Förlaget på Helsingfors bokmässa 2023!

Förlaget deltar i Helsingfors bokmässa 26-29 oktober med över 30 författare och illustratörer samt massor av böcker och programpunkter!

Besök oss i vår monter 6s20 för finfina böcker och erbjudanden! För dig som inte kan besöka mässan fysiskt erbjuder vi – 20 % rabatt på alla normalprissatta böcker i vår webbshop med koden BOKMÄSSA2023 fram till den 30 oktober.

Helsingfors bokmässa har öppet torsdag – lördag kl 10-20, söndag kl 10-18. Se hela mässans program här! Våra författare signerar i regel sina böcker i Förlagets monter efter framträdandet! Följande författare deltar: 

Annika Sandelin: Att vara Yoko och Hemligt och himla normalt
Linda Bondestam & Laura Ruohonen: Konkarongen
Lena Frölander-Ulf: Rafsa Vildpäls
Wenzel Hagelstam & Dan Kronqvist: En antikhandlares memoarer
Fredrik Sonck: Freja och huggormen
Ted Forsström & Åsa Lucander: Snälla Stella, sluta skälla!
Jenny Lucander: Freja och huggormen och Vad bestämmer jag?
Sanna Sofia Vuori: Lejon kommer
Sofia Torvalds: Kaféet
René Nyberg & Nils Torvalds: Vägen till Nato
Kjell Westö: Skymning 41
Hannele Mikaela Taivassalo: Det förflutna återvänder
Sakari Siltala: Högt spel
Edith Hammar: Portal
Julia Wickholm: Kom hit
Staffan Bruun: Vinet brinner
Simon Ventus: Den som offrar sig
Hannah Lutz: Selma
Mikaela Strömberg: Rågången
Patrik Berghäll: Slaget om Bengtskär
Peter Mickwitz: Misslyckad i en uggla
Ralf Andtbacka: Dürers hare
Lina Bonde: om er mamma & om mig
Henna Johansdotter: Sömnlandet
Maria Turtschaninoff: Arvejord
Adrian Perera: Alla mänskorna ha problemen
Elin Willows: Nya namn
Kaj Korkea-aho: Röda rummet
Larysa Denysenko
: Maja och hennes vänner

Torsdag 26.10

Prata bok: Nattbok med fantasi
Elever i åk 5–6 från Boxby skola i Sibbo talar med Annika Sandelin och Linda Bondestam om hur dagboks- eller nattboksskrivande, om Yoko, hennes familj och vänner. Hur skriver och illustrerar man en bok? Hur ser samarbetet mellan text och bild ut?
Fiskehamnen
Kl 10.30

Att bygga äventyrliga världar
Malin Klingenberg och Lena Frölander-Ulf skriver populära bokserier för barn, nu senast Rafsa Vildpäls och Börja läsa-serien. Hur bygger man världar där allt stämmer? Hur fångar man barnens intresse och hur skapar man spänning och lust att läsa mer? Michaela von Kügelgen intervjuar.
Blåbärslandet
Kl 10.30

Prata bok: Rafsa Vildpäls
Elever i åk 5–6 i Södra Paipis skola i Sibbo talar med Lena Frölander-Ulf och Rafsa Vildpäls. På samma stenåker som Rafsa bor huggormar. Hur ser maktbalansen mellan murmlarna dit Rafsa hör, och ormarna ut? Kan de två folken någonsin komma överens?
Fiskehamnen
Kl 11.00

Svenska Yles Litteraturpris
Blåbärslandet
Kl 11.00

Bokcirkel om De omättliga med gymnasieelever
Pseudonymen Alexander Kavaleff debuterar med De omättliga, en roman som blottlägger den finlandssvenska Helsingforsungdomen och de unga männens interna jargong. Elever från IB-linjen, Mattlidens gymnasium diskuterar läsupplevelsen.
Fiskehamnen
Kl 12.00

Bokcirkel: Wenzel Hagelstam: Antiikkikauppiaan muistelmat /
Wenzel Hagelstam – En antikhandlares memoarer

Lonna
Kl 12.00

Hundar, huggormar och pappor
Fredrik Sonck
och Ted Forsström är båda aktuella med bilderböcker om pappor som kämpar med läggning och huggormar. Hur tänker de kring föräldraskap och vad fick dem att börja skriva böcker för barn? Eddie Myrskog intervjuar.
Blåbärslandet
Kl 12.00

Skäggiga rimmare och ormmördare – hur ser pappan i den finlandssvenska barnboken ut?
Papporna syns stort i finlandssvenska bilderböcker, men är de patriarker, toffelhjältar eller hipsters? Författarna Fredrik Sonck och Ted Forsström, samt illustratörerna Åsa och Jenny Lucander diskuterar med HBL:s barnbokskritiker Maria Lassén-Seger.
Fiskehamnen
Kl 13.00

Barnlitteratur – tabun och trender
Vuxnas ideal och tabun avspeglas alltmer i barnlitteratur. Hur utvecklas barnbokslitteraturen och hur samtidenstrender påverkar den? Mia Österlund och Linda Bondestam intervjuas av Sara Pollesello.
Blåbärslandet
Kl 13.00

Fantasi och makt inom barnlitteratur
Ett samtal om fantasins oändliga källa och vikten av att öppna dörren till barns fantasi genom barnböcker. I Gunilla Bergströms berättelser om Alfons Åberg vävs fantasin ihop med vardagen och verkligheten. Hur kan man koppla fantasi till makt och kan den vara en motvikt till maktmissbruk? Medverkande: Sofia Torell – systerdotter till författaren Gunilla Bergström, Sanna Sofia Vuori, Mikaela Wickström – specialbibliotekarie Nordisk Kulturkontakt.
Fiskehamnen
Kl 13.30

Torvalds & Torvalds
Sofia Torvalds och Nils Torvalds är båda aktuella författare. Dessutom är de släkt, men hur? På Helsingfors bokmässa diskuterar de allt från Nato till vilka beroenden som går i arv utgående från sina nya böcker. Wivan Nygård-Fagerudd intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 14.00

Wenzel Hagelstam: Antiikkikauppiaan muistelmat /
Wenzel Hagelstam – En antikhandlares memoarer

Kl 14.30
Senaatintori

Kärlek i krigstid, kärlek som krig
Kjell Westö och Hannele Mikaela Taivassalo skriver båda i sina nya romaner om kärlek i krigstid, kärlek som krig. Hör dem i ett samtal om förtvivlan minne och vad krig gör med kärleken. Yukiko Duke intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 15.30

Korkea peli / Högt spel
Sakari Siltala talar om den nya biografin över Walter Ahlström.
Suomenlinna
Kl 17.00

Fredag 27.10

Om att teckna asroligt, aktuellt och allvarligt             
Ulla Donner och Edith Hammar är två av Finlands främsta serietecknare, aktuella i höst med serieromanerna Den naturliga komedin och Portal. Hur jobbar de med sina bilder? Hur väljer de teman och varifrån kommer inspirationen? Hur funkar serieformatet som samhällskommentar? Eddie Myskog intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 11.00

Hur gick det sen med hålboken?
Det är 70 år sedan Tove Janssons mest radikala, nyskapande bilderbok Hur gick det sen? utkom. Den färska bilderboken Konkarongen är en hommage till just hålboken, där läsaren blir överraskad på varje sida. Konstnärsduon Linda Bondestam och Laura Ruohonen samt översättaren Annika Sandelin talar om att skapa en vindlande visuell resa med villospår och upptäckarglädje som ett sätt att nå barnläsarnas hjärtan. Moderator: Yukiko Duke.
Blåbärslandet
Kl 11.00

Rafsa Vildpäls / Rapsu Huiskahäntä
Med Lena Frölander-Ulf.
Kumpula
Kl 11.00

Staffan Bruun om humordeckaren Vinet brinner
Förläggare Tapani Ritamäki intervjuar.
Akademiska bokhandelns scen
Kl 11.00

Förvandlingar kring text   
Hur förvandlar man liv till text? Hur förvandlas text till text? Vilka förvandlingsskeden i livet lockar författare? Författarna Julia Wickholm och Annika Sandelin diskuterar förvandlingar och skrivande tillsammans med unga ordkonstnärer under ledning av författare och ordkonstlärare Hanna Lundström.
Blåbärslandet
Kl 11.30

Systrars kärlek till bilderböcker
Hur kommer det sig att man väljer samma yrke som sitt syskon? Hur hämtar man gemensam inspiration från barndomen och varifrån kommer passionen för bilderböcker? Möt syskonparet Jenny och Åsa Lucander som båda har tecknat sedan de var små. Idag är de illustratörer – och syskon. Eddie Myrskog intervjuar.
Blåbärslandet 
Kl 12.00

Prata bok: Relationer, hemligheter och ungdomsböcker
Elever i åk 9 i Tegengrenskolan i Vörå bekantar sig med Julia Wickholm och hennes bok Kom hit. Vi talar om gymnasietjejen Liv, hennes ex och den nya kärleken. Liv vågar inte ens berätta om sina känslor för bästisen Maja som hon tidigare delat allt med.
Fiskehamnen
Kl 12.30

Lokal underhållning           
Staffan Bruun och Mikael Crawford är båda kända för sina underhållande, finlandssvenska skrönor om lokala bydårar och journalister på dekis. Hur skriver man underhållningsromaner som innehåller både berättarglädje och samhällskritik? Henrik Huldén intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 13.00

”Österbotten som scen för kriminallitteratur och religiositet”
Prata bok: Elever från Vasa gymnasium samtalar med Simon Ventus om Österbotten som ny scen för kriminallitteratur. Vi hoppas också få diskutera hur det är att debutera som författare samt tala om det unika samarbetet mellan bokens två författare. Tycker Simon Ventus att religiositeten är intressant att utforska?
Kallio
Kl 13.30 

Att åldras i Svenskfinland
Hannah Lutz, Mikaela Strömberg och Mariella Lindén samtalar om kvinnors villkor under olika tider med utgångpunkt i deras nya böcker. Hur är det att åldras på landsbygden förr och idag? Yukiko Duke intervjuar.  
Fiskehamnen
Kl 14.00

Deckare som samtidens speglar             
Se inte ner på deckaren, det är genren som ger oss den mest kritiska blicken på vår samtid och lyfter upp dagsaktuella frågor på agendan. Hur väljer författarna sina samhälleliga teman. Är detta en nordisk egenhet eller en världsomspännande trend? Eva Frantz, Simon Ventus, Nilla Kjellsdotter intervjuas av Pekka Heino.
Fiskehamnen
Kl 14.30

“Hur är det att leva i krig?” 
Prata bok: Elever i åk 3 i Vasa övningsskolas gymnasium samtalar med Karin Collins och Kjell Westö om deras böcker Hos dig är min längtan förtöjd  och Skymning 41.
Kallio
Kl 14.30 

Industrititanen Walter Ahlströms liv
Walter Ahlström var en gång landets rikaste man och ägare till det största privata företaget i Finland. Walter var affärsfennomanen Antti Ahlströms äldsta son, och konstmecenaten Maire Gullichsens far. Han var en imperiebyggare. En nervös pessimist. En spelare som tog enorma risker. Sakari Siltalas biografi blåser syre i en marmorbyst och gör den levande och färgstark. Siltala talar med Johannes Gullichsen, Walters dotters Maire Gullichsens sonson. Peik Henrichson intervjuar.
Blåbärslandet
Kl 15.00

Krigshistorier från Västra Nyland
Patrik Berghäll och Karin Collins skriver dramatisk lokalhistoria om Hangö och Bengtskär under 1940-talets krigsår. Ett samtal om verkliga och fiktiva krigsminnen från vår närmiljö. Pekka Heino intervjuar.
Fiskehamnen 
Kl 15.30

Antika historier med Wenzel Hagelstam
Möt Finlands mest kända antik- och konsthandlare Wenzel Hagelstam i ett samtal om sitt liv som nu finns dokumenterat i boken Wenzel Hagelstam – En antikhandlares memoarer, skriven av journalisten Dan Kronqvist. Wivan Nygård-Fagerudd intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 16.00

Ett lyckat misslyckande     
Poeterna Heidi von Wright och Peter Mickwitz i ett samtal om dysterhet, ensamhet, uteslutning och annat otrevligt. Ett försök att förstå verkligheten och det overkliga i vardagen. Måste alla vara så glada hela tiden? Kaneli Kabrell intervjuar.
Blåbärslandet
Kl 16.00

Är boken död, och med det dess makt?
Som fysisk form har boken haft enorm betydelse för mänskligheten; för demokrati, jämställdhet och rättvisa. Därför har de också bränts på bål. Idag läser allt fler digitalt, men ändå vill även influencers ge ut böcker. Ylva Perera samtalar med förläggaren Ralf Andtbacka, litteraturprofessorn Kristina Malmio och författaren Axel Åhman
Blåbärslandet
Kl 16.30

Skrivande liv
Författarna Kjell Westö och Lena Frölander-Ulf lever i ett konstnärsäktenskap. Runt deras middagsbord samsas historier om både pälsdjur, ormar, grymheter och såriga människor. Hur arbetar man sida vid sida och hur ser skapandet ut i vardagen? Yukiko Duke intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 17.00

Den queera staden
Städer har alltid spelat en viktig roll i queert berättande. I panelsamtalet Den queera staden samtalar vi om vems städer som får ta plats i litteraturen och vilka stadsskildringar vi inte får läsa om. Vad är Helsingfors roll i den queera litteraturen? Medverkande: Edith Hammar, Tanja Mikkonen, Milla Leskinen. Moderator: Lina Bonde.
Blåbärslandet
Kl 17.00

Sverige som (s)vår kulturmarknad
Finland har blivit alltmer populärt i Sverige. Men gäller det bara i säkerhetspolitiska frågor? Hur ser det ut på kulturfältet – och vad kunde göras för att Finlands kultur kunde synas och höras bättre i Sverige? Andrea Reuter, Tapani Ritamäki och Mikko Majander.
Fiskehamnen
Kl 17.30

Alla människorna har problemen
Hur långt är vi beredda att tänja oss för att förstå dem som har ett annat språk, annan kulturbakgrund, samhällssyn än vi? Adrian Perera i samtal med Jani Edström.
Blåbärslandet
Kl 18.00

Bokcirkel: Kjell Westö: Molly & Henry / Skymning 41
Lonna
Kl 18.00

Verkliga och imaginära världar: makt och samhälle i spekulativ fiktion               
Spekulativ fiktion är förstås fantasi, men teman som behandlas i fantasy och science fiction springer ändå ur en existerande verklighet. Hur inkorporerar författare verkligheten och samtiden i sina spekulativa verk? Och kan fiktionen påverka verkligheten? Medverkande: Maria Turtschaninoff, Henna Johansdotter. Moderator Janne Wass.
Fiskehamnen
Kl 18.30

Lördag 28.10

Livat på landet?                 
Romanerna Alla mänskorna ha problemen, Rågången och Eldsjäl utspelas på landsbygden där olika original samsas om andrummet. Vem är driftig och vem är oduglig? Vem drivs bort och vem stannar kvar? Och hur ser framtiden ut för landsbygden? Adrian Perera, Mikaela Strömberg, Axel Åhman intervjuas av Pekka Heino.
Fiskehamnen
Kl 10.30

Kjell Westö om Skymning 41 / Molly & Henry
Akademiska bokhandelns scen
Kl 10.30

Vägen till Nato                   
Hur har vi efter årtionden av fredlig samexistens med Ryssland hamnat i en situation där alla kontakter är brutna? Europaparlamentariker Nils Torvalds och ex-diplomaten René Nyberg brevväxlar om ett Ryssland som drivit Finland och Sverige till en åtgärd som tidigare ansågs otänkbar: ett medlemskap i försvarsalliansen Nato. Pekka Heino intervjuar.                   
Blåbärslandet
Kl 12.30

Kroppar som inte lyder     
Hannah Lutz och Ellen Strömbergs nya romaner Selma och Bli utan handlar om kvinnor och deras opålitliga kroppar. På vilket sätt träder kroppar fram i texten? Ett samtal om vad man kan kräva av livet och om valen vi gör eller inte kan göra. Elin Willows intervjuar.
Blåbärslandet
Kl 13.00

Vad är litterär kvalitet?    
Vi talar om böcker och litteratur som om det var något enhetligt, när det i själva verket rör sig om olika fenomen, som uppstår ur olika drivkrafter och med olika syften. Med utgångspunkt i Fredrik Hertzbergs och Ulrika Nielsens essäer i Ellips skriftserie lilla e diskuteras om själva litteraturen håller på att försvinna ur det allmänna medvetandet, till förmån för böcker som helt enkelt säljer? Med vilka konsekvenser? Vad är litteratur? Hur har föreställningen om litterär kvalitet förändrats historiskt?    Fredrik Hertzberg, Peter Mickwitz, Ulrika Nielsen, Hannele Mikaela Taivassalo.
Fiskehamnen 
Kl 13.00

Makten över kulturen: framtidens kulturpolitik         
Kulturpolitiken har stagnerat i strukturer från forna decennier. Hur ser framtidens kulturpolitik ut? Varifrån kommer finansieringen och hur ska den på bästa sätt nå såväl skapare som publik? Vilka politiska reformer behövs för att kultur och konst ska kunna skapas på kulturens och konstens, snarare än marknadens villkor? Hur garanterar vi en skälig inkomst för skapare, samt tryggad finansiering för aktörer på kulturfältet? Medv: Veronika Honkasalo, Anna Hultin, Hannele Mikaela Taivassalo. Moderator: Janne Wass.
Blåbärslandet
Kl 13.30

Kjell Westö om Finlands ödesår              
Kjell Westös nya roman Skymning 41 dyker ner i vår historias mörkaste år. Vad gör kriget med människan, med livet, med kärleken? Yukiko Duke intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 14.00

Misslyckad i en uggla och Glada och hemska lekar
Hur fungerar dikten som navigationsinstrument ur litterärt, kulturellt och personligt perspektiv? Peter Mickwitz och Robin Valtiala, båda poeter och översättare, är aktuella med litterära verk som belyser den poetiska texten som krishantering, existentiell dokumentation och språklig möjlighet. Pieter Claes intervjuar.
Blåbärslandet
Kl 14.00

Solveig von Schoultz-tävlingens prisutdelning 
För första gången firas SFV:s skrivtävling för över 30-åringar, Solveig von Schoultz-tävlingen, på Helsingfors bokmässa. Tävlingen gällde i år noveller, och rekordmånga bidrag tävlade om vinsten, sammanlagt 205 noveller. I prisutdelningen deltar förutom vinnarna, även Sara Enholm Hielm, Mia Franck, Adrian Perera samt Anna Friman.
Fiskehamnen
Kl 14.30

Hur skriver man om pengar och makt? Varför skriver man? 
De rikas livsstil fascinerar. Det vet Hanna Ylöstalo, redaktör på Förlaget M som givit ut en bok om överklassen. Det vet Janne Wass, chefredaktör för Ny Tid. Det vet Fredrik Häggman, nyhetschef för HBL:s ekonomibevakning. Dan Lolax intervjuar.
Fiskehamnen 
Kl 15.30

Skymning 41 / Molly & Henry
Kjell Westö intervjuas om sin nya roman.
Senaatintori
Kl 15.30

Krigets tysta offer              
Finland har skonats från krig i 80 år. Men konsekvenserna av kriget har levt kvar i generationer i form av ofta nedtystade trauman. Väinö Linna lyfte fram krigets mindre heroiska sidor och idag lever vi i ett samhälle där människor från krigshärjade områden sökt sig till Finland. Ville Kivimäki, Adrian Perera, Kjell Westö, Karin Collins. Moderator: Annika Hällsten.
Fiskehamnen 
Kl 16.00

Kärlek som gör ont            
Sofia Torvalds skriver i sin roman Kaféet om om en man och en kvinna som träffas i en stödgrupp för frånskilda. Men är de bara vänner? Julia Wickholm skriver i Kom hit om den första starka attraktionen. Lyssna till ett samtal om kärlek och känslor som böljar fram och tillbaka. Elin Willows intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 17.30

Vitamin för själen – 80 minuter poesihögläsning         
Heidi von Wright: Mellan text och midnatt  
Tomas Mikael Bäck: Alls ingenting 
Sara Nyman: Viltvård  
Hanna Lundström: Ljusligheter  
Martina Moliis-Mellberg: I mitt lilla huvud 
Sofia Parland: Skrivet på revbenen 
Peter Mickwitz: Misslyckad i en uggla
Laura Ruohonen: Hela konkarongen
Pieter Claes fungerar som moderator.
Blåbärslandet 
Kl 17.30

Skrivgruppen
I flera år har ett gäng författare träffats online för jobbdiskussioner, kreativa samtal och skrivpepp. Nu delar de med sig av sina erfarenheter. Hur fungerar en virtuell skrivgemenskap? Vad pratar de om och vad leder det till? Ellen Strömberg, Malin Klingenberg, Martina Moliis-Mellberg, Elin Willows, Ida-Lina Strang, Maria Turtschaninoff. Moderator: Michaela von Kügelgen.
Fiskehamnen
Kl 18.30

Söndag 29.10

Vad gör kriget med människan?
Sofia Parland bokdebuterar om sin ryska identitet efter krigsutbrottet. Krigsår har varit fond för flertalet av Kjell Westös böcker. Vad gör krig med dem som är i det, som måste förhålla sig till det, som försöker skriva om det? Dan Lolax intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 11.30

Vem ska få 28 000 euro?
Varje år skrivs många svenskspråkiga böcker med hjälp av Svenska kulturfondens finansiering. I år delade Kulturfonden ut cirka 70 arbetsstipendier – av dem gick 10 till författare och skribenter. Vad borde spela roll när stipendierna fördelas? Ska det handla det om genre, meriter, ansökan, kön eller en turlista? Kaj Korkea-aho, Sören Lillkung, Peter Sandström, Maria Turtschaninoff.
Blåbärslandet
Kl 11.30

Höykkäys Bengtskäriin / Slaget om Bengtskär
Patrik Berghäll om sin nya historia krigsberättelse.
Suomenlinna
Kl 12.00

Litteraturens behov av mångfald          
Tidskrifter, småförlag, översättningar, alternativa utgivningsformer … Vad behövs för att litteraturens ekologi ska upprätthållas? Vilka problem uppstår ifall diversiteten minskar? Vilken inverkan har digitalisering, förändrade läsvanor och utvecklingen i bokbranschen? Tre redaktörer diskuterar.    
Ralf Andtbacka, Hilda Forss, Sonja Vuori.
Blåbärslandet
Kl 12.00

Religion som deckarmotiv
Tro och Österbotten är inte en otippad kombo. Landskapets brokiga trosliv innehåller också schismer mellan olika falanger av kristendom. Vad händer när tron blandas med hämnd- och maktbegär? Simon Ventus och Nilla Kjellsdotter skildrar denna miljö i sina populära deckare Den som offrar sig och Himmelsgården. Intervjuare: Jan-Erik Andelin
Fiskehamnen
Kl 12.30

Ett första halvår med Nato                     
Hur har det första halvåret i Nato varit för Finland och hur kommer vi att fungera som Natoland i framtiden? Tre bokaktuella röster: Europaparlamentariker Nils Torvalds, Finlands tidigare Moskvaambassadör René Nyberg och SFP:s partiordförande, politikern Anna-Maja Henriksson analyserar Finlands väg till och framtid i Nato. Pekka Heino intervjuar.      
Fiskehamnen
Kl 13.00

Konkarongen / Konkaronkka
Linda Bondestam och Laura Ruohonen om sin nya fartfyllda bilderbok.
Kumpula
Kl 13.00

Älskade, hatade Östnyland                     
Mikael Crawford, Mikaela Strömberg och Adrian Perera skriver alla tre romaner som utspelar sig i Östnyland. Hur vill de skildra regionen och vad är det som lockar eller utmanar med att skriva om en så pass specifik plats? Peik Henrichson intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 14.00

Hannah Lutz om romanen Selma
Förläggare Sara Ehnholm Hielm intervjuar.
Akademiska bokhandelns scen
Kl 14.00

Möt Mauri Kunnas figur Herr Hakkarainen
Kumpula

Kl 14.30

Queera tidsresor
Queera tidsresor, historiska tystnader och de flyktiga mötenas kulturhistoria – i panelsamtalet Den queera tiden samtalar vi om queera liv mätta i heteronormativ tid och vem som har makt över tiden. Deltagare: Edith Hammar, Rita Paqvalén, Makz Bjuggfält. Moderator: Lina Bonde
Fiskehamnen
Kl 15.00

Sota-ajan lastenkirjallisuus Ukrainassa
Kutsumme sinut mukaan keskustelemaan lastenkirjallisuudesta sodan aikana. Miten kertoa heille traumatisoivasta kokemuksesta? Onko tilaa unelmille ja tulevaisuudelle? Millaisia tarinoita sota-ajan lapset tarvitsevat? Keskustelujen pohjana ovat ukrainalaisen kirjailijan ja juristin Larysa Denysenkon kirjoittamat ja Eero Balkin kääntämät kokoelmat “Pieniä tarinoita lapsille/nuorille” (2023) ja “Ilmahälytysten lapset” (2023). Eero Balk, Mirkka Hynninen, Maria Turtschaninoff, Eveliina Viitanen.
Kumpula
Kl 15.00

Filosofen i dagsdebatten – vad får forskaren säga?   
Georg Henrik von Wright
var en flitig debattör som tog ställning till det mesta. Men han hade också ett kontroversiellt förflutet vilket han som äldre gärna förbigick. Vilket är forskarnas moraliska ansvar i dagens värld av cancelkultur? Lina Laurent intervjuar.
Blåbärslandet
Kl 15.30

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan