Låtlista för strömsöbor

Förlaget
Förlaget

Debuterande Rosanna "Spurgupoeten" Fellman berättar att hon ”bara lyssnade på störande punk” medan hon skrev dikterna till sin hyllade poesisamling Strömsöborna. På begäran av FRLGT valde hon i stället att ”slänga ihop nå skräp” att njuta av medan man läser boken, en samling låtar som hon associerar vissa karaktärer och diktsviter till. Scrolla ner på sidan för hela låtlistan på Spotify. Varsågoda!

Evert Taube: Sjösala vals (1941)

Begravningen 
”Havet och idyllen som dör ut på ön vid Begravningen läses bra med Evert Taube i bakgrunden. Jag valde Sjösala vals för att den påminner mig om de gemensamma allsångsstunder som ännu existerar ute i skärgården.”

Eppu Normaali: Poliisi pamputtaa (1978)

Poliisi ajaa sinisellä autolla 
”Den här diktsviten har redan i den fysiska texten med sig lyrics ur nämnda låt. Personen är studerande och inte så förtjust i polisen, lever i den tradition som just Eppu Normaali var en av frontfigurerna av, låten förmedlar de åsikter om anti-polis och punkfiilis som karaktären lever inom.”

Silvana Imam: Vikken då (2019)

Manteln 
”Manteln är en monolog av en person som berättar om de övergrepp hen varit med om. Manteln är ett sorts metoo tal. I Manteln nämns “kulturgubbar” och hur män tar sig friheter över unga kvinnors kroppar. Även i Imams låt Vikken då kritiseras kulturmän och är en metoo låt = 100% match.”

Dolly Parton: 9 to 5 (1980)

Glada vi till arbetet gå
”Den här låten är kanske lite övertydlig hmmm.. Nåjo, Partons klassiker blir ännu mer ironisk när man läser Glada vi till arbetet gå.”

Beyonce: Single Ladies (2008)

Händer
”Singeltjejen som får meddelanden från 247 Tindermatches dansar såklart till tonerna av Beyonces Single Ladies. Jag ser tydligt framför mig hur hon (karaktären) dansar i sina nyinköpta strings på dansgolvet för att hitta ett ligg.”

Leevi and the Leavings: Matkalla Motowniin (1996)

Kalendern
”Mamman som snart får ett sammanbrott blir kallad till “meidän mutsi on levoton strutsi” i Leevi and the Leavings låt Matkalla Motowniin. Mamman som försöker sitt bästa men som aldrig är tillräckligt och istället blir till en lite skojig karaktär i en låt. Liksom hon är en karaktär i Strömsöborna.”

Lady Gaga: Born this way (2011)

Störd
”Nååå, tycker det här är så obvious och jag börjar bli lejd att göra den här listan nu men Störd handlar om en karaktär med funktionsvariation. Gagas Born this way handlar om att acceptera sig själv som man är, vilket också personen i Störd försöker.”

______

Här ligger alla låtarna i en Spotifylista!

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan