Förlagets program på Bokström 2021!

Bokström är tillbaka! En 20 timmar lång livestream med författarintervjuer och samtal om litteratur, som du kan ta del av var som helst och helt gratis. Håll dig uppdaterad, gå in på bokstrom.fi och gör dig redo för bokfrossa!

När?
3–4 december, livesändningar varje dag klockan 09.00-18.30.

Var?
På bokström.fi

Var köper jag böckerna?
Med koden BOKJUL2021 får du – 25 % på alla böcker i vår webbshop www.forlaget.com fram till julafton den 24.12. Passa på att handla dina klappar före den 13.12 så hinner de säkert fram innan jul!

Fredag 3.12

Kulturens mening i en orolig tid
Kl 09.00
Tatjana Brandt och Michel Ekman är aktuella med färska böcker om vad de älskar mest: litteratur, film, bildkonst och musik. Ett samtal om kulturens betydelse och mening i en orolig och allt dummare samtid. Ebba Witt-Brattström modererar.

Ut ur boxen
Kl 09.30
Sanna Sofia Vuori, Maria Sann och Linda Bondestam är tre barnbokskreatörer som går sin egen väg. Går det att förnya berättelser för barn eller är allt redan gjort? Vad kan man göra för att ens bok ska sticka ut ur mängden? Och gillar barnen det? Ebba Witt-Brattström modererar.

Att uttrycka sig på vers
Kl 10.00
Lyrik passar extra bra i vår kortfattade värld. Eller? Några av årets aktuella poeter, Mårten Westö, Annika Sandelin och Henrik Huldén i ett samtal om verskonsten i världen, och speciellt den egna.

Vikten av att läsa
Kl 11.00
Per-Erik Lönnfors skriver i Öppna lådor om sina tidiga erfarenheter av att lära sig läsa, och läsa mycket. Henrika Andersson har i Bokstavsvärldar tagit fasta på barns intresse för bokstäver och har också som läsambassadör en viktig roll som expert och förespråkare för läsning i tidig ålder. Pekka Heino modererar.

Gå dit det bränns
Kl 12.00
Mathias Rosenlund och Kaj Korkea-aho har aldrig gjort det lätt för sig i sina val av litterära teman. I årets romaner går de ännu längre in på tabubelagda ämnen, som sadomasochism och porrberoende. Pia Ingström modererar.

Hur ska vi förstå Ryssland?
Kl 15.00
Ryssland, Finlands största problem? Två Rysslandsbosatta korrespondenter/rapportörer diskuterar Ryssland idag och historiskt genom sina färska böcker. En viktig frågeställning: kan oron kring Putins maktskifte i en relativt nära framtid utlösa en liknande protest- och terrorvåg som för drygt 100 år sedan? Anna-Lena Laurén, aktuell med boken Sammetsdiktaturen och nytryck av De är inte kloka, de där ryssarna, talar om hur Norden ska förstå hur Putin kom till makten och hur länge han tänker sitta där. Hon samtalar med Anders Mård, aktuell med den historiska romanen Storm över S:t Petersburg. Hör de två i ett samtal om Ryssland – förr och nu.

Kvinnliga pionjärer
Kl 16.00
Karolina Widerström (1856–1949) var Sveriges första legitimerade kvinnliga läkare, flitig debattör och en förgrundsgestalt inom bland annat sexualupplysningen. Mia Francks Galanterna är en historisk Helsingforsroman om ett gäng hattmakerskor som inte längre accepterar sin trånga roll. Lena Hammarberg, fil.dr och en av författarna till En Qvinna läkare! Doktor Karolina Widerström, samtalar med Mia Franck. Yukiko Duke modererar.

Litteratur i förvandling
Kl 17.00
Hur ser en översättningsprocess ut och vilka utmaningar står översättaren inför? Hur skiljer sig en läsning från en översättning? Vem får översätta vad och hur hittar en översättning ut i världen? Malin Kivelä, aktuell som översättare av Koko Hubaras roman Bechi, pratar om översättningsarbete, språk och litteraturens betydelse tillsammans med Tiia Strandén, chef för Center för litteraturexport, och med översättaren, förläggaren och författaren Jonas Ellerström.

Debutera eller dö!
Kl 18.30
Debutanterna Frank Furu, Sofia Elie och Elsa Kemppainen talar om skrivande, slit, ångest och om att debutera! Michaela Röman modererar.

Lördag 4.12

Pandemikris, livskris, sorgens kris
Kl 9.00
De senaste åren har allt handlat om kris. Elsa Kemppainen, Fritjof Sahlström och Kai Simons har alla utkommit med böcker under pandemin som på olika sätt berör just temat kris. Hur kan vi förbereda oss för kriser och hur ser livet ut efter en? Pekka Heino modererar.

Kärlek och minnen
Kl 09.30
Merete Mazzarellas Från höst till höst är en dagbok från ett år då ingenting blev som någon tänkt sig. Öppna lådor av Per-Erik Lönnfors är en skildring av ett långt och kärleksfullt äktenskap. I Familjealbum återvänder Joakim Groth till berättelsen om sin familj. Författarna samtalar om att åldras, minnas och älska i coronans tid. Pekka Heino modererar.

Bästa vänner
Kl 10.30
Vad betyder kvinnlig vänskap och vilka blir väninnor? Vilken är skillnaden mellan bästa väninneskap och kärlek, teman som återkommer i Minna Lindebergs, Mia Francks och Elin Willows aktuella romaner. Annika Hällsten modererar.

Finlandssvenska kokböcker växer inte på träd
Kl 11.30
Finlandssvenska kokböcker växer inte på träd medan Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita. Dagens matlagning handlar om lokala, närodlade och hållbara råvaror. Så även kokböcker. Men en kokbok är inte bara en kokbok i dag. Det handlar om så mycket mer. Historier, släktberättelser, inspiration. Ett samtal med Daniela Andersson, Lukas Hemnell och Nina Weckström.

Att dikta om (samhälls)mörker
Kl 12.30
Mårten Westö skriver poesi om män i marginalen, vinddrivna gestalter och udda existenser. I Peter Mickwitz dikter handlar det om främlingsfientligheten i samhället och i oss alla. Martina Moliis-Mellberg utforskar mörkret i de egna känslorna. Ett samtal om livets absurditet och om viljan att bona om sig som en utstötningsmekanism. Kaneli Johansson moderererar.

Kärlek, behov och begär
Kl 13.00
Den nyblivne pappan i Kristofer Folkhammars roman Är det barnen, Baby? slits mellan kärleken till pojkvännen Alexander och före detta älskaren Jeremie. I Röda rummet berättar Kaj Korkea-aho om en man som dras in i ett maktspel med en äldre man i ett nattligt Helsingfors. Författarna möts i ett samtal om hur det är att behöva kompromissa med sig själv för kärlek, behov och begär. Pekka Heino intervjuar.

En dag i studion
Kl 13.30
Eva Frantz, Malin Klingenberg och Tua Forsström har själva läst in ljudböcker av sina texter. Hur är denna utvidgning av författarrollen, vad har varit svårast och vad går lätt? Påverkar ljudboksformatet framtida författarskap? Henrik Huldén modererar.

Litteraturens möjligheter bortom berättelsen – två kritiker om tre böcker i gränslandet mellan poesi och prosa
Kl 14.30
Matilda Södergrans kortroman Nell, Martina Moliis-Mellbergs diktsamling Falk och Quynh Trans roman Skugga och svalka kretsar kring uppbrott, förvandling, kärlek och sorg. Hur skildrar litteraturen livets smärtpunkter bortom berättelsen? Kritikerna Ylva Perera och Anna Möller-Sibelius diskuterar.

Bankmannen Björn ”Nalle” Wahlroos
Kl 15.00
Finansmannen Björn Wahlroos memoarer skildrar bland annat hans omtalade, upproriska ungdom. Som ung ville han göra revolution. Men det blev inte på barrikaderna utan i finansvärlden Wahlroos åstadkom den största omvälvningen, efter att han tagit sig ända in i bankväsendets innersta krets. Philip Teir intervjuar.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan