Nu börjar ”årtusendets viktigaste bokmässa”

Förlaget
Förlaget

När Helsingfors bokmässa återvänder efter pandemiåret har man två stora kollegers erfarenheter att lära sig av – Göteborg i slutet av september och Frankfurt förra veckoslutet. En sak är säker – längtan efter det fysiska mötet mellan läsare och författare är starkt och ömsesidigt. ”Som författare är möten med läsare en del av det som gör boken verklig”.

Av alla kommentarer, bloggar och artiklar att döma var Göteborgs bokmässa 2021 om inte en direkt besvikelse så åtminstone en lite chockartad och kuslig upplevelse, då mässhallarna var öppna men besökarna saknades så gott som helt på grund av de svenska restriktionerna. Där man under tidigare år fått tränga sig fram genom människomassorna som på en marknad i Singapore ”talar vi nu om person per kvadratkilometer i paritet med Norrbotten”, som magasinet Opulens utsände Robert Myhreld skrev: ”Det är tomt här […] vilket var att vänta. Jag trodde att jag inte skulle påverkas särskilt mycket, folkskygg som jag är. Men nu känns det underligt. Det finns oceaner av utrymme att flänga runt på och göra kullerbyttor eller vad man nu vill göra. Ingen kommer se en.”

Göteborgs bokmässa liknade en sovjetisk livsmedelsbutik.

Anna-Lena Laurén

Förlagets författare och Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén twittrade att Göteborgs bokmässa 2021 liknade ”en sovjetisk livsmedelsbutik” och Dagens Nyheters litteraturredaktör Malin Ullgren skriver om en ”smärtsam upplevelse”, trots eller just på grund av de talrika videoströmningarna på hybridmässan: ”De spöklikt tomma mässhallarna ger en känsla av hur ett helt genomfört digitalt samhälle kan se ut, i mardrömsversion.” Vi har alla i åratal klagat på hettan och trängseln, tills den inte längre var där: ”Jag vill aldrig mer vandra runt i en nästan tom mässhall och uppleva frånvaron av liv kring litteraturen.”

Om jättemässan i Frankfurt brukar man säga ”alla var där”, men i år hette det enligt nyhetsbrevet från Boktugg att ”få var där”. Enligt branschtidskriften Publishers Weekly gästade 36 000 branschbesökare och 37 500 privatpersoner årets mässa – 2019 var besökarantalet totalt 300 000. Strax över 2 000 företag hade i år hyrt in sig, för två år sedan var utställarnas antal 7 500. I Boktuggs gästblogg skriver Carlo Carrenho, grundare av förlagsnyhetsbyrån PublishNews, ändå att ”årets Frankfurtmässa kan ha varit 2000-talets viktigaste”:

”Ansträngningarna att visa upp en normal mässa var tydliga. De försökte verkligen ge sken av business as usual, men verkligheten var långt därifrån.” Munskydd var obligatoriska och Carrenho som bott i Sverige under pandemin fann det svårt att känna igen sina gamla kolleger och vänner med halva ansiktet dolt. I praktiken, berättar han i artikeln, tog många ändå av dem vid de olika tillställningarna och Carrenho noterade också att visitkort bytte ägare som vanligt, men handslag var ersatta av knogkrockar – om man inte gav varandra en kram. ”Men, ärligt talat, det var helt okej. Frankfurt var tillbaka och det är vad som har betydelse.”

Frankfurtmässan var tillbaka och det är vad som har betydelse.

Carlo Carrenho

På Helsingfors bokmässa känner man likadant. Programdirektören Ronja Salmi är ivrig och förväntansfull inför årets tillställning och känner att besökarna är det också. ”Signalerna vi fått är att bokfolket verkligen saknat mässan – för att inte tala om författarna.” Enligt Salmi ligger förhandsförsäljningen på samma nivå som under tidigare år, men samtidigt vet vi att de allra flesta köper sin biljett vid dörren. ”Bokmässan 2019 slog ju alla rekord och stämningen var exalterad. Återstår att se hur det blir i år”, säger Salmi.

Helsingfors bokmässa är det största inomhusevenemanget som ordnats i Finland sedan pandemiutbrottet i mars 2020 och trots att restriktionerna hävts tillämpar Mässcentret fortfarande en mångsidig palett av trygghetsåtgärder. Bland annat är golvarealen utvidgad och ventilationen maxad i de fjorton meter höga hallarna. Så pass att arrangörerna varnar för att det kan bli lite svalt inomhus. (Säkerhetsprotollen kan man läsa mer om här.)

Helsingfors bokmässa 2019 slog alla rekord. Det blir spännande att se hur det blir i år.

Ronja Salmi

”Det har också skett stora omvälvningar i bokbranschen sedan 2019. Förlagsfusionerna syns i att antalet skilda utställare är lite lägre än förr, men samtidigt har ljudböckerna slagit igenom ordentligt och blivit en viktig del av litteraturen. Det kommer att synas på mässan”, säger Salmi som nu basar för arrangemangen för femte och sista året. ”Jag känner att jag gett vad jag kunnat. Nu är det dags för nya krafter och idéer att utveckla Helsingfors bokmässa vidare.”

Och det är inte bara läsarna som saknat författarna, längtan efter det fysiska mötet är uppenbart också bland författarna: ”Jag har själv lite tappat greppet kring hur det var man betedde sig kring andra människor, jag känner mig lite mer nervös över att möta publik och kolleger än vanligt”, säger författaren Malin Kivelä. Själv hann hon aldrig bli riktigt rädd för covid: ”För en gångs skull har förträngningsmekanismerna funkat och med en massa barn och unga i huset hade jag inte ens haft möjlighet att isolera mig – och nu med vaccinet känns det superokej att ha en vanlig mässa.”

Jag har själv lite tappat greppet kring hur det var man betedde sig kring andra människor, jag känner mig lite mer nervös över att möta publik och kolleger än vanligt.

Malin Kivelä

Författarkollegan Hannele Mikaela Taivassalo håller med. ”Att läsa är oftast, som att skriva, en solitär akt, något du gör i ensamhet, därför är alla möten vi har kring litteratur viktiga, att också få samtala om det vi läser. För mig som författare är möten med läsare en del av det som gör boken verklig: den finns på riktigt först när någon läser den, och det finns någon orsak för den att finnas redan om den varit viktig för en enda människa.”

Taivassalo och Kivelä har också oroat sig för vad det påtvingade och utdragna avståndet mellan människor kan få för långsiktiga följder.

”Jag inser förstås också att folk varit jättesjuka och upptagit sjukhusplatser som andra sen blev utan och till och med dött, och jag har följt myndigheternas råd som en förnuftig medborgare”, säger Kivelä. ”Fortfarande känns en blöt krognatt eller överdrivet resande inte aktuellt. Men jag har också varit och är väldigt orolig över hur situationen påverkat oss psykiskt. Isolation och rädsla är inte bra för människor, jag tror verkligen att vi tagit mycket mer skada av allt det här socialt än vi kanske ens kan föreställa oss.”

Förlaget hälsar alla välkomna till monter 7b100 vid scenen Fiskehamnen (se karta). Du hittar oss som vanligt under den stora orangea Förlaget-ballongen där vi säljer såväl årets nyheter som äldre utgåvor och mycket annat till nedsatt mässpris. Samtliga av våra författares samtal, intervjuer och programnummer hittar ni här! Vi ses <3

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan