”Så oerhört viktigt att bokmässan blev av!”

”MÄSSA!!! På riktigt alltså, med samtal och människor och möten. Det var efterlängtat och svårt att tro på innan den verkligen drog igång.”

Så skrev författaren Mia Franck om Helsingfors bokmässa som i helgen återkom i stor stil efter corona-pausen ifjol, då hela tillställningen hölls som online-evenemang. Visserligen sjönk antalet besökare från ca 90 000 under rekordåret 2019 till drygt 50 000 i år. Enligt direktören Ronja Salmi var det bland de äldre besökarna som bortfallet var som störst, men de som kom var däremot fulla av energi och förväntan. Och lite oro kryddat med hämndlystnad – nu avslutar vi den här pandemin, liksom.

Förlagets gäng på Helsingfors bokmässa 2021.

Enligt Franck kunde man notera bortfallet av besökare, vilket också berodde på att mat- och vinmässan inte sammanföll med bokmässan i år. Men kvantiteten ersattes av engagemanget: ”De som i år trampade på bland montrarna stannade och lyssnade, köpte böcker och bad om signeringar. Som författare är det ju det man vill när man har en ny bok ute – att någon vill säga något åt en, efter att man pratat. Min känsla är att folk verkligen längtat efter både pratet och läsandet.”

Samtalsämnen på mässan var pappersbristen, snabbupplagor och naturligtvis pandemin. Många bar ännu munskydd och hur man hälsade på varandra varierade stort. En del var okej med att kramas som hälsning, andra nöjde sig med ett hej.

”Det som jag tänkt på en hel del är alla dessa som sitter/står och säljer, den orken – tufft. Samt alla moderatorer, hur de lugnt styr samtal och lyckas knyta ihop både enkla och svåra föreningar. Mäkta imponerad och glad blir man som författare över allt det som görs för att man själv ska kunna koncentrera sig på att bara befinna sig på scen och formulera det där man ville försöka få sagt om det man jobbat med”, berättar Franck.

För förlagen är mässorna en viktig del av årets total omsättning. Förlagets försäljningschef Alexander Kråkström noterade liksom Mia Franck att vin- och matmässans bortfall sannolikt påverkade besökarantalet, men trots att publiken nästan halverats kom man upp till ca två tredjedelar av normal mässförsäljning. ”Vi tänkte i förväg, att om vi kommer upp till 2/3 av 2019 års försäljning, så är det skitbra. Och det gjorde vi”, säger Kråkström som också i övrigt tyckte det var bra stämning på mässan. ”Folk var väldigt glada över att den blev av.”

Och det var länge oklart huruvida Helsingforsmässan skulle bli av. Enligt Ronja Salmi jobbade man under planeringen konstant med tre olika scenarier: normal mässa, digimässa och hybrid. Bokmässan var den enskilt och överlägset största begivenhet som arrangerats inomhus i Finland sedan corona-pandemin utlystes. På det mentala planet var det oerhört viktigt att det blev en så normal mässa som möjligt – inte bara för bokfolket, utan hela nationen. Skyggheten för varandra måste skakas bort. Läs gärna Minna Lindebergs berörande prosadikt om hur hon övervann sig själv och lämnade corona-tillvaron för bokmässan. Och hon ångrade sig inte.

Vi ses nästa år igen <3

________

(Titelfoto: Jaredd Craig)

Minna Lindeberg: Som ett urtids djur på Bokmässan 2021

Minna Lindeberg

Nu börjar ”årtusendets viktigaste bokmässa”

Förlaget

Förlagets program på Helsingfors bokmässa 2021!

Förlaget

Digi eller bokmässa? Ja, tack!

Janne Strang

Finn fem fenomen!

Förlaget

Bokmässan-bingo för Helsingfors 2019

Förlaget

Skugga och svalka vinner Svenska Yles litteraturpris 2021

Förlaget

Här är Förlagets höstkatalog 2021

Förlaget