Janne Strang: Yoast, ChatGPT och Generation X

Janne Strang
Janne Strang

Mycket har sagts om den nya botten ChatGPT som kan producera text som om den var mänsklig. Det tycker vi i Gen X inte att den är.

NÅGONSTANS INNE I publiceringsplattformen som den här texten är skriven på bor en riktigt hjälpsam hustomte. För varje mening och stycke jag skriver finns den där och ger mig goda råd. När jag skriver för långa stycken eller meningar visar den upp en sur, rent av ilsken, knallröd emoji. Det betyder att min text är ”oläsbar”.

Så gott som alla texter vi någonsin publicerat här på FRLGT är oläsbara. Tycker den.

”69,2 procent av dina meningar innehåller fler än 20 ord, vilket är mer än det rekommenderade maximum på 25 procent. Försök korta ner meningarna!” säger den och erbjuder vänligen en länk till en snusförnuftig artikel som handgripligen – och i tillräckligt korta meningar – förklarar varför jag inte ska skriva så långa meningar, och hur man gör för att korta ner dem, utan att innehållet förvrängs.

Yoast, som den här tomten heter, känner igen och förmanar en styvmoderligt när man skriver för många meningar i passiv form, och påpekar när fraser saknar övergångsord. Den hojtar till om man börjat flera meningar i rad med samma ord, och rekommenderar en att stryka komplexa eller ”svåra” ord.

SKRIVER MAN PÅ något av de stora världsspråken i stället för, som vi, på ärans och hjältarnas, kan man för varje artikel få en Flesch Score på en skala mellan 0 och 100 som berättar hur enkel texten i fråga är att läsa. ”Det kan göra dina läsare glada.”

Yoast vet också att många av oss som skriver professionellt, typ copywriters, journalister och författare, kan vara lite skeptiska till konceptet ”läsbarhet”, och att många av oss tycker att man kompromissar sin egen skrivfärdighet och personliga stil genom att följa dens förmaningar. Men, säger Yoast, alla läsare gagnas av klarspråk. ”Ju simplare ditt språk är, desto högre chans för att budskapet når fram […] Yoast hjälper dig att skriva bästa möjliga content för just din publik.”

Kort sagt är Yoast en interaktiv manual för hur man skriver för folk som inte vill läsa.

Kort sagt är Yoast en interaktiv manual för hur man skriver för folk som inte vill läsa. Yoast betraktar texter som enbart funktionella och strävar efter att få oss att likforma dem enligt en generisk mottagare, så att avsändarens egenheter raderas och bara det rena budskapet kvarstår, otvetydigt och korrekt. Och allt det är ju toppen om man skriver texter som ska sälja en produkt eller informera om något konkret. Men rätt så värdelöst, kanske till och med skadligt, när man skriver för läsandets skull. För att berätta något om en själv, för att väcka reaktioner, för att insinuera något, eller låta tomheten tala och vilka alla klyschor det nu finns för de där sprickorna i språket där ljuset flödar in. Vi talar förstås om vitt skilda saker när vi talar om litterärt skrivande för läsnjutning, och funktionell text för att att klarera saker.

NYLIGEN LÄSTE JAG en skakande artikel om hur min Generation X har tappat greppet om tillvaron, även om vi inte fattat det ännu. I den nya tiden finns det inte längre plats för ironi och innuendo – nu är det allvaret som regerar. Individualismen och satiren är döda, och vi är ett gäng flabbande apor bland seriösa människor. Själva existensen är inte längre, som den alltid varit för oss, bara ett absurt skämt. Livet är nu något man ständigt ska våndas över, vårda ömt och lägga till rätta.

Själva existensen är inte längre, som den alltid var för oss, ett absurt skämt.

På något sätt ligger den här utvecklingen helt i linje med Open AI:s nya chatbot ChatGPT och den lillgamla svada som den spyr ur sig när man promptar den med en fråga. Sakliga och korrekta meningar, kort och koncist, utan tvetydigheter eller dolda meningar. Som en digital Bror Duktig. Och plötsligt förstår jag också varför jag irriterat mig så fruktansvärt på Yoast – den saknar ju precis alla de där kvalitéerna som Gen X uppskattar.

DET FINNS SANNOLIKT en djupare och mer allvarsam slutsats att dra här om tingens tillstånd och utveckling, men jag nöjer mig för denna gång att vara match maker: Kunde vi få ChatGPT och Yoast att gå på date? Jag känner på mig att de här två digitala hustomtarna har alla förutsättningar att bli bästa vänner – kanske till och med något mer? ChatGPT kan skriva sina väldisponerade och övertydliga artiklar, och Yoast kan ge dem alla en grön, glad smiley.

Jag kan föreställa mig de här kropplösa hyperintelligenserna bygga bo någonstans i utkanterna av cyberrymden, producera oändliga mängder texter utan tuggmotstånd och själ, och betygsätta dem med guldstjärnor i en oändlig, symbiotisk harmoni.

Och så kan de gärna lämna texter ämnade för människor att skrivas av oss människor.

______________

Janne Strang är kolumnist, copywriter och kurator för FRLGT, och en allt mer sur Gen X:are. Mera oläsbara texter av Janne och våra andra – också yngre och allvarligare – skribenter hittar du här nedan och på FRLGT. (Foto: Hello I’m Nik, ironiska hjärtan: Janne Strang)

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan