För att säkra vinsten i det franska presidentvalet behöver Emmanuel Macron göra mer än posera i en tactical hoodie.
Det var knappast en slump att statsminister Sanna Marin var iklädd Uhana Design då hon poserade för brittiska Vogue och den legendariska kändisfotografen Anton Corbijn under vårvintern 2020. Klädmärket härstammar från Tammerfors och förespråkar hållbarhet och transparens i textilindustrin. Ett perfekt varumärke för en ung socialdemokratisk politiker från Birkalands valkrets.
Det var knappast heller en slump att fotografen Soazig de la Moissonnière just i mitten av mars publicerade bilder på sin klient, Frankrikes president Emmanuel Macron, iklädd en svart munkjacka med den franska specialstyrkans emblem på bröstet. Macron, som av många fransmän betraktas som elitistisk och borgerlig, ville sannolikt signalera att även han ibland firar Casual Friday eller dylikt på jobbet. Tyvärr för honom, lyckades han inte riktigt. Kontrasten mellan Elyséepalatsets förnäma inredning och Macrons vardagliga klädesplagg var för stark. Däremot har hans uppenbara inspirationskälla lyckats betydligt bättre.
Så fort kriget i Ukraina bröt ut har Volodymyr Zelenskyjs marinblå kostymer och vita skjortor bytts ut. I stället föredrar den ukrainska presidenten numera en enkel mossgrön T-shirt. Kanske är han så upptagen att han inte har tid att klä på sig kostymen, rätta till slipsen och raka bort skägget. Eller kanske han prioriterar bekvämlighet i en extremt påfrestande situation. Eller kanske vill han signalera att han fortfarande är folkets tjänare, en vanlig ukrainare som klär sig i samma plagg som soldaterna vid frontlinjerna. Zelenskyj skulle inte heller vara den första politiska ledaren som använder sig av klädesplagg för att sända ett budskap. Exempelvis har oppositionsledaren Aung San Suu Kyi i Myanmar ofta uppträtt i en traditionell men anspråkslös silkeslongyi, något som tolkats som ett tystlåtet men elegant sätt att göra politiskt motstånd.
Det är inte heller uteslutet att Zelenskyj vill skapa en tydlig skillnad till fienden. Vladimir Putin är känd för sin förkärlek för dyra kläder och lyxiga accessoarer. När Putin uppträdde för folkmassorna i Moskva i mars hade han på sig en vinterjacka med en prislapp på över 10 000 euro. Medan många tidigare sovjetiska och ryska ledare uttryckligen föredragit inhemska klädesplagg i kristider bryter Putin traditionen genom att välja en italiensk lyxjacka. Att Zelenskyj klär sig i en enkel T-shirt och hoodie understryker onekligen de diametralt olika värderingarna som de två presidenterna har.
Kläder har också haft en viss symbolisk betydelse för olika historiska händelser. Många känner till den okände rebellen, mannen i den vita blusen som stod framför en kolonn av stridsvagnar på Himmelska fridens torg 1989. Vi vet inte vem han var eller vad han hette men vi vet att han hade en vit blus på sig. Enligt New York Times modekritiker Vanessa Friedman är klädesplagg ett sätt för oss att relatera till andra människor, också politiker och kändisar, och en vanlig T-shirt är ett plagg som de allra flesta har i sina klädskåp. Förutom de brutala bilderna från Butja kommer Zelenskyjs T-shirts högst sannolikt att utgöra våra främsta minnen av kriget i Ukraina.
Den 24 april röstar fransmännen i presidentvalets andra omgång. Emmanuel Macron har ett uppenbart problem med sitt personliga varumärke, inte minst med tanke på att han framför allt behöver övertyga och mobilisera anhängarna av vänsterkandidaten Jean-Luc Mélanchon för att segra högerpopulistiska Marine Le Pen. Då behövs starkare medel än tactical hoodies. För det är inte enbart Macrons politiska karriär som står på spel. Trots Le Pens omfattande försök att rentvå sitt förflutna och dölja sin beundran och utmärkta relation till Putin skulle en högerpopulistisk president i Frankrike innebära kaos för Europa, EU och NATO.
För oss vanliga internetanvändare gäller det att se upp när bilder på en frustrerad och ångestfylld Macron dyker upp på Twitter. De är antagligen inte knäppta direkt efter ett den franska presidenten talat i telefon med sin ryska kollega. Däremot är de en del av en noggrant genomtänkt kampanjstrategi. Det återstå att se hur bra Macron och hans stab lyckas finjustera fransmännens uppfattning av den sittande presidenten.
__________
Laura Klingenberg är journalist och kolumnist bosatt i Göteborg.