Förlaget deltar i Helsingfors bokmässa 27-30 oktober med 30 författare och illustratörer, massor av böcker och över 50 programpunkter!
Besök oss i vår monter 7b100 för finfina böcker och erbjudanden! På webben erbjuder vi alla kunder -25% rabatt på våra titlar fram till söndag 30.10 med koden HELSINGFORS.
Följande författare deltar:
Henrika Andersson: Bokstavsvärldar
Mia Franck: Galanterna
Rosanna Fellman: Republikens president
Katja Bargum & Jenny Lucander: Myrornas rekordbok
Karin Filén: Alla mina katastrofer
Matilda Gyllenberg & Maria Sann: Hundra dagar hemma
Annika Sandelin: När farmor flög
Johannes Ekholm: Karmakoma
Henna Johansdotter: Sömnlandet
Susanne Ringell: Kroppens kalligrafi
Ann-Luise Bertell: Glöm bort din saknad
Ralf Andtacka: Dürers hare
Lars Sund: En morgontrött fågelskådares år
Johanna Holmström: Handbok i klardrömmar och Själarnas ö
Maria Turtschaninoff: Arvejord
Sanna Sofia Vuori & Cara Knuutinen: Lejon kommer
Linda Bondestam: Här är alla andra och God morgon rymden
Nina Gran & Sanna Mander: Dikter för små öron
Lina Bonde: om er mamma & om mig
Ulla-Lena Lundberg: Lyser och lågar
Tara Junker: Gulbetor & ricottamoln
Åsa Slotte: Ur mammas mörker
Sara Ehnholm Hielm: Hur jag gick på bio och aldrig kom tillbaka
Henrika Ringbom: av ljuset för ljuset
Johan Bargum: Äldre män
Helsingfors bokmässa har öppet torsdag – lördag kl 10-20, söndag kl 10-18. Se hela mässans program här! Våra författare signerar i regel sina böcker i Förlagets monter efter framträdandet!
TORSDAG 27.10
Tema: Allt är skit – men vänner (och poesi?) hjälper en framåt
Ungdomar från Helsingfors och Jakobstad samtalar med författaren Rosanna Fellman om framtiden och framtidshopp. Vad ger kraft och energi? Hur hanterar man sina känslor i en tid som präglas av klimatkris, krig, och stundvis hård samhällsdebatt. Och hur får man uppmärksamhet för frågor som samhället eller de vuxna verkar ignorera men som de borde lösa?
Fiskehamnen
Kl 10.30
Bilderboken – en mötesplats
Bilderboken är en mötesplats där barn och vuxna under läsningen tillsammans kan diskutera känslor och erfarenheter. Vilken research gör författare och illustratörer för bilderböcker och hur bygger de ett utrymme för både barnets och den vuxnas blick? Ett samtal med Malin Klingenberg, Maria Sann, Sanna Tahvanainen, Katja Bargum och Jenny Lucander. Eddie Myrskog modererar.
Fiskehamnen
Kl 11.00
Prata bok: Alla mina katastrofer
Elever i åk 6 från Degerö lågstadium samtalar med Karin Filén om Alla mina katastrofer. Hur blev boken till, vad inspirerade författaren och hur kan man jämföra katastroferna på 1980-talet med dagens kriser?
Blåbärslandet
Kl 11.00
Prata bok: Hundra dagar hemma
Elever i åk 5-6 från Karamalmens skola samtalar med Matilda Gyllenberg om boken Hundra dagar hemma. Hur var det att skriva boken? Hur kombinerar Gyllenberg barns vardag med samhällsfrågor och mysterium?
Blåbärslandet
Kl 11.30
God morgon rymden med Linda Bondestam
Matias Kuokkanen intervjuar hyllade illustratören Linda Bondestam om hennes nya bilderbok God morgon rymden.
Toukola
Kl 11.30
Myrornas rekordbok med Katja Bargum och Jenny Lucander
Matias Kuokkanen intervjuar Katja Bargum & Jenny Lucander om bilderboken Myrornas rekordbok.
Toukola
Kl 13.30
Maria Turtschaninoff intervjuas om Arvejord
Akademiska bokhandelns scen
Kl 13.30
Andrea Svanbäck intervjuar.
Text och politik
Hör politiken hemma inom litteraturen? Hur används politiska frågor och frågeställningar inom konsten? Kan poesin bli nedtyngd av politiska budskap? Rosanna Fellman, Johannes Ekholm och Henna Johansdotter diskuterar samhällskritik. Eddie Myrskog modererar.
Fiskehamnen
Kl 14.30
Hur väljer man genre?
Henrika Ringbom, Sara Ehnholm Hielm, Ann-Luise Bertell och Henna Johansdotter skriver i olika genrer: poesi, essä, roman och sci-fi. Hur gör man sitt genreval och när byter man? Wivan Nygård-Fagerudd intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 15.00
Georg Henrik von Wright om Wittgenstein
En nära vänskap uppstod våren 1939 mellan den karismatiske filosofen Ludwig Wittgenstein (1889–1951) och den unga finländske studenten Georg Henrik von Wright (1916–2003) vars bok Vetenskapen och förnuftet kommit i nytryck i höst. Ett samtal om en osannolik vänskap och dess följder. Thomas Wallgren och Jakola Lassila talar med Peik Henrichson.
Blåbärslandet
Kl 15.00
Djuren under pandemin
Hur blir man besatt av fåglar, myror och småkryp och vilken roll kan de ha i ett samtal om en grön framtid? Hör fågelskådaren och författaren Lars Sund, myrexperten Katja Bargum och vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund om deras möten i naturen under ett märkligt år dominerat av global pandemi och klimatkris. Pekka Heino modererar.
Fiskehamnen
Kl 15.30
Framtids- och samtidsmörker
Johannes Ekholm och Johanna Holmström skriver båda om det moderna Finland, samtidsskildringar om mörker, beroenden och ondska. I samtiden är människans förmåga till godhet sorgligt begränsad – nya livsformer kanske klarar det bättre? Pekka Heino intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 17.00
Underhållning eller motstånd?
Vad ska litteratur vara, och vad får den vara, och vad inte? Finns det en litterär polarisering, och hur påverkar den författarna och litteraturen? Är litteratur konst eller berättelse eller båda? Eller finns det rentav två olika litteraturer: den språkdrivna litteraturen och den marknadsdrivna? Finland svenska författareförening diskuterar polariseringen i litteraturen – i panelen sitter Ralf Andtbacka, Eva Franz, Ulrika Nielsen och Maria Turtschaninoff. Föreningens ordförande Hannele Mikaela Taivassalo leder diskussionen.
Fiskehamnen
Kl 17.30
Tara Junker kockar för dig!
Tara Junker lagar mat live ur sin nya kokbok Gulbetor & ricottamoln.
Näyttöskeittiö
Kl 17.30
Två författargenerationer
Johan och Katja Bargum är båda författare men även far och dotter. Johan skriver noveller medan Katja är aktuell med en fackbok om myror för barn. Går skrivandet i arv och hur kan olika generationer mötas i text? Moderator: Pieter Claes.
Blåbärslandet
Kl 18.00
Jag vill bli författare
Schildts & Söderströms VD Mari Koli och Förlagets VD Fredrik Rahka diskuterar med Stig-Björn Nyberg vad en blivande författare bör veta om förlag, bokutgivning och marknadsföring av böcker.
Fiskehamnen
Kl 18.00
FREDAG 28.10
Läslust, skrivlust, livslust
Vad kommer först, lusten att läsa eller lusten att skriva? Leder det ena till det andra? Kan man ha det ena utan det andra? Vad kan man göra för att ladda inspiration för sitt läsande eller skrivande? Kan läsande och skrivande ge en inspiration att bli ännu mer kreativ? Välkommen att lyssna på en diskussion där kreativitetsexperter berättar om sina tankar. Hanna Lundström samtalar med Malin Klingenberg och Henrika Andersson samt två ordkonstelever från Sydkustens ordkonstskola.
Fiskehamnen
Kl 11.00
Ann-Luise Bertells intervjuas om Glöm bort din saknad
Akademiska bokhandelns scen
Kl 11.00
Sara Ehnholm Hielm intervjuar.
En barndom utan trender?
Julen och rymden är eviga ämnen som intresserar barn. Hur fångar man magiska platser och högtider i relation till berättartradition? Är barndomen en plats som inte vidrörs av trender? Bilderboksaktuella Linda Bondestam, Sanna Sofia Vuori, Cara Knuutinen, Sanna Mander och Jenny Lucander diskuterar. Yukiko Duke intervjuar.
Blåbärslandet
Kl 11.00
Mästare på mellanåldern
Karin Filén, Matilda Gyllenberg och Annika Sandelin är alla tre aktuella med böcker för mellanåldern. Hur får man fart på berättelserna och skriver vad innebär det att skriva trovärdigt för bokslukare? Michaela von Kügelgen modererar.
Blåbärslandet
Kl 12.00
Möt Maria Turtschaninoff!
Tammis monter
Kl 12.00
Ulla-Lena Lundberg intervjuas om Lyser och lågar
Akademiska bokhandelns scen
Kl 12.30
Nina Paavolainen intervjuar.
Att skriva om det värsta
Skrämmande trovärdigt skriver Johanna Holmström noveller om skräck, människorelationer och ondska. Hör henne tala om våld och mörker i text. Yukiko Duke intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 13.00
Historier från Österbotten
Ann-Luise Bertell och Maria Turtschaninoff är två av Finlands mest hyllade romanförfattare. I år är de aktuella med var sin roman, Glöm bort din saknad och Arvejord, som båda handlar om Österbotten förr i tiden. Hör dem i ett samtal om plats, tillhörighet och landskapets djupa rötter i oss. Andrea Reuter intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 13.30
Välkommen att fira Vanessaprisets och Stella Parland-prisets vinnare 2022!
Vinnarna offentliggörs i år på Bokmässan i Helsingfors. Vanessapriset delas ut för förtjänstfulla insatser för barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar. Prisets storlek är 10 000 euro. Stella Parland-priset på 7 000 euro belönar konstnärlig verksamhet som överskrider språk-, kultur- och genregränser. Priserna firas med livemusik och tillhörande festligheter.
Blåbärslandet
Kl 13.30
Prata bok: Själarnas ö
Johanna Holmström, intervjuas av elever i åk 9 från Skärgårdshavets skola, Korpo (Pargas). Elever samtalar med Holmström om romanen Själarnas ö som spelas som pjäs på Svenska Teatern. Hur påverkade Själö patienterna och de som arbetade på ön? Vilka kvinnoöden målar Holmström fram?
Kallio
Kl 13.30
Essäkonsten mår bra!
Diskussion om den svenskspråkiga essäkonsten i samtiden. Årets Hans Ruin-essätävling fördubblade antalet bidrag! Medverkande: Ebba Witt-Brattström, Lotta Palmgren, Ralf Andtbacka. Moderator: Nina Nyman.
Blåbärslandet
Kl 14.00
Prata bok: Arvejord
Elever i åk 2-3 IB Vasa övningsskolas gymnasium, samtalar med Maria Turtschaninoff om Arvejord. Vilken betydelse har platsen för berättelsen, hur formas romanen av miljön, vad händer med miljön vid ett sekelskifte? Kan man ärva jorden?
Kallio
Kl 14.30
Vitamin för själen – 80 minuter poesihögläsning
Med bland annat Ralf Andtbacka, Lina Bonde, Nina Gran och Rosanna Fellman.
Blåbärslandet
Kl 15.00
Litterära tävlingar – behövs de?
Hur viktiga är litterära tävlingar – sporrar och inspirerar priserna? Har de relevans för den finlandssvenska litteraturen och identiteten? I samtalet deltar Mia Franck, Mårten Westö, Anna Friman och Mårten Westö. Henrik Huldén leder ordet.
Blåbärslandet
Kl 17.00
Kickstarta ditt skrivande
Författarna Maria Turtschaninoff och Karin Erlandsson samtalar med Michaela von Kügelgen om skrivandets villkor och hur man kan komma igång med skrivandet. Var får författare sin inspiration ifrån och hur ser en bra skrivdag ut?
Blåbärslandet
Kl 17.30
LÖRDAG 29.10
Lumpänglar och Arvejord
Om idealism och kampen för en bättre morgondag. Om skogen och landskapet som har djupa rötter inom oss. Maria Turtschaninoff och Annika Åman intervjuas av Bo-Göran Åstrand.
Fiskehamnen
Kl 11.00
Hemlängtan
Kan livet bli bra fast det inte blev som vi tänkt? Ulrika Hansson och Ann-Luise Bertell intervjuas av Micaela Röman.
Blåbärslandet
Kl 13.00
Ulla-Lena Lundberg om Lyser och lågar
Eva Kela intervjuar.
Senaatintori
Kl 13.30
Svenska Yles Litteraturpris
Fiskehamnen
Kl 14.30
Lejon kommer
Sanna Sofia Vuori & Cara Knuutinen intervjuas om bilderboken Lejon kommer av Matias Kuokkanen.
Toukola
Kl 14.30
När farmor flög
Annika Sandelin & Jenny Lucander intervjuas om barnromanen När farmor flög av Matias Kuokkanen.
Toukola
Kl 15.00
Möt Ulla-Lena Lundberg!
Ulla-Lena Lundberg, en av Finlands främsta författare, är i höst bokaktuell med Lyser och lågar, en historisk berättelse om kamp för frihet och självständighet med kärlek och folkbildning i fokus. Yukiko Duke intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 15.30
Den dubbla skuggan och Dürers hare
Utgångspunkten för Peter Mickwitz essäbok Den dubbla skuggan är några gåtfulla konstverk av den barockmålaren Peter Paul Rubens, medan Ralf Andtbackas diktbok Dürers hare uppmärksammar renässanskonstnären Albrecht Dürers banbrytande naturstudier. Moderator: Tatjana Brandt.
Blåbärslandet
Kl 16.00
Kärnkraft, nej tack! Eller …
Poeten Victor von Hellens skriver om Onkalo, slutförvaringsgrottan för kärnavfall. Lars Sund är känd anti-kärnkraft kämpe. Marcus Rosenlund är vetenskapsjournalist engagerad i klimatfrågan. Välkommen till den stora kärnkraftsdiskussionen. Magnus Londén intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 16.30
Ny inspiration till grön vardagsmat!
Tara Junker, aktuell med kokboken Gulbetor & Ricottamoln, tipsar om hur du får vardagsmaten att bli grönare och godare. Hon resonerar även kring hur vi ska tänka när matpriserna blir högre. Taras intervjuas av Malin Öhman som är hennes medvärd i tv-programmet Kan vi bara få njuta?
Blåbärslandet
Kl 16.30
Framtidens ljudbok
Under de två senaste åren har det utkommit över hundra finlandssvenska ljudböcker. Hur ser framtiden ut? Räcker det med en traditionellt inläst och inspelad ljudbok, eller börjar lyssnarna begära nåt som liknar ett drama? Vilka möjligheter finns då en bok blir ljud? Hör ett samtal mellan skådespelarna Emma Klingenberg och Tobias Zilliacus, författaren Johanna Holmström samt litterära chefen Anna Friman.
Blåbärslandet
Kl 17.00
Hur konstrueras moderskap?
På hur många olika sätt kan man vara mamma? Bokaktuella Lina Bonde och Åsa Slotte talar om mödrar, normer och olika familjer. Katatrina Gäddnäs modererar.
Blåbärslandet
Kl 17.30
Hur kan konsten kommentera förtryck och krig?
Vad är litteraturens uppgift i tider av krig? Möt författaren Henrika Ringbom och Sara Ehnholm Hielm, författare och förläggare till den ukrainska bilderboken Maja och hennes vänner, i ett samtal om om demokrati, frihet och konstnärligt motstånd. Janina Orlov modererar.
Fiskehamnen
Kl 18.30
Äldre män
Johan Bargum intervjuas av Nina Paavolainen om sin novellsamling Äldre män.
Töölönlahti
Kl 19.00
SÖNDAG 30.10
Nature writing – att bli ett med naturen
Ett logiskt inslag i debatten om klimatkrisen är naturens perspektiv. Men hur fångar man med ord det som ligger bortom det mänskliga? Den litterära genren ”nature writing” erbjuder ett sätt. Vilka delar av varat är gemensamt för människan och naturen? I samtalet hörs författarna Lars Sund och Maria Turtschaninoff. Yukiko Duke intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 11.30
Sara Ehnholm Hielm intervjuas om Hur jag gick på bio och aldrig kom tillbaka
Akademiska bokhandelns scen
Kl 11.30
Hanna Ylöstalo intervjuar
Den enkla nåden
När man är nedtyngd av sorg kan nåden vara mycket enkel: att få syn på en koltrast. Susanne Ringell och Sofia Torvalds samtalar om att lyssna inåt, våga älska och förlora. Katarina Gäddnäs intervjuar.
Blåbärslandet
Kl 12.00
Kärlek, konst och krumbukter – Om att älska konst och konstnärer
Kärlek och samliv är komplicerat, inte minst i konstnärsäktenskap. Pengar, prestige, fysiska och psykiska rum för skapandet ställer till det i en parrelation där kompromisser inte alltid är möjliga. Ett samtal om att älska konst och konstnärer. Maria Vainio-Kurtakko, Sanna Tahvanainen och Susanne Ringell talar med Pekka Heino.
Fiskehamnen
Kl 13.30
Den långsamma kritiken – från tidningsspalterna till bokform
Vad händer med kritiken då den får breda ut sig i bokform? Sara Ehnholm Hielm och Tatjana Brandt är båda två kritiker och aktuella med essäistiska böcker om film och litteratur. När konsten och kritikern ges tid och plats kan det öppna upp hisnande nya sätt att se, läsa – och skriva. Andrea Reuter intervjuar.
Blåbärslandet
Kl 14.00
Jag är inte medlem i nåt jävla samhälle
Litteraturvetaren Erik Jonsson diskuterar tillsammans med poeten Rosanna Fellman om Larry Silváns uppseendeväckande dikter utgående från nyutgåvan Jag hoppas du också är vid sjön i natt.
Blåbärslandet
Kl 15.00
Ord och bild
Ylva Perera intervjuar Sara Ehnholm Hielm och Maija Hurme om att jobba med ord och bild.
Fiskehamnen
Kl 17.00
Välkommen på Helsingfors bokmässa!