Förlagets program på Helsingfors bokmässa 2021!

Förlaget deltar i Helsingfors bokmässa 28-31 oktober med 35 författare, massor av böcker och nästan 50 programpunkter!

Besök oss i vår monter 7b100 för finfina böcker och erbjudanden! På webben erbjuder vi alla kunder -25% rabatt på våra titlar fram till söndag 31.10 med koden HELSINGFORS

Följande författare deltar: Kaj Korkea-aho, Minna Lindeberg, Linda Bondestam, Frank Furu, Lena Frölander-Ulf, Quynh Tran, Sofia Elie, Elsa Kemppainen, Malin Kivelä, Mia Franck, Lukas Hemnell / Hanaholmen, Annika Luther, Per-Erik Lönnfors, Fritjof Sahlström, Jenny Lucander, Elin Willows, Maria Turtschaninoff, Henrika Andersson, Annika Sandelin, Tatjana Brandt, Anne Vasko, Sanna Sofia Vuori, Christel Rönns, Anders Mård, Anna-Lena Laurén, Kaj Simons, Hannele Mikalea Taivassalo, Peter Mickwitz, Joakim Groth, Mårten Westö, Koko Hubara, Maria Sann, Anna Järvinen, Oskar Kroon.

Helsingfors bokmässa har öppet torsdag – lördag kl 10-20, söndag kl 10-18. Se hela mässans program här! Våra författare signerar i regel sina böcker i Förlagets monter efter framträdandet!

TORSDAG 28.10

Att lära sig alfabetet är ett äventyr
I år utkommer inte mindre än två ABC-böcker i Svenskfinland. Hur kan spännande ord, allitteration och rim förmedla bokstavskärlek till nya generationer? Ett samtal om bokstävernas betydelse med Annika Sandelin, Henrika Andersson och Maria Sann. Moderator: Katarina Gäddnäs.
Fiskehamnen
Kl 10.30

Läskiga bilderböcker
Ett samtal mellan Frank Furu, Linda Bondestam och Lena Frölander-Ulf om att berätta läskiga, svåra och kanske till och med skrämmande historier för barn. Moderator: Amanda Audas-Kass.
Blåbärslandet
Kl 10.30

Cookalong på bokmässan
Tara Junker
och Lukas Hemnell bjuder på en intressant diskussion om de svensk-finska mattraditioner som präglar Hanaholmens restaurang och dess nya kokbok. Plats. De båda kockar också på plats.
Näytöskeittiö
Kl 10.30

Debutera eller dö!
Debutanterna Frank Furu, Quynh Tran, Sofia Elie och Elsa Kemppainen talar om skrivande, slit, ångest och att debutera! Janina Orlov intervjuar.
Blåbärslandet
Kl 11.00

Sporta med läsning
På vilket sätt kan man träna upp sin läskondition? Kan man utöva både läsning och idrott med lika stor passion? Paneldiskussion med läsande toppidrottare, sportentusiaster och projektet Läsning i laget som satsar på läsning bland unga idrottare. Panelister: landslagskapten Tim Sparv, författare Michaela von Kügelgen, idrottsfantast och kommunikatör Jens Berg, projektledare Mikael Gros.
Fiskehamnen
Kl 11.30

Om björnar och nordiskt samarbete
Vad ska du göra om du möter en björn i skogen? Springa undan, klättra högt upp eller kanske bara räcka din honungsburk till björnen så fort som möjligt? Linda Bondestam och Malin Kivelä samtalar om förhållningssätten mellan människa och djur! Janina Orlov intervjuar.
Blåbärslandet
Kl 11.30

Pysselworkshop: Pappor möter björnar
Hur ser en trött pappa ut? Eller en arg björn? Kom och gör ett eget spännande collage med bokaktuella illustratörerna Jenny Lucander och Linda Bondestam.
Toukola
Kl 12.30-13.30

Laddade skildringar av Helsingfors
I Kaj Korkea-ahos roman Röda rummet ingår lust, skuld och lån i spelet om en dyr lägenhet i södra Helsingfors. Mia Francks Galanterna är en äventyrlig Helsingforsroman där staden är bekant men tiden en annan. Ett samtal om Helsingfors som skådeplats för frihetslängtan, makt och underkastelse. Moderator: Annika Hällsten.
Fiskehamnen
Kl 13.30

Oma maa
Intervju med Ann-Luise Bertell på finska om romanen Heiman.
Suomenlinna
Kl 13.30

Jaget tar plats – att recensera autofiktion och självbiografier
Författarjaget tar mer och mer plats både inom och utanför litteraturen. Men hur är det med kritikerjaget? Hur kan en kritiker bemöta den autofiktiva eller självbiografiska texten? Joakim Groth och Martina Moliis-Mellberg i ett samtal om att sätta jaget på spel som recensent och recenserad.
Fiskehamnen
Kl 14.30

Om fiskar – i vattnet och på våra tallrikar
Ett samtal om fiskar i vattnet och på våra tallrikar med biologen och översättaren Annika Luther och kocken Lukas Hemnell. Katariina Gäddnäs modererar.
Fiskehamnen
Kl 15.00

Beskedet som förändrar allt
Vad händer när en familj får ett cancerbesked? Vilka tankar och kamper utspelar sig? Fritjof Sahlström och Helena Salenius i samtal med Sara Grönqvist.
Fiskehamnen
Kl 17.00

FREDAG 29.10

Vi måste tala om pappor
Ett samtal om hur pappor skildras i aktuella barnböcker mellan Oskar Kroon och Jenny Lucander som illustrerat den nya bilderboken Fakta om pappor och Sofia Torell, systerdotter till Gunilla Bergström, Alfons Åbergs skapare. Moderator: Janina Orlov.
Fiskehamnen
Kl 10.30

Keikarit
Mia Franck i samtal på finska om sin roman Galanterna.
Hakaniemi
Kl 11.00

Uppväxt och rötter
Går det att försumma det förflutna? Ett samtal om uppväxt och det obeslutsamma i vår tid med två nya österbottniska författarröster, Quynh Tran och Elin Willows. Yukiko Duke intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 11.00

Prata bok: Maria Turtschaninoffs Underfors
Maria Turtschaninoff möter elever i åk 9, Skärgårdshavets skola, Korpo / Pargas.
Kallio
Kl. 11.00

Ge ditt barn ett språk
Ett samtal om läsiver och språkglädje med läsambassadör och författaren Henrika Andersson, författaren Annika Sandelin samt Fredrik Rahka, vd för Förlaget. Diskussionen är en del av Från A till Ö med Mumin – ett initiativ för att sprida läsglädje, startat av Moomin Characters. Läs mer på: moom.in/abcsv. Moderator: Andrea Reuter.
Fiskehamnen
Kl 11.30

Missanpassade människor
Sofia Elie och Tatjana Brandt möts i ett samtal om hur man utövar sin frihet och tar tillvara det som är personligt och unikt när samhällets kvarnhjul mal på. Janina Orlov intervjuar.
Fiskehamnen
Fredag 13.00

Prata bok: Tabun i litteraturen. Samtal med Kaj Korkea-aho och Mathias Rosenlund
Elever i åk 3 från Vasa Övningsskolas gymnasium samtalar om hemligheter och spänningar med Kaj Korkea-aho och Mathias Rosenlund om tabun i litteraturen utgående från deras romaner Röda rummet och Theo.
Kallio
Kl 15.00

Uni viime yönä:
Anna Järvinen på finska om sin debutroman Dröm natten till idag:
Hakaniemi
Kl 16.00

Möt Anna Järvinen
Anna Järvinen är musiker som debuterat som skönlitterär författare. Järvinens Dröm natten till idag: är en finstämd roman om döden, konsten, tiden, skönheten och begäret. Hon diskuterar människor, musik och beröringspunkter mellan konstformer. Andrea Svanbäck intervjuar.
Blåbärslandet
Kl 17.30

LÖRDAG 30.10

Anna-Lena Laurén om Sammetsdiktaturen
Tapani Ritamäki intervjuar.
Akademiska bokhandelns scen
Kl 10.30

Möt mumintrollet!
Kumpula
Kl 10.30

Bilderboken som bro till fantasin
Anne Vasko, Sanna Sofia Vuori och Christel Rönns talar om fantasins betydelse och hur föräldrar kan använda bilderböcker som en bro till densamma. Moderator: Amanda Audas Kass.
Blåbärslandet
Kl 11.00

I huvudet på en illustratör
Hur hittar en illustratör sin stil? Varifrån kommer inspirationen? Möt illustratörerna Jenny Lucander och Lena Frölander-Ulf och hör hur bilder föds. Janina Orlov intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 11.30

Bästa vänner
Vad betyder kvinnlig vänskap och vilka blir väninnor? Och vilken är skillnaden mellan bästa väninneskap och kärlek, teman som återkommer i Minna Lindebergs, Elsa Kemppainens och Elin Willows aktuella romaner. Hanna Ylöstalo intervjuar.
Blåbärslandet
Kl 12.30

Vägen till boken
Intervju med bl.a. Sofia Elie, aktuell med debutromanen En gång kände jag.
Fiskehamnen
Kl 12.30

Möt mumintrollet!
Kumpula
Kl 13.00

Drömmar och mardrömmar
Bågskytten är Kjell Lindblads nionde bok och präglas av språklig precision och en orädd behandling av frågor om förlust, skuld och försoning. Kaj Korkea-ahos samtidsroman Röda rummet handlar om maktdynamik och begär, om att sälja sin konst, sin egendom och sig själv. Ett samtal om skrivande, minnen och (mar)drömmar mellan två vänner. Moderator: Katarina Gäddnäs.
Blåbärslandet
Kl 13.30

Svenska Yles litteraturpris 2021
Fiskehamnen
Kl 13.30

Bechi
Intervju på finska med Koko Hubara, aktuell med debutromanen Bechi.
Senaatintori
Kl 14.00

Fakta och fiktion om Ryssland
Anna-Lena Laurén skriver om den ryska sammetsdiktaturens tragedier och egenheter, medan Anders Mård är aktuell med en historisk roman om två finlandssvenska aktivister på mordiskt uppdrag i St Petersburg. De diskuterar Ryssland förr och nu. Fredrik Sonck intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 14.00

Virus, vacciner och teamarbete
Boken Forskningens olidliga lätthet är en självbiografi om forskning på toppnivå. Forskaren Kai Simons utvecklade tidigt principer för virusvacciner som nu har omsatts i ett verksamt covid-19 vaccin. Vi kommer knappast att förskonas från pandemier i framtiden. Kan vi vara bättre förberedda? Moderator: Wivan Nygård-Fagerudd.
Blåbärslandet
Kl 14.30

Läscirkel: Koko Hubaras roman Bechi
Läs boken och träffa författaren! Samtalet förs på finska.
Lonna
Kl 15.30

Christer Kihlman – en queer ikon?
I år har det gått 50 år sedan avkriminaliseringen av homosexuella handlingar och sedan Christer Kihlmans bok Människan som skalv gavs ut. Vilken betydelse har Kihlmans författarskap och litteraturen spelat i den queera historien? Författaren Rita Paqvalén samtalar med forskaren Mikko Carlson och författaren Kaj Korkea-aho.
Blåbärslandet
Kl 16.00

Att sörja en närstående
Cancerbrev är en berättelse om kärlek, förlust, föräldraskap och ett liv som fortsätter mot alla odds. Öppna lådor är en skildring av ett långt och kärleksfullt äktenskap. Författarna Fritjof Sahlström och Per-Erik Lönnfors samtalar om att sörja och minnas de man älskat mest. Moderator: Janina Orlov.
Blåbärslandet
Kl 16.30

Demokrati kräver pressfrihet
Demokratin och hela vårt allmänna välstånd kräver pressfrihet. Utan oberoende och riktiga journalister finns det inte heller någon information att lita på. Då är det slut med all frihet. Medv. Anna-Lena Laurén, Jonas Jungar.
Fiskehamnen
Kl 17.00

Vad är konsten värd?
Ett samtal om vad litteraturen gör för samhället, och vad samhället gör för litteraturen. Om hur det kulturpolitiska klimatet och pandemin påverkar litteraturen och konsten. Medv. Tatjana Brandt, Peter Mickwitz, Philip Teir, Hannele Mikaela Taivassalo.
Fiskehamnen
Kl 19.00

Punainen huone
Intervju med Kaj Korkea-aho på finska om romanen Röda rummet.
Senaatintori
Kl 19.00

SÖNDAG 31.10

Kaj Korkea-aho om Röda rummet
Andrea Svanbäck intervjuar
Akademens scen
Kl 11.00

Möt årets journalist Anna-Lena Laurén!
Anna-Lena Laurén skriver sakkunnigt om aktuella frågor, politik, oliktänkare och vanliga människor runtom i Ryssland. Hennes artiklar och böcker beskriver det ryska samhället och hjälper på ett unikt sätt läsaren att förstå vart landet är på väg och hur vanliga ryssar tänker. Möt en av våra mest lästa och uppskattade journalister live på bokmässan! Moderator: Fredrik Sonck.
Fiskehamnen
Kl 11.30

Självbiografiskt från coronaåret och lite om cancer
Merete Mazzarella och Fritjof Sahlström skriver essäistiskt och självbiografiskt om samtiden. Annika Hällsten intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 12.30

Samettidiktatuuri
Intervju med Anna-Lena Lauren på finska om hennes bok Sammetsdikaturen.
Hakaniemi
Kl 13.00

Suomenruotsalaista runoutta!
Keskustelemassa olemassaolon outoudesta runoillut Mårten Westö, ravistelevasti ja repivästi runoja kirjoittava Peter Mickwitz sekä rakkauden, menetyksen, kaaoksen ja taiteen risteymiä runoissaan käsitellyt Martina Moliis-Mellberg. Keskustelu käydään suomeksi ja ruotsiksi. Moderator: Kaneli Johansson.
Töölö
Kl 13.00

Det som inte fick benämnas
År 2021 har det gått 50 år sedan homosexuella handlingar ströks ur den finska strafflagen. Litteraturforskaren Rita Paqvalén samt författarna Kaj Korkea-aho och Minna Lindberg samtalar om historiens tystnader och det som inte fick benämnas med Pekka Heino.
Fiskehamnen
Kl 13.30

Dominans och underkastelse
Kaj Korkea-aho, aktuell med Röda rummet, en samtidsroman om maktdynamik och begär, samtalar om att sälja sin konst, sin egendom och sig själv. Moderator: Pekka Heino.
Fiskehamnen
Kl 14.30

Vem får översätta vad?
Hur ser en översättningsprocess ut? Hur skiljer sig en översättning från originaltexten? Författarna Koko Hubara och Malin Kivelä, sistnämnda aktuell som översättare av Hubaras debutroman Bechi, pratar om översättningsarbete och språk. Janina Orlov modererar.
Fiskehamnen
Kl 15.30

Mia Franck om Galanterna
Fredrik Rahka intervjuar.
Akademens scen
Kl 15.30

Kvinnosaken i början av 1900-talet
Mia Franck och Anna Lindholm skriver båda om historiska kvinnor i början av Finlands dramatiska 1900-tal. Ett samtal om passionerade kvinnor som följer sin egen vilja. Yukiko Duke intervjuar.
Fiskehamnen
Kl 16.00

Vitamin för själen – poesiläsning
Lyssna på dikter om kärlek, glömska, sannfinländare och sönderfall med höstens aktuella poeter Mårten Westö, Peter Mickwitz och Annika Sandelin. Wivan Nygård-Fagerudd modererar.
Blåbärslandet
Kl 16.00

Joakim Groths familjeuniversum
Joakim Groth samtalar med Annika Hällsten om nya romanen Familjealbum – en inträngande tidsbild från 1960- och 1970-talets Helsingfors och en ungdom präglad av föräldrarnas tidiga död.
Fiskehamnen
Kl 16.30

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan