserat rum med diagnosen konspiratorisk paranoia. Att det samtidigt är så löjligt uppenbart att den som slängde upp det skinande myntet till ”magikern” var en inhyrd utländsk skådespelare som undertecknat ett sekretessavtal om att tiga om sin roll i föreställningen, blir nästan lika svårt att svälja i sammanhanget.
Trollkonstnären blev Instagramkändis och snart plockade också nyhetskanalerna upp storyn.
Publikens videor som visade tricket och hur myntet grävdes fram ur trädet, spred sig på sociala medier. Trollkonstnären blev Instagramkändis och snart plockade nyhetskanalerna upp storyn. Den kvicka och charmiga, ändå rätt talangfulla magikern blev en meme. Han fick sin egen trolleri-talkshow på tv, sen följde filmroller och bokkontrakt. I dag lever han gott. Nu funderar han på att ge sig in i politiken.
_______________
Janne Strang är kolumnist och kurator för FRLGT. (Foto: Aditya Saxena)