Förlagets program på Göteborgs bokmässa 2023

Här hittar du Förlagets program på Göteborgs bokmässa 2023. Besök oss i vår monter B08:01 för finfina böcker, erbjudanden och författarmöten!

För dig som inte kan besöka mässan fysiskt erbjuder vi – 20 % rabatt på alla normalprissatta böcker i vår webbshop med koden BOKMÄSSA2023 fram till den 2 oktober.

Du kan också ta del av över 100 seminarier hemifrån soffan med Bokmässan Play.

I år deltar följande av våra författare på mässan mellan den 28.9-1.10:

Kjell Westö: Skymning 41
Lena Frölander-Ulf: Rafsa Vildpäls
Hannele Mikaela Taivassalo: Det förflutna återvänder
Julia Wickholm: Kom hit
Hannah Lutz: Selma
Nils Torvalds & René Nyberg: Vägen till Nato
Edith Hammar: Portal
Björn Wahlroos: Regnmakarna

TORSDAG 28.9

Kjell Westö gästar Dagens Nyheters monter
Kl 10.30

Skrivande liv 
Författarna Kjell Westö och Lena Frölander-Ulf lever i ett konstnärsäktenskap. Runt deras middagsbord samsas historier om både pälsdjur, ormar, grymheter och såriga människor. Hur arbetar man sida vid sida och hur ser skapandet ut i vardagen? Yukiko Duke intervjuar. 
Finlandssvenska verandan 
Kl 11.30

Med känsla för barnets blick 
Barnboksförfattaren och illustratören Lena Frölander-Ulf (aktuell med Rafsa Vildpäls) och norska novellisten och romanförfattaren Ingvild H Rishøi (aktuell med Historien om Fru Berg) i ett samtal om murmeldjur och hamstrar, om magi och realism, och att alltid ha barnets blick i fokus. Moderator: Ylva Perera.
Finlandssvenska verandan 
Kl 14.00

Kjell Westö om Finlands ödesår
Kjell Westös
nya roman Skymning 41 dyker ner i vår historias mörkaste år. Vad gör kriget med människan, med livet, med kärleken? Moderator: Pekka Heino.
Finlandssvenska verandan 
Kl 14.30

FREDAG 29.9

Kjell Westö om Skymning 41
Bonnierförlagens monterscen 
Kl 10.25

Att bygga äventyrliga världar
Lena Frölander-Ulf
skriver och tecknar populära bokserier för barn, nu senast Rafsa Vildpäls. Hur bygger man världar där allt stämmer? Hur fångar man barnens intresse och hur skapar man spänning och lust att läsa mer? Moderator: Johanna Stenlund som driver instakontot Barnens boktips.
En liten scen
Kl 12.30

Kärlek i krigstid, kärlek som krig 
Kjell Westö och Hannele Mikaela Taivassalo skriver båda i sina nya romaner om kärlek i krigstid, kärlek som krig. Hör dem i ett samtal om förtvivlan, minne och vad krig gör med kärleken. Yukiko Duke intervjuar.
Finlandssvenska verandan 
Kl 13.00

Hanna Lundström & Maija Hurme & Lena Frölander-Ulf: 
Bilderboken, en skattkista för fantasin 
Möt tre prisbelönta bilderboksskapare i ett samtal om bilderbokens gränslösa möjligheter som inspirationskälla och inkörsport till ett språk och berättelsernas värld. Peppe Öhman intervjuar.
Finlandssvenska verandan 

Kl 13.30

“Unga borde läsa mer”
Julia Wickholm
och Moa Backe-Åstot skriver böcker för unga läsare. Hur tänker de om ungas försämrade läsvanor och ungdomsromanens status överlag? Och hur håller man sig uppdaterad som ungdomsboksförfattare över tid? Michaela von Kügelgen intervjuar.
Finlandssvenska verandan 

Kl 14.30

Kjell Westö på Expressens scen
Kl 14.20

Robert Åsbacka och Kjell Westö: Romanen som samhällskommentar 
Genom fiktionen kan vi bättre få syn på vårt samhälle och oss själva. Den kan också hjälpa oss att förstå historien och kanske hindra oss från att göra om gamla misstag. Eller? Kjell Westö dyker ner i Finlands historias mörkaste år, 1941. Robert Åsbacka granskar nedmonteringen av det svenska välfärdssamhället. Hur ser författarna på sin roll som samhällskommentatorer? Pekka Heino intervjuar.
Finlandssvenska verandan 
Kl 15.30

Finlands sak är vår?       
Hur jobbar man i Finland och Sverige för att förbättra ungas läsvanor? Vad säger rapporterna, vad säger biblioteken? Bibliotekspedagog och författaren Julia Wickholm, aktuell med ungdomsromanen ”Kom hit”, samtalar här med Karin Wahlén, vd för PR-byrån Kult PR, författare aktuell med boken ”All PR är bra PR” och som arbetat som kulturcoach för idrottare samt Fredrik Rahka från finska förläggareföreningen om hur man kan skapa läslust hos unga.
Biblioteksscenen
17.00   

Skrivande liv 
Författarna Kjell Westö och Lena Frölander-Ulf lever i ett konstnärsäktenskap. Runt deras middagsbord samsas historier om både pälsdjur, ormar, grymheter och såriga människor. Hur arbetar man sida vid sida och hur ser skapandet ut i vardagen? Yukiko Duke intervjuar.
Skriva-scenen
Kl  17.30.

LÖRDAG 30.9

”Fina lilla krumelur, jag vill aldrig bliva stur”
Författarna Anna Takanen, Kjell Westö och Mark Levengood samtalar om att bli vuxen och om hur man beskriver vuxenhet. Är det skillnad mellan att växa upp i Sverige och Finland? Om att bli vuxen för tidigt. Hur påverkar konfirmation, värnplikt, studieliv? Och vad är barnslighet när man är vuxen? Programledare: Henrik Huldén.
SEMINARIUM, J1
Kl 10.00

Svensk-finsk frågesport med Mumin 
Ei saa peittää! Kom och damma av dina finskakunskaper med Mumins stora bildordbok som utkommer på svenska och finska! Ordglädje och fina muminpriser! 
En liten scen
Kl 11.00

Vad man måste glömma för att kunna leva vidare? 
Hannele Mikaela Taivassalo skriver i romanen Det förflutna återvänder om kärlekens förtvivlan. Agnes Lidbecks nya roman All min kärlek är en emotionell thriller som skildrar borgerligheten inifrån och som utspelar sig i en undergång som ligger nära vår egen verklighet. Tillsammans talar de om minnen man inte kan glömma, skärvor som inte kan sammanfogas. Ylva Perera intervjuar.
Finlandssvenska verandan 
Kl 12.00

Möt Kjell Westö!
Bonnierförlagens monterscen 
Kl 12.25

I min åldrande kropp
Sjukdom hänger som en skugga över Majgull Axelssons Svalors flykt och Hannah Lutz Selma. Och med sjukdom följer de oundvikliga tankarna på liv och död – och hur man ska leva medan man lever. I Svalors flykt kämpar psykologen Christel med en oväntad Parkinsondiagnos. Släktens aggressiva cancer har förföljt Selma hela livet. Den sjuka kroppen påverkar bådas relationer, livsval och medvetanden. Här möts de två författarna i ett samtal om liv och lust, sjukdom och åldrande, lett av Hannah Engberg.
SEMINARIUM, F2
Kl 13.00

Kärlek i krig och fred
Kjell Westö tilldelades 2014 Nordiska rådets litteraturpris för Hägring 38, en roman om hur storpolitiken inför utbrottet av andra världskriget grep in i människors innersta liv. Nu är Westö aktuell med en besläktad roman, Skymning 41. Skådespelaren Molly befinner sig på turné i Sverige med sitt teatersällskap samtidigt som Finlands vinterkrig rasar mot Sovjet. Hennes pojkvän är utsänd som journalist för att skildra striderna. När freden kommer försöker de lappa ihop sin relation, men snart tornar ett nytt krig upp sig. Kjell Westö samtalar om en kärleksroman och samhällskildring som utspelar sig i en tid, inte olik vår, där kriget färgar alla relationer. Gunnar Bolin intervjuar.
SEMINARIUM, J1
Kl 14.00

Troll i skogen och kroppen 
Finlandssvenska Hannah Lutz och danska Rasmus Daugbjerg skriver för en nordisk publik från Danmark där de bor. Deras nya romaner Selma och Troll tangerar båda teman kring öde, omsorg och tidens gång. Hur lever man med trollen i skogen och i kroppen? Annika Rabe intervjuar.
Finlandssvenska verandan 
Kl 14.00

Vägen till Nato
Nils Torvalds och René Nyberg besöker bokhandeln Lohrs Pocket MedMera. Tapani Ritamäki intervjuar.
Lohrs Pocket MedMera, Kapellplatsen 2, Göteborg
Kl 15.00

Kroppar som inte lyder 
Hannah Lutz och Ellen Strömbergs nya romaner Selma och Bli utan handlar om kvinnor och deras opålitliga kroppar. Ett samtal om vad man kan kräva av livet och om valen vi gör eller inte kan göra. Ylva Perera intervjuar.
Finlandssvenska verandan 
Kl 16.00

Cha, cha, cha Finland! 
Bilden av Finland i Sverige håller på att breddas. Tre författare som bidragit till det är bokaktuella Edith Hammar, Thella Jonson och Nilla Kjellsdotter. Är det äntligen dags för klichéerna att ge vika för något annat? Pekka Heino intervjuar.
Finlandssvenska verandan 
Kl 16.30

Julia Wickholm & Ellen Strömberg om att skriva för unga 
Julia Wickholms
roman Kom hit är en finstämd roman om den första starka attraktionen, och kärlekens och vänskapens toppar och dalar. Ellen Strömberg Augustbelönades i fjol för romanen Vi ska ju bara cykla förbi, en rapp, rolig och trovärdig berättelse om tonårstjejer. Hur gör de för att gå hem hos den allra kräsnaste målgruppen? Peppe Öhman intervjuar.
Finlandssvenska verandan 
Kl 17.30

SÖNDAG 1.10

Den queera staden 
Vem får plats i staden? Vem glöms bort? Vilka stadsskildringar berättar vi (inte)? Vems städer skildras i litteratur? Serietecknaren Edith Hammar talar med Milla Leskinen på Bögbibblan som har ett brett queer perspektiv på litteratur. Moderator: författaren Lina Bonde.
Finlandssvenska verandan 
Kl 9.30

Framtidens ekonomi
För drygt två miljoner år sedan upptäckte en apa att man kan byta en sak mot en annan. Första fröet till dagens globala ekonomi var sått. För att underlätta byteshandeln uppfann vi senare pengar och därefter banker. Idag är vår planet en stor basar där vi byter saker med varandra över alla gränser. Ekonomie doktor Kjell A. Nordström frågar sig i boken Apan och kapitalet hur framtiden ser ut för denna komplexa ekonomi som visat sig så sårbar. Han samtalar här med finlandssvenske finansmannen Björn Wahlroos, som kallats för Nordens mäktigaste bankman och nu är aktuell med sina memoarer Regnmakarna. Programledare: Karin Hübinette.
SEMINARIUM, J2
Kl 10.00

STORA NATODISKUSSIONEN 
Hur har vi efter årtionden av fredlig samexistens med Ryssland hamnat i en situation där alla kontakter är brutna? Europaparlamentariker Nils Torvalds och ex-diplomaten René Nyberg har brevväxlat om ett Ryssland som drivit Finland och Sverige till en åtgärd som tidigare ansågs otänkbar: ett medlemskap i försvarsalliansen Nato. Även natokritikern och professorn i filosofi, Thomas Wallgren, deltar i samtalet. Wivan Nygård-Fagerudd intervjuar.
Finlandssvenska verandan 
Kl 10.00

Nordens mäktigaste bankman 
Som ung kallade han sig marxist och ville göra revolution. Men det blev i finansvärlden som den frispråkige finlandssvensken Björn ”Nalle” Wahlroos åstadkom den största omvälvningen. När Finland genomgick en djup ekonomisk kris på 1990-talet var han med och omformade landets näringsliv. Som grundare och vd för investeringsbanken Mandatum satt han vid förhandlingsborden, där storföretag såldes, omstrukturerades och fusionerades. Nu är Wahlroos, som har kallats för Nordens mäktigaste bankman, aktuell med sina memoarer Regnmakarna – Ett slags dagböcker 1992–2001. Programledare: Philip Teir.
SEMINARIUM, G3:3
Kl 11.00

Om att teckna asroligt och allvarligt
Edith Hammar
är en av Finlands främsta serietecknare, aktuell i höst med serieromanen Portal. Hur jobbar Edith med sina bilder? Varifrån kommer inspirationen och hur funkar serieformatet som samhällskommentar? Moderator: Hanna Ylöstalo.
Serie och fantastikscenen
Kl 11.00

Konsten att håna 
Var går gränsen för vad man får teckna och vilken roll spelar teckningar i samhällsdebatten och som uttryck för press- och yttrandefrihet? Serietecknaren och konstnären Edith Hammar ifrågasätter och töjer på samhällsnormer genom sina bilder. Magnus Bard, illustratör och satirtecknare, är känd för sina politiskt kommenterande teckningar i Dagens Nyheter och aktuell med boken Och ofta var jag förbannad som samlar hans bästa teckningar. Ellen Ekman har ritat sin samtidskommenterande strippserie Lilla Berlin i tio år, och är aktuell med en jubileumsutgåva. Annina Rabe leder samtalet.
SEMINARIUM, G3:1
Kl 12.00

Vägen till Nato
Hur har vi efter årtionden av fredlig samexistens med Ryssland hamnat i en situation där alla kontakter är brutna? Europaparlamentariker Nils Torvalds och ex-diplomaten René Nyberg brevväxlar om ett Ryssland som drivit Finland och Sverige till en åtgärd som tidigare ansågs otänkbar: ett medlemskap i försvarsalliansen Nato. Tapani Ritamäki intervjuar.
Globala torget
Kl 12.20

Sverige, Finland och NATO 
Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 gjorde Sverige och Finland en helomvändning i NATO-frågan. Svenska freds- och skiljedomsföreningen tidigare ordförande Agnes Hellström, aktuell med boken Fredsfittan: Från alliansfrihet till natoansökan på 80 dagar, var ofta den enda kritiska rösten till ett svenskt NATO-medlemskap. Här samtalar hon med den finländske Europaparlamentarikern Nils Torvalds och Finlands tidigare Moskvaambassadör René Nyberg, som i sin bok Vägen till Nato analyserar Finlands och Sveriges väg till Nato, en väg som till slut inte blev gemensam. Programledare: Ivar Ekman.
SEMINARIUM, J1
Kl 13.00

Om att teckna asroligt, aktuellt och allvarligt 
Ulla Donner och Edith Hammar är två av Finlands främsta serietecknare, aktuella i höst med serieromanerna Den naturliga komedin och Portal. Hur jobbar de med sina bilder? Hur väljer de teman och varifrån kommer inspirationen? Hur funkar serieformatet som samhällskommentar? Annina Rabe intervjuar.
Finlandssvenska verandan 
Kl 13.30

Den queera staden 
Vem får plats i staden? Vem glöms bort? Vilka stadsskildringar berättar vi (inte)? Vems städer skildras i litteratur? Serietecknaren Edith Hammar talar med Milla Leskinen på Bögbibblan som har ett brett queer perspektiv på litteratur. Moderator: författaren Lina Bonde.
Stadens scen
Kl 14.30

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan