Höstlovet lanseras som läslov

Förlaget
Förlaget

Att resa i böckernas värld är både utvecklande och miljösmart – och billigt. Men ska vi nå barnen med budskapet att böcker hör till höstlovet, måste också föräldrarna tycka att läsning faktiskt är coolt. På Förlaget firar vi läslov med massor av boktips för stora och små. Med koden LÄSLOV får du 25 % rabatt på samtliga titlar i vår webbshop under hela oktober månad.

Vid Åbo bokmässa i helgen lanseras ett mycket glädjande initiativ av (nu mammalediga) kulturminister Annika Saarikko (C) och förläggarförbundet Suomen Kustannusyhdistys då man utlyser höstlovet 2019 till läslov, och uppmanar eleverna och familjerna att tillbringa uppbrottet i höstterminen i skrivna berättelsers sällskap. 

Att läsa tillsammans är bland det finaste man kan göra med  – och för – sina barn, och det är dessutom praktiskt taget gratis. Höstlovet, som för många innebär en traditionell familjeresa till Stockholm eller varför inte lite längre bort, får i egenskap av läslov en helt ny dimension – ett ekologiskt hållbart sätt att resa till nya världar. 

Förebilden till årets satsning kommer från Sverige där Läslovet – årets roligaste vecka arrangerats sedan 2015 och vuxit i antal evenemang för varje år. Fokus ligger också, som namnet antyder, på just läsning, och inte nödvändigtvis bara böcker. “Läsning är som ett grävlingsgryt, det finns många ingångar till det”, skriver den svenska läsrörelsen och påpekar att man inte behöver börja med existentialistisk 1800-talspoesi eller ens åttahundra sidor Harry Potter. Det går lika bra att leda in barnet i läsandets värld via tecknade serier, sportbloggar, låttexter, filmmanus eller varför inte kokböcker, om det råkar intressera. 

I det svenska läslovet deltar elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag, och det är nyckeln till en lyckad kampanjvecka också för Finlands del – att engagera en bred palett arrangörer och sponsorer, skapa ett positivt budskap kring läsning och driva en aktiv och synlig kommunikation, såväl om de enskilda evenemangen som om läsningens högre syften. 

För barnen ska höstlovet kännas som en ledighet från skolan och inte en arbetsvecka, och här ligger den stora utmaningen för arrangörerna. Hur få de skoltrötta barnen att betrakta läsning som en avkoppling och ett mål i sig, och inte något som bara måste göras innan man får sätta sig och spela Fortnite igen? 

En särskilt viktig fokusgrupp för läskampanjer är föräldrar som skulle vilja läsa mer, men där läsning inte vanligtvis utgör en naturlig del av familjens vardag. Här behöver föräldrarna stöd, inte bara med att hitta lämpliga och intressanta böcker för ungarna, utan kanske med att själv våga kliva in i böckernas värld igen. 

Den kan i många fall vara en plats man själv inte rest till sedan den egna skoltiden. 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan