Förlagets program på Göteborgs bokmässa 2022!

Vi deltar i år med hela 45 programpunkter. Besök oss i vår monter B08:01 för finfina böcker och erbjudanden! För dig som inte kan besöka mässan fysiskt erbjuder vi – 20 % rabatt på alla normalprissatta böcker i vår webbshop med koden BOKMÄSSA2022 fram till den 25 september.

Du kan också ta del av över 200 seminarier hemifrån soffan med Bokmässan Play.

I år deltar följande av våra författare på mässan mellan den 22-25.9:

Katja Bargum: Myrornas rekordbok
Maria Turtschaninoff: Arvejord
Lars Sund: En morgontrött fågelskådares år
Ann-Luise Bertell: Glöm bort din saknad
Ulla-Lena Lundberg: Lyser och lågar
Rosanna Fellman: Republikens president – Tasavallan presidentti
Tara Junker: Gulbetor & ricottamoln
Sara Ehnholm Hielm: Hur jag gick på bio och aldrig kom tillbaka
Anna-Lena Laurén: Sammetsdiktaturen
Johanna Holmström: Handbok i klardrömmar
Tatjana Brandt
: Läsa tankar – Essäer om geniala böcker och osannolika liv
Nina Gran: Dikter för små öron

TORSDAG 22 SEPTEMBER

Ny inspiration till grön vardagsmat!

Finländska matinspiratören Tara Junker ger nu ut sin första kokbok på svenska. Här utgår hon gärna från nordiska råvaror men ger dem ofta en liten skjuts av miso, curry eller harissa. Möt Tara som tipsar om hur du får vardagsmaten att bli grönare och godare. Hon resonerar även kring hur vi ska tänka när matpriserna blir högre. 
Mat & Livsstilsscenen 
Kl 10.30

Ny inspiration till grön vardagsmat!

Tara Junker, aktuell med kokboken Gulbetor & Ricottamoln, tipsar om hur du får vardagsmaten att bli grönare och godare. Hon resonerar även kring hur vi ska tänka när matpriserna blir högre. Annina Rabe intervjuar. 
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 12.00

Allt för konsten

Jenny Andreassons debutroman Teatern är en obarmhärtig och ömsint skildring av livet innanför den guldbeprydda fasaden till en kunglig teater. En skarp blick in bakom kulisserna på en stor kulturinstitution. I essäsamlingen Hur jag gick på bio och aldrig kom tillbaka skriver Sara Ehnholm Hielm om filmerna och drömmarna som format henne. Ett samtal om konstens pris och vad som står på spel, om man ägnar allt man kan och allt man är åt dramat, åt drömmarna? Janina Orlov intervjuar
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 12.30

SEMINARIUM: Vad händer i Putins Ryssland?

Den 24 februari 2022 blev ett av de där historiska datumen som markerar en ny tid. Rysslands storskaliga krig mot Ukraina överraskade de flesta. Hur ska vi förstå Ryssland under Putin? Hur stort är det folkliga stödet för Putins imperiedrömmar? Vilka roller spelar oligarkerna, kyrkan och militären? Finns något hopp kvar om en revolt eller har Putin lyckats kuva allt demokratiskt motstånd? Medverkande: Stefan Ingvarsson, kulturskribent och analytiker vid Utrikepolitiska institutet, Martin Kragh, forskare, aktuell med Det fallna imperietAnna-Lena Laurén, journalist och författare, Gudrun Persson, historiker. Programledare: Ivar Ekman, journalist.
Kl 13.00
Sal: F2

Next generation: författare

Ellen Strömberg fångar i Vi ska ju bara cykla förbi på pricken tiden då man fortfarande är så ung, men själv tycker att man är väldigt vuxen, när ens familj mest är en plåga och man byter kläd- och musikstil varannan vecka. Republikens president – Tasavallan presidentti är Rosanna Fellmans andra diktsamling. Boken är ett flerspråkigt satiriskt diktepos om politisk makt, där symbolik och konsumtion påverkar den finländska identiteten. Hör dem tala om att växa in i rollen som författare och vem de vill skriva böcker för. Janina Orlov intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 14.00

Ukraina – gränslandet

Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén ger oss en initierad uppdatering om läget i Ukraina. Vilka konsekvenser har Rysslands krig för resten av världen och hur när kommer gränsen för Putin? Janina Orlov intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 14.30

SEMINARIUM: Filmdrömmar i förändring i södra Frankrike och Hollywood

Hur påverkar filmernas drömmar och ideal dem som sitter i biosalongen? Nina Wähä och Sara Ehnholm Hielm har skrivit var sin hyllning till filmkonsten, Wähä via romanen Babetta, om en ojämn vänskap mellan en världsberömd filmskådespelerska och en studerande i filmvetenskap, och Enholm Hielm via essäsamling Hur jag gick på bio och aldrig kom tillbaka, om livet som filmkritiker, under inflytande av de levande bilderna. De möts i ett samtal om filmdrömmar som varit tillvarons grundpelare, men som kulturdebatterna om representation börjat rucka på. Filmerna är inte längre vad de varit – vad kan filmerna bli? Programledare: Jonas Holmberg.
Kl 14.45-15.30
Sal: J1

Finsk syskonkärlek

Ann-Luise Bertells nya roman Glöm bort din saknad är en berättelse där barnen växer upp i skuggan av förfall och krossade drömmar, i ett samhälle där man inte talar om känslor. Anneli Jordahls nya roman Sju systrar är inspirerad av Aleksis Kivis finska klassiker Sju bröder och handlar om en björnjägares sju odågor till systrar. Hör dem mötas i ett samtal om gemenskap, sorg och syskonrivalitet i dåtida och nutida Finland. Annina Rabe intervjuar. 
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 15.00

Samtidens röster i Finland och Sverige

Hur tar sig några av samtidens starkaste röster sig an en värld som känns alltmer flytande och krånglig? Republikens president – Tasavallan presidentti är Rosanna Fellmans andra diktsamling. Boken är ett flerspråkigt satiriskt diktepos om politisk makt, där symbolik och konsumtion påverkar den nationella identiteten. I Tone Tur o Retur reser Tone Schunnesson genom Sverige och ställer frågor som: Vem är rikast i Sverige? Hur uppriktig är oron över gängkriminalitet? Hör dem mötas i ett samtal om hur nutiden kan te sig i Sverige och Finland. Janina Orlov intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 16.00

SEMINARIUM: Tre nyanser av nordisk landsbygd

Jylländska svin, österbottnisk tystnad och västgötsk absurdism. Författaren Gabriella Håkansson leder ett samtal om skildringar av lantliga utanförskapsmiljöer i Finland och Sverige. Huvudpersonerna i Ann-Luise Bertells roman Glöm bort din saknad återvänder till en lerig, grå och kall by i Österbotten, där man inte talar om känslor. Många av de absurda novellerna i Erik Anderssons samling Tomten utspelas i ett avlägset Västergötland, där ingenting är som det ser ut att vara.
Kl 16.45-17.30
Sal: J1

FREDAG 23 SEPTEMBER

Arvejord
Ett logiskt inslag i debatten om klimatkrisen är naturens perspektiv. Men hur kan vi med ord fånga det som ligger bortom det mänskliga? Och vilka  delar av varat är gemensamma för människan och naturen? Arvejord är en förtrollande episodroman om människoöden i en liten österbottnisk by, där skogen är både en vildmark att tämja, en visthusbod, en tillflyktsort och ett uttryck för folksjälen. Maria Turtschaninoff funderar i sin morgonmeditation över teman från sin nya roman.
Se Människan-scenen
Kl 09.15

Lyser och lågar
Hur närmar vi oss människor från andra århundraden? Lyser och lågar är en historisk berättelse med kärlek och folkbildning i fokus. Men hur ska vi i dag förstå dåtidens folkbildning, som under det senaste århundradet blivit så starkt sammanlänkat med det demokratiska samhällets framväxt. Kan dagens människor lära av  tidigare bildningsvägar, trots olika livsvillkor? Ulla-Lena Lundberg i samtal med Sven Milltoft, psykoanalytiker och kontraktsprost för Östermalms kontrakt, Stockholm.
Se Människan-scenen
Kl 09.30-09.50

Rätten till den svenskspråkiga identiteten i Finland

Rätten till den svenskspråkiga identiteten i Finland Sverige och Finland har täta kontakter och band. Kom och lär dig mera om ditt grannland då författaren Kjell Westö och matkreatören Tara Junker diskuterar rätten till kultur och språk, finlandssvenskhet och den språkliga situationen i Finland. Yukiko Duke intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 11.00

Naturen den nya huvudrollsinnehavaren

I romanen Arvejord av Maria Turtschaninoff är naturen den stora huvudrollsinnehavaren. Träden andas och bär på hemligheter och mossen hjälper människorna att klara livhanken om den vill. Under fyra århundraden får vi följa naturen och hur den förändras beroende på vilken tid människorna lever i. Moderator: Hanna Ylöstalo.
Klimatscenen
Kl 12.00  

Historiens moraliska utmaningar

Ulla-Lena Lundberg, en av Finlands främsta författare, är i höst bokaktuell med Lyser och lågar: en historisk berättelse om kamp för frihet och självständighet med kärlek och folkbildning i fokus. Nyutgåvan av Jag vill inte tjäna av Ola Larsmo levandegör en brytningstid i vår historia genom att på nära håll följa en människa som inte är hemma vare sig i det gamla eller det nya men är tvungen att följa sitt samvete. Tillsammans samtalar de om hur man som romanförfattare gestaltar moraliska och existentiella utmaningar utifrån en historisk kontext. Annina Rabe intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 12.00

Mörka tankar om framtiden

I Johanna Holmströms noveller Handbok i klardrömmar tickar tiden obönhörligt mot framtiden. Finland befinner sig i utkanten av 2000-talets samhällsförändringar, klimatkriser och pandemier men på 2200-talet har den artificiella intelligensen nästan tagit över och byggt konstgjorda städer för att skydda mänskligheten. Hör henne tala om framtidsmörker i text med Daniel Sjölin, aktuell med romanen Underskottet, där året är 2022 och det råder ett överflöd på ord och känslor, men ett underskott på allt annat – blod, närhet, olja, integritet, vokaler, kropp, minne, ädla jordartsmetaller och mänskliga rättigheter. Annina Rabe intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 13.30  

Småkryp och vetenskap

Myrexperten Katja Bargum och vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund är besatta av småkryp. Hör dem berätta om vetenskapens senaste rön om jordens minsta varelser som har en väldig inverkan på planetens utveckling och framtid. Pekka Heino intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 14.00

Rätten till den svenskspråkiga identiteten i Finland

Rätten till den svenskspråkiga identiteten i Finland Sverige och Finland har täta kontakter och band. Kom och lär dig mera om ditt grannland då författaren Kjell Westö och matkreatören Tara Junker diskuterar rätten till kultur och språk, finlandssvenskhet och den språkliga situationen i Finland.
Yttrandefrihetstorget
Kl 14.00

Ålands självstyrelse firar 100 år

Åland är ett självstyrt, demilitariserat och enspråkigt svenskt landskap i Finland. Den 9 juni fyllde Ålands självstyrelse 100 år. Vad betyder självstyrelsen för ålänningarna och hur har det format öriket. Ulla-Lena Lundberg, prisbelönt författare hemma från Åland och Karin Erlandsson, prisbelönt författare inflyttad till Åland samtalar om öriket i en förändrad världspolitisk tid. Janina Orlov intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 14.30

SEMINARIUM: Vetenskap för barn

Möt tre författare som skriver om vetenskap, fakta och historia för barn. Katja Bargum skrev sin doktorsavhandling om myror, och nu delar hon med sig av sin kunskap i Myrornas rekordbok. Beppe Singer är programledare och folkbildande författare som är aktuell med en lättläst serie där äventyr kombineras med fakta. Andreas Palmaer skriver om människoöden under andra världskriget, på ett sätt som väcker intresse hos barn. Hur gör dessa författare för att fängsla barnen och vad är den största utmaningen med att skriva faktabaserat för yngre läsare? Moderator: Reyhaneh Ahangaran.
Kl 16.00-16.45
Sal: J2

Att skriva om det värsta

Skrämmande trovärdigt skriver Johanna Holmström noveller Handbok i klardrömmar om skräck, människorelationer och ondska. Hör henne tala om våld och mörker i text. Janina Orlov intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 16.00

Den långsamma kritiken – från tidningsspalterna till bokform  

Vad händer med kritiken då den får breda ut sig i bokform? Sara Ehnholm Hielm och Tatjana Brandt är båda två kritiker och aktuella med essäistiska böcker om film och litteratur. När konsten och kritikern ges tid och plats kan det öppna upp hisnande nya sätt att se, läsa – och skriva. Annina Rabe intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 17.00

Rosanna Fellman på Rum för poesi

Rosanna Fellman läser ur Republikens president – Tasavallan presidentti
Rum för poesi
Kl 17-18

Rosanna Fellman på Bokmässan By Night 

Sydafrikansk-svensk spoken word-timme! Koleka Putumas diktsamling Kollektiv minnesförlust har i Sydafrika utkommit i tio upplagor och utnämn­des till årets bok 2017. Nichole Charro debuterade  i januari med den autobiografiska diktsamlingen Ingenkvinnasland. Finlandssvenska Rosanna Fellman läser sin samtidspoesi om politisk makt. Olivia Bergdahl blev svensk mästare i poetry slam när hon var 17 år gammal och är nu aktuell med romanen Vård & omsorgHope Netshivhambe kallar sig själv internationell storyteller och är övertygad om att världen kretsar kring berättelser. Thando Fuze poesi berör ämnen som familjerelationer, kultur och HBTQ-relaterade samhällsfrågor.
Scen: Underlandet
Kl 22.00

LÖRDAG 24 SEPTEMBER

Vetenskap för barn

Hur sprider man kunskap om djur till barn? Och hur skriver man vetenskapligt för den stora massan? Hör myrexperten Katja Bargum tala om hur barns intresse för djur och natur kan och behöver lockas fram i en tid präglad av klimathot och brist på framtidshopp. 
Forskartorget
Kl 9.40

Grön mat då och nu

Tara Junker, aktuell med den vegetariska kokboken Gulbetor & Ricottamoln, tipsar om hur du får vardagsmaten att bli grönare och godare. Hon resonerar även kring hur vi ska tänka grönt när matpriserna blir högre. Annika Luther som skrivit en bok om rågens kulturhistoria från forntid till nutid ger ett historiskt perspektiv på vår matkultur, odling och priset på maten. Pieter Claes intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 10.00

Byn som trygghet och fängelse

Ann-Luise Bertell skriver i sin roman Glöm bort din saknad om en by, en å och dess invånare, sedd med ett barns klara blick. I Ellen Strömbergs bok går Malin och Manda sista våren i högstadiet och drömmer om att lämna byn. Ett samtal om byn som trygghet och fängelse, om att längta bort och återvända. Tatjana Brandt intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 10.30

Författarpepp

Författaryrket är ensamt så det förslår där du sitter mol allena med din dator och kaffekopp. Ett stort stöd kan författare få av varandra har Ellen Strömberg, Maria Turtschaninoff och Malin Klingenberg upptäckt i sin skrivfikagrupp som föddes online under pandemin. Hur har de byggt upp sin författarcommunity, hur har de skapat ett tryggt, kreativt och inspirerande sammanhang och vad gör de egentligen tillsammans? Peppe Öhman intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 11.30

Historier från Österbotten

Ann-Luise Bertell och Maria Turtschaninoff är två av Finlands mest hyllade romanförfattare. I år är de aktuella med var sin roman, Glöm bort din saknad och Arvejord, som båda handlar om Österbotten förr i tiden. Hör dem i ett samtal om plats, tillhörighet och landskapets djupa rötter i oss. Annina Rabe intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 12.30

Ukraina – gränslandet

Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén ger oss en initierad uppdatering om läget i Ukraina. Vilka konsekvenser har Rysslands krig för resten av världen och hur när kommer gränsen för Putin?Ebba Witt-Brattström intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42
Kl 13.00

Estradpoesi av Rosanna Fellman

Kom och hör estradpoeten Rosanna Fellman läsa frän samtidspoesi om politisk makt, där symbolik och konsumtion påverkar den nationella identiteten både hos politiker och alldeles vanliga medborgare. Yukiko Duke intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42 
Kl 14.00

Från salongsvärdinna till stipendieslav – den kvinnliga poetrollen i förändring

Den första författaren i världen var en kvinna, Enheduanna (2285 – 2250 f.Kr.). Kvinnliga poeter har funnits sedan dess men hur har deras roller sett ut genom åren? I det här samtalet tar vi ett språng från den italienska renässanspoeten och salongsvärdinnan Gaspara Stampa (1523 – 1554), via den modernistiske poeten Kerstin Söderholm (1897–1943) som arbetade som sekreterare för en författarförening och mellan varven agerade värdinna på faderns middagar, till estradpoeten Rosanna Fellman, poesiaktivist och ordkonstledare. Medv. Johanna Vernqvist: Poeten Gaspara Stampa – en kvinnas röst i renässansens kärlekslyrik, Pieter Claes och Rosanna Fellman: Republikens president Tasavallan presidentti. Ebba Witt-Brattström intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42 
Kl 15.00

Dikter för små öron

Hur kan man läsa och leka poesi för och med riktigt små barn? Sanna Manders charmiga illustrationer och Nina Grans lekfulla dikter tar sig an lipsillen, ylvargen, klätterapan och andra bekanta djur från barnets vardag i bilderboken Dikter för små öron. Hör dikterna läsas högt av författaren Nina Gran, kulturpedagog som jobbar med bland annat barnkultur och ordkonst. Janina Orlov intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42 
Kl 15.30

Hur jag gick på bio och aldrig kom tillbaka

Hur påverkar filmernas drömmar och ideal dem som sitter i biosalongen? Sara Ehnholm Hielm har skrivit en hyllning till filmkonsten via essäsamling Hur jag gick på bio och aldrig kom tillbaka, om livet som filmkritiker, under inflytande av de levande bilderna. Moderator: Tatjana Brandt
Den finlandssvenska verandan, B08:42 
Kl 16.00

Djuren under pandemin

Hur blir man besatt av fåglar, myror och småkryp och vilken roll kan de ha i ett samtal om en grön framtid? Hör fågelskådaren och författaren Lars Sund och myrexperten Katja Bargum om deras möten i naturen under ett märkligt år dominerat av global pandemi och klimatkris. Yukiko Duke modererar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42 
Kl 16.30

SEMINARIUM: Nature writing – att bli naturen

Hur fångar man med ord det som ligger bortom det mänskliga? Här möts tre författare i ett samtal om att skriva ur naturens perspektiv. I Aftonflykter skildrar Helen Macdonald djurens och människans skilda världar, och påminner oss om att vi inte är ensamma på vår planet. I romanen Arvejord utforskar Maria Turtschaninoff människans förändrade natursyn under 400 år i en liten österbottnisk by. Jonas Gren är känd som ekopoet. Hans aktuella bok Kromosomparken är skriven ur naturens perspektiv. Programledare: Mats Söderlund.
Sal: G3
Kl 16.45

SÖNDAG 25 SEPTEMBER

SEMINARIUM: Kärleksråd till människor – och maneter

Något oroväckande lurar i periferin i Johanna Holmströms novellsamling Handbok i klardrömmar, där exempelvis Desiré har en hemlig önskan om att bli en manet. Oroande är även Pamela Jaskoviaks noveller i Kvinnor utan män, där läsaren bland annat får möta en pensionerad journalist som låter sig vägledas av klottret på jazzklubbens toalett. Nuckblicken prövas i praktiken i Malin Lindroths Nuckans hjärtespalt. I rollen som hjärtespaltsrådgivare vill Nuckan föra andra samtal om kärlek, makt och relationer än de som ryms i vår tids tvåsamhetsideal. Här låter vi de tre författarna mötas i ett samtal om mänskliga relationer. Och om den kvinnliga erfarenheten. Programledare: Jack Hildén, författare.
Sal: H1
Kl 10.00

Signering: Arvejord av Maria Turtschaninoff

SF-Bokhandelns monter, A02:42
Kl 10.00

Skogen, havet och eoner av tid

Skogen, havet och enorma tidsspann i huvudrollerna; Maria Turtschaninoff rör sig 400 år i tiden i romanen Arvejord i skogen kring en liten österbottnisk by. Karin Erlandsson går från stenålder till nutid i den åländska skärgården i romanen Hem. Peppe Öhman intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42 
Kl 11.00

SEMINARIUM: Krysslistor och koltrastar

Vad fascinerar med fåglar? Vilken roll kan de ha i ett samtal om en grön framtid? De senaste åren har landets fågelskådare sett alltfler illavarslande tecken på klimatförändringar. Ett samtal mellan Tomas Bannerhed, en av våra främsta skönlitterära fågelskildrare, aktuell med förordet till nyutgåvorna av Gunnar Brusewitzs klassiska Hemma vid Fågelsången och Fyra årstider, och fågelskådaren Lars Sund. I En morgontrött fågelskådares år berättar han om lyckan i att se en lappuggla i det tidiga gryningsljuset på en ängslycka i skogen, om hur han var nära att krocka med en varfågel på Gotland och om varför han behöver hjälp med att hitta brandkronad kungsfågel. Programledare: Andrea Lundgren.
Sal: J1
Kl 11.00

Vetenskap för alla

Hur sprider man kunskap om djur och natur till en större publik? Och hur skriver man vetenskapligt för olika åldrar? Myrexperten Katja Bargum och biologen Annika Luther samtalar om hur intresset för djur och natur kan och behöver lockas fram i vår oroliga tid av klimathot och brist på framtidshopp. Pekka Heino intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42 
Kl 11.30

Möt Johanna Holmström om novellsamlingen Handbok i klardrömmar

Bonnierförlagens monterscen
Kl 11.30

Nature Writing – att bli ett med naturen

Ett logiskt inslag i debatten om klimatkrisen är naturens perspektiv. Men hur fångar man med ord det som ligger bortom det mänskliga? Den litterära genren ”nature writing” erbjuder ett sätt. Vilka delar av varat är gemensamt för människan och naturen? I samtalet hörs författarna Lars Sund och Maria Turtschaninoff. Yukiko Duke intervjuar.
Den finlandssvenska verandan, B08:42  
Kl 13.30

Tatjana Brandt i samtal med Jonas Ellerström

Samfundet De Nios monter
Kl 14:00

Djuren under pandemin
Hur blir man besatt av fåglar, myror och småkryp och vilken roll kan de ha i ett samtal om en grön framtid? Hör myrexperten Katja Bargum om hennes möten i naturen under ett märkligt år dominerat av global pandemi och klimatkris. Moderator: Andrea Svanbäck.
Klimatscenen
Kl 14.30

Djuren under pandemin
Hur blir man besatt av fåglar, myror och småkryp och vilken roll kan de ha i ett samtal om en grön framtid? Hör fågelskådaren och författaren Lars Sund och myrexperten Katja Bargum om deras möten i naturen under ett märkligt år dominerat av global pandemi och klimatkris. Moderator: Gunnel Carlson.
Grön scen
Kl 15.30

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan