Rosanna Fellman: Förrådsutrymmen – en diktsvit

En nyskriven diktsvit av Rosanna Fellman i FRLGT:s serie #Decamerone2020.

Drickbart

Du har sagt att när du ser min reve
tänker du inte ens på att jag ibland har ripuli.

Det är väl lite så kärlek fungerar,
man filtrerar skiten till någonting drickbart.

 

~

 

Vet du när man är på en dejt där man på förhand tänkt att ”det här är mitt nya liv, mitt nya jag som inte ska förstöra för mig själv” och dejten går bra för att du har städat undan alla andra dejter som gått fel. Du har städat undan dina misstag. Det är bra så här, lika bra så här säger dina kaverin nu när du dejtar en kille som är helt normal, inte som de tidigare som sett ut som att de studerat filosofi och fått ett mental breakdown och därefter börjat bo under en bro, de där som din pappa kallat till dina hejdukar. Så när du hittar dig själv en dag med att prata med din mamma om hur man ska laga bra britakaka, står din nya kille med din pappa ute vid garaget, din pappa håller i ett måttband och de har på sig arbetshandskar, ingen av dem kan bygga men likväl står de där och mäter, din nya perfekta kille låter mest din pappa bestämma för han vet hur det ska vara, din mamma ser på din nya kille, halva köket är nerklottad av britakaka och din mamma säger ”det är så bra att han ser ut som en bra kar, en riktigt stilig egenföretagare ser han ut som” medan din nya perfekta kille äter britakaka funderar du över om du någonsin igen kommer att göra ett misstag. Vet du den känslan?

 

~

 

”beskriv mig”

Du säger saker som:
Dina fräknar är utsprängda i ditt ansikte,
solens spott förgyller din existens
Jag önskar att jag kunde äta dina fräknar,
utan att det blev kannibalism.
för att beskriva mig

Jag säger saker som:
Där ryggen övergår i reve.
för att beskriva dig

 

~

 

Vet du då man får något sorts tråkighetsanfall hemma och måst springa ut till ån för att dricka femton ölburkar och sen hänga med någon halvbekant vid en fyllobar där man bjuder på öl åt folk fastän man inte ens har tillräckligt med pengar och man gör så för att man är dum i huvu och allt dummare blir man för att mitt i allt är klockan halv två på natten och då ser man plötsligt sin Tindermatch utanför sagda fyllobar (egentligen har man skickat femton meddelanden åt femton olika karar om att man vill att de ska komma och knasa en och då tillslut så nappa nu den här ena lyckliga) så då far man och knasar den här karn till nån kämppä som ligger helt uppåt helvete och man ser inte ens på varandra när akten sker för att enda jag tänker på är om pengarna räcker till mat imorgon eller om jag måst lura den här karn till att köpa mat åt mig imorgon för att annars vet jag inte om det blir nåt ätet den dagen. Vet du den känslan?

 

~

 

Unread message

Nu börja jag tänk på när jag var kär i
och skicka helt desperata meddelanden

Minns du då jag var kär i

Alltså varför sa ni int mot då jag höll på att spåra ur

Joo,joo nog vet jag, men int lyssna jag

Jag var ju på väg till hennes jobb
jag var ju på väg till

Int kan man fara till
nä det var nog

Jag tänkte på att jag int förstod

Nä, jag var förblindad av den där upphöjda bilden av

Det var väl så jo

Nä int har jag haft kontakt

Jag vet inte vem hon är på riktigt egentligen
brydde mig bara om det föreställda

Nä det var nog hemskt när

Hemskt när jag var enda som sa ja

 

~

 

Vet du då man alltid har dejtat män men så går det bara inte längre för att de alltid behandlat dig skit det är liksom ingen skillnad det blir ändå till samma lass att bära och jag utnämner mig själv till förhållandets Quasimodo för att jag inte längre kan gå upprätt det är en vätskefylld blåsa i formen av en kuk ovanpå min rygg som ropar ”enemmän, enemmän vaan” och det finns inget mer att ta, så då ger man det som inte är ens eget längre, man tar av andras lycka, för att få vara kvar, för att få vara den som kan säga ”annoin enemmän vaan”. Vet du den känslan?

 

~

 

Daddy

Du sa en gång att jag är din daddy
daddy viskade du

Jag blev så paff att jag utbrast
vad är grejen med att alla är
så fascinerade av BDSM
och incestuöst sex

Och du sa
daddy

Jag blev ännu mer upprörd och skrek
Är hela det här förhållandet ett roleplay?

Daddy
viskade du när du såg hur arg jag var

Men jag är ju kvinna!
Är det här sexigt?
Att jag leker någon sorts
Maktutövare med en ridpiska?

Och du sa
mommy

 

~

 

Vet du den känslan när du ligger på vessagolvet och räknar i huvudet ettusen euro som jag skulle be-tala för att slippa härifrån tvåtusen euro som jag skulle betala för att slippa härifrån tänker jag medan katten jamar på andra sidan dörren katten vet inte vem som är trygghetens tjugofemtusen euro medan min Iittala serie som jag samlade på när jag var tonåring nu åker trettiotretusen euro i golvet han ropar hur kan du vara så här varför är du så här du flirtar med andra män säkert åttiosjutusen euro säkert har du varit med hundrafemtiotusen euro åker serveringsfatet som jag brukar servera bulla från åt din mamma med hundranittiotvåtusen euro skriker du jag tar hand om oss jag har alltid gjort det du har tagit hand om ditt jag tar hand om tvåhundrafyrtioniotusen euro till dig och jag vet nog vad du gör på de där festerna alla satans selfies varför tar du selfies med ditt ex som säkert betalar dig med trehundratrettontusen euro jag borde ha tänkt efter jag borde ha tänkt efter före jag tog en bild med femhund-atusen euro rasslar det om min väska jag hör hur han river sönder mina dagboksanteckningar som är värda mer än sjuhundraåttiotusen euro han läser högt ur texten om hur jag vill någon dag få euro i lön så du tror sånt så du tror att du ska knulla dig till pengar knulla dig till en miljon euro på vessagolvet. Vet du den känslan?

 

~

 

02:53

Varför ser hon på mig så där

Det kan int stämma, slut nu

Nee jag vågar int gå fram
Vad gör ni

Varför gör ni så här mot mig

Nee jag vågar int

Varför gör jag så här mot mig själv

Tycker ni att jag kan göra så?
Vad ska jag säga då?
Men kan jag faktiskt bara fara dit?
Ja, jag vet att jag kan få vem som helst

Nu far jag
Huhhu nu far jag
Tack för tsemppiä!!

Nee varför gjorde jag så
Nee jag kan int lugn ner mig, se er i röven!

Göm mig snabbt häll sprit nerför min hals ta mig till vessan tryck ner tobak nerför min hals skrik om mina tankar till de rätta måla om mina läppar så att jag kanske säger rätt ord nästa gång
Ni måst få bort mig härifrån

ska skriva en instagrampost om hur najs det är att vara singel imorgon i krapula
så att jag kommer över det här

 

~

 

Vet du då man håller på att hångla i soffan och det är såpass nytt att man inte riktigt vet hur det kom-mer gå men inte tillräckligt nytt för att man ska treva sig genom början man vet hur det redan lite brukar gå men man vet inte ännu om hela varandras historia så man ser sig om för hitta saker om den andra och det trevas med händerna det trycks och rycks och håret fastnar det gnuggas i en oändlighet det händer ingenting det smeks och spottas och gungas i en oändlighet och det händer ingenting men trots att det inte händer någonting så ler ögonen mot varandra det gör ingenting min arm rör din historia och det gör ingenting att det inte gick för nån av oss idag det gör ingenting för jag tror att jag älskar dig trots din historia. Vet du den känslan?

 

~

 

Jagjagjag

Jag:
Jag är så ensam, ingen bjuder någonsin ut mig
det är synd om mig varför ser ingen mig
Jag har bara en katt och kompisar och ingen som älskar
jag dör ensam

Jag när nån bjuder ut mig:
Varför skulle jag gå med på att sitta och låtsas som att jag vill
hålla käften för att inte behöva tänka genom mina tankar
Jag dör ensam

 

~

 

Vet du den där känslan då ens kaveris kaveri frågar om varför du är tillsammans med nån vanha ukko och jag skojar om att det är för att jag tycker om setämiehiä och den här kaverins kaveri blir helt chokobananen för att hen aldrig hållit handen med nån som är mer än tre månader äldre man ska inte vara med nån som är mer än högst tio år äldre än en själv det är en sorts outsagd regel när man är kvinna och kaverins kaveri säger att det är perverst PERVERST då det är femton år mellan var han inte och drack hembränt när du föddes ungefär det är PERVERST det är nog helt chockerande att man ska måst se oss tillsammans och jag säger något om nivåer av mognad och neuroavvikelse och patriarkal struktur som påverkar mognad och det är så perverst att det är chokobananen över det hela och jag tycker det är ganska roligt att vara pervers. Vet du den känslan?

 

~

 

Förrådsutrymme

Det är vackert att kunna
se en annan människa i ögonen
och tänka att
ja, jag vill bli grälande med dig som medelålders
när vi ska rensa ur
förrådsutrymmet


Rosanna Fellman (f. 1995) är estradpoet som debuterade med diktsamlingen Strömsöborna på Förlaget 2019.