Janne Strang: En bomb slog ned i schackvärlden

Janne Strang
Janne Strang

Konflikten mellan världsmästaren i schack Magnus Carlsen och hans unga nemesis Hans Moke Niemann eskalerade i måndags till ohållbar nivå. Nu väntar schackvärlden på en förklaring varför mästaren gav upp matchen efter bara ett drag.

DEN FJÄRDE SEPTEMBER 2022 skälvde schackvärlden. Epicentret var St. Louis Chess Club i Missouri, USA och turneringen hette Sinquefield Cup. På ena sida om brädet satt den 19-årige amerikanen Hans Moke Niemann med svarta pjäser, på den andra världens ohotade etta Magnus Carlsen från Norge. Prissumman låg på 350 000 dollar.

Magnus Carlsens, 31, karriär och talang är fullständigt otroliga och han vet om det själv. I en intervju med podcastern Lex Fridman nyligen utsåg han sig själv – eller rättare sagt sig själv för några år sedan – till den bäste schackspelaren genom tiderna. Han har inte nödvändigtvis fel.

I en intervju nyligen utsåg Magnus Carlsen sig själv till världens bästa spelare genom tiderna.

Schackvärlden har visserligen sett några riktiga giganter kring brädet under den moderna eran, som började med upplysningen i slutet av 1700-talet – sällsamma och unika talanger som Paul Morphy, Mikhail Tal, Alexander Alekhine, José Raùl Capablanca, Mikhail Botvinnik, Bobby Fischer eller Garri Kasparov för att nämna några. Men ingen av den gamla tidens stormästare har kommit så nära ”omöjliga” 2900 poäng i ELO-rating som Carlsen gjort, eller så suveränt dominerat alla tre genrer av schack – classic, rapid och blitz – i över tio år. Med Carlsens genombrott startade en helt ny era av schackintresse, inte bara i Norge, och den vision som Fischer under sin tid hade för schackvärlden – höga prissummor, global uppmärksamhet, glamour och respekt för sporten – har under Carlsens tid infriats med råge. Före Carlsen hade varit det så gott som otänkbart att en världsmästare i schack skulle umgås med film- och rockstjärnor eller rankats i samma klass som mästarna i sexiga idrottsgrenar som tennis eller fotboll. Men Magnus är något så ovanligt som en socialt kapabel och charmig schackmästare, en naturtalang som trots ett uppskattat IQ på 190 verkar trivas i bruset och spotlighten med eliten. Och den som följt hans schackspel vid sidan av kändisskapet vet att det finns gedigen substans bakom han framgång. Som ingen annan kan Magnus Carlsen pressa vatten ur en sten, tvinga fram en vinst eller remi ur synbart dödläge, och finna det där avgörande draget som får kalla kårar att gå längs ryggen på åskådarna. Det är klart att unga talanger som tillbringat sin barndom och uppväxt med näsan i schackböcker vill bli som han. Vissa vill det till varje pris. En av dem är Hans Moke Niemann.

Niemann föddes i San Francisco i juni 2003 till hawaiiansk-danska föräldrar och tillbringade sina tidiga år i Holland, innan han som tioåring gav upp sin andra passion, tävlingscykling, och familjen återvände till USA för att satsa allt på Hans schackkarriär. Under sena 2010-talet gick Niemann från klarhet till klarhet, en självutnämnd ”chess bomb living out of a suitcase” som ifjol av internationella schackförbundet FIDE äntligen tilldelades den eftertraktade titeln stormästare. (Och ”chess bomb” är inte helt fel, det finns åtminstone ett underhållande videoklipp där Moke Niemann tappar fattningen totalt efter ett misslyckat spel.) I mars 2022 lyckades han ta sig in bland världens hundra bästa spelare och efter en första överraskande seger mot Magnus Carlsen i årets Crypto Cup vann Niemann också allas uppmärksamhet med sin hyperarroganta post-match intervju som bestod av endast en mening som redan blivit ett mem: Chess speaks for itself.

ATT DEN FATTIGA och deprimerade mellanvästernstaden St. Louis skulle bli USA:s nya schackmecka var det få som hade trott för tjugo år sedan, men 2008 grundade den lokala multimiljonären och filantropen Rex Sinquefield St. Louis Chess Club, en uppstickare i den amerikanska schackvärlden som stulit initiativet av de anrika klubbarna i kulturstäderna vid kusterna. För sitt engagemang för den lokala ungdomen och sitt bidrag till schackvärlden utsågs St. Louis av amerikanska senaten 2013 till landets officiella schackhuvudstad, och klubben har vid sidan om sitt sociala arbete fortsatt arrangera storturneringar, välkomna världsstjärnor och dessutom inrättat ett aktivt mediecenter för schacknyheter. Sedan 2015 har man varit den amerikanska värdklubben för internationella Grand Chess Tour, och det var i denna årliga Sinquefield Cup som schackbomben Niemann briserade.

Efter ett par sub-optimala drag av världsmästaren började hans position rasa samman och vid drag 57 var skrällen ett faktum.

Carlsen som inte förlorat en match med vita pjäser på över två år inledde spelet med en för sig rätt ovanlig öppning, i hopp om att överraska ”nybörjaren” Niemann. Men den unge amerikanen spelade precist som en maskin i över tjugo av de inledande dragen, och efter ett par sub-optimala drag av världsmästaren började hans position rasa samman. Vid drag 57 var skrällen ett faktum. Carlsen gav upp spelet, steg upp från bordet och försvann. Han dök inte heller upp till sin följande match, utan lämnade St. Louis och drog sig ur hela turneringen. Det enda livstecknet var en kryptisk tweet där han tackade arrangörerna och lovade återkomma till St. Louis en annan gång. Bifogad fanns en videosnutt med fotbollstränaren José Mourinhos kommentar efter en oväntad förlust: ”Jag föredrar att inte säga något. Om jag säger något hamnar jag i stora trubbel. Stora trubbel.”

Det var uppenbart att Magnus insinuerade att Hans Moke Niemann på ett eller annat sätta hade fuskat i spelet, men hur det skulle ha gått till var det ingen som kunde förklara. Hade någon i Carlsens läger läckt öppningsförberedelserna till Niemann? Eller hade Niemann, vilket kufen Elon Musk också skämtade kring, haft en radiomottagare i rumpan som sände hemliga signaler till honom? (Ja, det var en teori som diskuterades allvarligt.) I en väldigt lång och pratig intervju efter segern berättade Niemann att det faktiskt var ett ”löjligt mirakulöst sammanträffande” att han dagen för matchen råkat studera följderna av just den rätt ovanliga spelöppning som Carlsen valt: ”Jag minns inte ens varför jag studerade just den”. Att Niemann också påstod att Carlsen spelat samma öppning i en match 2018 har det inte hittats bevis för, och hans kaotiska analyser i intervjun överlag lämnar inte tittaren helt övertygad om hans oskuld. Niemanns försvarare påpekade att den ovanliga öppningen trots allt ledde till en position som är mer väl känd, och att det faktum att även Niemann gjorde några sub-optimala drag i matchen skulle vara tecken på att han inte hade hjälp av en dator.

Dramat tillspetsades ytterligare av att schakvärldens ledande streamer amerikanen Hikaru Nakamurasin Youtube-kanal berättade att Niemann som 16-åring åkt fast för att ha fuskat med hjälp av schackdator i en onlineturnering. Niemann erkände: ”Jag var ung, överambitiös och dum. Ja, jag har fuskat i onlinespel men aldrig over the board.” Carlsen teg och Niemann anklagade honom för att vara en dålig förlorare som skäms för att han fumlat mot en uppkomling som han själv, och att Carlsen nu försökte rädda sitt rykte genom att smutskasta Niemann.

”Jag var ung, överambitiös och dum. Ja, jag har fuskat i onlinespel men aldrig over the board.”

Hans Moke Niemann

Segern mot Carlsen den 4 september skickade Niemann över den ”magiska gränsen” av 2700 ELO-poäng och gjorde honom till blickfång för hela schackvärlden. Efter inledande skepsis och med ”alla” emot sig har Niemann under senaste två veckor långsamt vunnit mer sympatier, mycket tack vare att Carlsen fortsatt tjura och tiga i offentligheten.

I MÅNDAGS MÖTTES de två igen. Nu i Magnus Carlsens ”egen” online-turnering kallad Julius Baer Generation Cup. Schackvärlden gnuggade händer. Ett sådant här drama hade man inte upplevt sedan den pinsamt beryktade ”toiletgate” 2006 där ryske stormästaren Vladimir Kramnik väckte misstankar om fusk genom att ”överdrivet ofta” frekventera toan medan spelet pågick. Hade han installerat en dator på tuppen? Det antydde åtminstone motståndaren Veselin Topalov från Bulgarien, men lyckades inget bevisa. Spelarnas privata toaletter byttes hur som helst ut mot ett gemensamt badrum och Kramnik vann matchen, trots allt. Han har sedan dess vägrat skaka hand med Topalov. Det är allvarliga saker att anklaga någon för fusk och kan man inte bevisföra bör man hålla tyst. Annars hamnar man i stora trubbel. Stora trubbel.

Men nu skulle det alltså slå blixtar. Online. Den första att öppna sin stream var Niemann, som den här gången skulle spela med vita pjäser. En stund senare öppnade också Carlsen sin kamera, och efter en kort psykpaus öppnade Hans Moke Niemann med 1.d4 – samma drag som Carlsen öppnat med i skandalmatchen två veckor innan. Carlsen svarade med Nf6 – samma drag som Niemann hade svarat med. Och Niemann fortsatte med 2.c4 – igen en spegelbild av Carlsens drag från den inflammerade dusten. Var det det som fick Carlsen att plötsligt koka över, eller hade han planerat det hela, men plötsligt slocknade hans kamera och matchtavlan visade 1-0 till Niemann. Världsmästaren gav upp spelet efter endast ett drag! Liknande upptåg har knappast någon sett på elitnivå, inte ens under den legendariska Kalla kriget-matchen mellan en obstinat Bobby Fischer och Sovjetmästaren Boris Spassky i Reykjavik 1972. (Boken Bobby Fischer goes to war och filmen Pawn Sacrifice berättar den absurda historien!)

JULIUS BAER GENERATION Cup streamades förstås av alla de stora schackkanalerna på Youtube och det är sannolikt att en match utanför VM-turneringarna aldrig haft så stor publik online. Och det är nog aldrig man sett så mållösa referenter och kommentatorer. Vad hände, liksom?

Tappade Carlsen fattningen i stunden eller var hans beslut att inte spela mot just Niemann medvetet och planerat? Ännu vet ingen och i skrivande stund har varken Carlsen eller Niemann kommenterat fiaskot. Carlsen har meddelat att han inte ger några intervjuer under Julius Baer, vilket i sig är oerhört, men hans tysta anklagelse om att Niemann är en fuskare kan inte längre ignoreras. Med sin enmansshow i måndags pressade han situationen till sin spets, och nu är det många som kräver honom på bevis eller åtminstone en förklaring, i det minsta en ursäkt till turnéarrangörerna.

Niemann lär få vänta på sin ursäkt. Tills vidare verkar det som Carlsen ironiskt nog gör precis som Niemann själv uttryckte det efter sin första seger mot världsmästaren – spelet talar för sig själv. Men vad säger det?

_____________

Janne Strang är kolumnist och kurator för FRLGT och hobbyintresserad i schack. Du hittar honom på chess.com under användarnamnet jannestrang. (Foto: GR Stocks, bildbehandling Janne Strang)

  

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan